Παρασκευή , 31 Μαρ 2023

Συγκεντρώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο στα Χανιά με άσχημο καιρό

 

Οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν απέτρεψαν τον προγραμματισμό πραγματοποίησης δύο συγκεντρώσεων με πορείες στα Χανιά εξαιτίας της  45ης επετείου εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, η μία συγκέντρωση ενώ ήταν προγραμματισμένη στις 5 το απόγευμα στη Δημοτική Αγορά, στο κάλεσμα για συμμετοχή από την ΕΛΜΕ Χανίων, τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων, την πρωτοβουλία Αντίστασης κ.ά. η βροχή απέτρεψε την παρουσία αρκετού κόσμου, αλλά στη συνέχεια που ο καιρός βελτιώθηκε προσήλθαν αρκετοί και η πορεία ξεκίνησε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η άλλη συγκέντρωση, είχε προγραμματιστεί στις 6 το απόγευμα στην πλατεία 1866 από τον Σύλλογο Γυναικών Χανίων, την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, την ΚΝΕ και την Επιτροπή Ειρήνης και από την  αρχή είχε αρκετό κόσμο γιατί είχε σταματήσει η βροχή για να ξεκινήσουν την πορεία τους   λίγη ώρα αργότερα στην πόλη, φωνάζοντας και αυτοί διάφορα συνθήματα.

 

 Maria_Damanaki

Η Μαρία Δαμανάκη είναι Ελληνίδα πολιτικός, που χρημάτισε πρόεδρος του Συνασπισμού από το 1991 ως το 1993. Το 1977, 1981 και 1985 ήταν βουλευτής του ΚΚΕ, αργότερα εξελέγη βουλευτής με τον Συνασπισμό και τελευταία με το ΠΑΣΟΚ. Το 2009 διορίστηκε επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδια για Θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας… με πηγή την Βικιπαίδεια.

Η Βικιπαίδεια είναι διεθνής, παγκόσμια, ψηφιακή, διαδικτυακή, ελεύθερου περιεχομένου, εγκυκλοπαίδεια, που βασίζεται σε ένα μοντέλο ανοικτό στη σύνταξη του περιεχομένου της. 

46372548_534481900367598_9188533340913795072_n

Σήμερα η παραπάνω χιουμοριστική μακέτα με την φωτογραφία της σε στιγμές χαράς που αναρτήσαμε κι εμείς, κάνει τον γύρω του κόσμου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Τι έχουν να πουν άραγε γι’ αυτήν και για πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις οι συμμετέχοντες στις πορείες;   

Untitled-2

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Νίκος Χαρτζουλάκης, μέλος του ΚΚΕ μ-λ τόνισε: «Σαράντα πέντε χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη του 1973, το σύνθημα έξω οι ΗΠΑ έξω το ΝΑΤΟ που ήταν γραμμένο μπροστά στην πύλη του Πολυτεχνείου απ’ όπου πέρασε το τανκς της δικτατορίας, παραμένει επίκαιρο. Οι Αμερικανονατοϊκές βάσεις απλώνονται σε όλη τη χώρα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Σούδα και από τον Άραξο και την Ανδραβίδα μέχρι τον Βόλο και την Κάρπαθο και δείχνουν ότι η πάλη του λαού μας για ανεξαρτησία παραμένει επίκαιρη. Το ψωμί, παιδεία, ελευθερία που φώναζαν οι φοιτητές είναι επίσης επίκαιρο διότι η αντιλαϊκή πολιτική ακόμα και μετά τα μνημόνια συνεχίζει να βαθαίνει τη φτώχια, να επιβάλλει τον εργασιακό μεσαίωνα και να ενισχύει την φασιστικοποίηση». 

Σεραφείμ Ρίζος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων: «Τιμούμε τους αγώνες του Πολυτεχνείου, μίας εξέγερσης σταθμού η οποία καθόρισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, αλλά καθόρισε και όλο αυτό το οποίο ονομάζουμε μεταπολίτευση. Οι αγώνες ακόμα συνεχίζονται ενάντια στη φτώχια, ενάντια στην ανεργία, ενάντια των μνημονίων, ενάντια στον φασισμό και ιδιαίτερα σήμερα που σηκώνει κεφάλι σε όλη την Ευρώπη απέναντι στην Χρυσή Αυγή η οποία διεκδικεί να μας γυρίσει πίσω στις μαύρες μέρες της δεκαετίας του 1930 στις μαύρες μέρες της Χιτλερικής Γερμανίας, ο αγώνας συνεχίζεται ενάντια στον ρατσισμό, ο αγώνας συνεχίζεται για μια ζωή χωρίς όλα αυτά, αλλά μια ζωή την οποία θα μπορούν να ελέγχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αυτοί δηλαδή οι οποίοι παράγουνε τον πλούτο». Ο ίδιος συνεχίζοντας σημείωσε ότι « το νόημα του Πολυτεχνείου είναι επίσης και αντιιμπεριαλιστικό και ιδιαίτερα στις μέρες αυτές αποκτά ιδιαίτερη επικαιρότητα ακριβώς λόγω της όξυνσης των ανταγωνισμών που παρατηρούνται σε όλο τον πλανήτη οι οποίες έχουν οδηγήσει και σε νέες κούρσες εξοπλισμών αλλά και σε πολέμους και σε θερμά επεισόδια. Και η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν εξαιρείται από  αυτή την κατάσταση κι εμείς εδώ ζούμε έχοντας την Αμερικανική βάση η οποία παίζει τεράστιο ρόλο σε όλους αυτούς τους ανταγωνισμούς και στους πολεμικούς εξοπλισμούς και στις πολεμικές εξορμήσεις.  Και με αυτή την έννοια η επικαιρότητα  του νοήματος του Πολυτεχνείου είναι μεγαλύτερη από ποτέ».   

Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης από την Πρωτοβουλία Αντίστασης και το ΚΚΕ μ-λ: «Σαράντα πέντε χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση του λαού και της νεολαίας μας η σημερινή συγκυρία, μας βρίσκει αντιμέτωπους με την μετατροπή του τόπου μας σε πολεμικό ορμητήριο των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή που ο λαός μας πλήττεται από μιας πρωτόγνωρης βαρβαρότητας επίθεσης του κεφαλαίου στο σύνολο των δικαιωμάτων του έχει να αντιμετωπίσει και τον αγώνα ενάντια στις βάσεις που εξ αντικειμένου είναι ένας αγώνας για τη ζωή και το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας. Δεν είναι μόνο το πρωτόγνωρο άπλωμα των βάσεων, οι πρωτόγνωροι υπηρέτες από την κυβέρνηση και το όλο αστικό προσωπικό στους μεγαλύτερους φονιάδες των λαών, είναι ότι ουσιαστικά αυτή η κατάσταση μας μπλέκει στον πόλεμο. Είναι ανάγκη ζωής να αντισταθούμε σε όλα τα μέτωπα της λαϊκής πάλης και η εξέγερση του Νοέμβρη 1973 διδάσκει και εμπνέει πάντα».    

Θοδωρής Φούντας, μέλος του Ενιαίου Φοιτητικού Συλλόγου: «Τα μηνύματα των φοιτητών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου πρέπει να επανανοηματοδοτήσουν τους αγώνες του σήμερα και το σύνθημα ψωμί, παιδεία, ελευθερία είναι πιο επίκαιρο από ποτέ από την στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κόβει τους μισθούς των γονιών μας και δεν μπορούμε να σπουδάσουμε, την ίδια στιγμή που το άσυλο ουσιαστικά καταργείται και η επίθεση μέσα στα Πανεπιστήμια μέσω του νόμου Γαβρόγλου συνεχίζεται. Μαζί με τον Χανιώτικο λαό και την κοινωνία της χώρας μας γενικότερα να δώσουμε μία απάντηση σε όλα αυτά με μεγάλες διαμαρτυρίες».   

Αλέκος Μαρινάκης, Γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Χανίων του ΚΚΕ: «Πάντα στις επάλξεις με όλες τις καιρικές συνθήκες. Άλλοι έδιναν την ζωή τους ενάντια στον φασισμό, ενάντια στην Αμερικανοκίνητη Χούντα των Συνταγματαρχών που την επέβαλαν για να καθυποτάξει τον λαό αντί για να σηκώσει ανάστημα που δημιούργησε την διχοτόμηση της Κύπρου, παλεύουμε εδώ για τα συνθήματα εκείνης της εποχής ψωμί, παιδεία, ελευθερία που είναι επίκαιρα όσο ποτέ άλλοτε. Σήμερα, δυστυχώς με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και της συμφωνίας Ν.Δ. ΠΑΣΟΚ επεκτείνονται οι Αμερικανικές βάσεις   για να γίνει όλη η Ελλάδα Αμερικάνικη βάση, το σύνθημα έξω οι ΗΠΑ, έξω το ΝΑΤΟ, να κλείσουν οι Βάσεις είναι επίκαιρο. Να αποσυρθούν επίσης τα ελληνικά στρατεύματα από τις χώρες που βρίσκονται στο εξωτερικό. Θα παλεύουμε ενάντια σε κάθε βάρβαρο που βάλλεται στα λαϊκά δικαιώματα, ενάντια στο μεροκάματο και στην τιμή του προϊόντος του αγρότη. Αγωνιζόμαστε ακόμα για τον επαγγελματία που δεινοπαθεί, τη νεολαία για  να έχει δικαίωμα στη μόρφωση και στην υγεία συνολικά ο λαός μας».       

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

1 2 3 4 5 6 7 Νίκος Χαρτζουλάκης μέλος του ΚΚΕ μλ στην Αγορά 8 Σεραφειμ Ρίζος πρόεδρος Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α΄Βάθμιας Εκπαίδευσης στην Αγορά 9 Θοδωρής Φούντας μέλος του Εννιαίου Φοιτητικού Συλλόγου στην Αγορά

10 Νεκτάριος Κοκολαντωνάκης από την Πρωτοβουλία Αντίστασης και το ΚΚΕ μλ στην Αγορά

Από την Δημοτική Αγορά 

12 13 14 15 16 17 18 19 P1290134

Και από την Πλατεία 1866 

Untitled-2

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com