Σάββατο , 24 Σεπτέμβριος 2022
Ανακοίνωση

Τα Χανιά μας από ψηλά…

Με την πόλη μας έτσι όπως έχει επεκταθεί τις τελευταίες δεκαετίες, σε λίγα χρόνια η πλατεία Ελευθερίας με το Δικαστικό Μέγαρο και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το πρώην κατάστημα κράτησης και τον περικαλλή Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου θα μετατραπούν σε κέντρο της πόλης.

Κι ενώ αυτή η περιοχή, χρόνο με τον χρόνο παίρνει όλο και περισσότερη αξία, υπάρχει μια στασιμότητα για απαραίτητες επεμβάσεις που αφορούν την κατασκευή πεζοδρομίων σε πολλά τμήματα, την κατασκευή υπόγειου χώρου στάθμευσης οχημάτων, την επέκταση της οδού Πυθαγόρα με παραχώρηση του ανατολικού μέρους των πρώην φυλακών για να ενωθεί με την οδό Ηγουμένου Γαβριήλ, αλλά και μονοδρομήσεις άλλων δύο από τους οκτώ στο σύνολο τους δρόμους που επικοινωνούν με την πλατεία Ελευθερίας.  

DJI_0010

 ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το Δικαστικό Διοικητικό Μέγαρο, το «Διευθυντήριο» μέγαρο, ή «Μέγαρο των Δικαστηρίων» άρχισε να χτίζεται τα τελευταία χρόνια της τουρκικής κατοχής και προοριζόταν για στρατιωτικό τουρκικό νοσοκομείο. Το κτίριο απαρτίζεται από πτέρυγες, οι οποίες σε σύνθεση ελευθέρου ορθογωνίου δημιουργούν εσωτερικό χαρακτηριστικό αίθριο και συγχρόνως ελεύθερες διελεύσεις προς αυτό από την πρόσοψη του κτιρίου. Με την ίδρυση του ελεύθερου Κρητικού κράτους στη μεσημβρινή και ανατολική πτέρυγα εγκαθίστανται τα Δικαστήρια και το Εφετείο Κρήτης. Το 1936 μετά από πυρκαγιά που δημιούργησε πολλές ζημιές, προστέθηκε ο τρίτος όροφος του κεντρικού κτηρίου και πραγματοποιήθηκε ριζική ανακαίνιση του. Σήμερα στο κτήριο στεγάζονται τα Δικαστήρια Χανίων, το Εφετείο Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το ΚΕΠ Χανίων

DJI_0002

 ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΦΥΛΑΚΕΣ

Το κατάστημα κράτησης ή Δικαστική φυλακή των Χανίων λειτούργησε επίσημα το 1935, ασχέτως πως μπορεί να ήταν κτισμένη και πολύ νωρίτερα. Ο χώρος αυτός φτιάχτηκε για να δέχεται με κανονικές συνθήκες εξήντα πέντε (65) κρατουμένους, πλην όμως κατ’ ανάγκη δεχόταν πολλούς περισσότερους. Εδώ και πολλά χρόνια παραμένει κλειστή χωρίς να έχει εκδηλωθεί καμία απολύτως διαδικασία εκμετάλλευσης του χώρου που καταλαμβάνει.

DJI_0012

Ο Ι.Ν. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ

Η εκκλησία θεμελιώθηκε αρχές της δεκαετίας του 1950 με αρχική απόφαση να αφιερωνόταν σε άλλον άγιο, αλλά στην πορεία την αφιέρωσαν στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο, δίχως να έχουν υπολογίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα μεταγενέστερα χρόνια με αποτέλεσμα σήμερα που ο ναός είναι ενοριακός να έχει ανάγκη από χώρο στάθμευσης οχημάτων.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

DJI_0018

DJI_0003

Untitled-2

DJI_0015

DJI_0026

DJI_0035

DJI_0021

DJI_0025

DJI_0044

DJI_0020

DJI_0004

DJI_0019

Untitled-2

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com