Ανακοίνωση

ΣΤΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ – Αποκαλυπτήρια μνημείου αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης

 

_DSC7835wtmk

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμής και μνήμης για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης συμπεριλαμβάνονται και τ’ αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (Ε.Ο.Κ) 1941-45 τα οποία πραγματοποιήθηκαν το πρωί στις 10.30 του Σαββάτου στην πλατεία του χωριού.  

Η εκδήλωση ξεκίνησε με δοξολογία που τελέσθηκε στην κεντρική εκκλησία του Μελιδονίου, αφιερωμένη στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή για να συνεχιστεί μ’ επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο. Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων εκπροσωπώντας τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρέστη ο συνταγματάρχης Χ. Παπαντωνίου, ενώ το «παρών» έδωσε στην πλειοψηφία του το δημοτικό συμβούλιο Αποκορώνου με επικεφαλής τον δήμαρχο Χαράλαμπο Κουκιανάκη. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Δημήτρης Μιχελογιάννης, οι αντιδήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλακωνάκης και Γιώργος Καλαϊτζάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων και αρκετός κόσμος.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μανώλης Μανούσακας, γιος αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου που παρουσίασε την εκδήλωση, Εμμανουήλ Νικολούδης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο πρόεδρος της Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΚ Νομού Χανίων Χρήστος Ανιτσάκης.    

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

«Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους εκείνους που κρατούν άσβηστη τη μνήμη του λαού μας», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης για να επισημάνει στη συνέχεια ότι «στο ηρωικό χωριό Μελιδόνι του Αποκόρωνα είχε την έδρα της η ΕΟΚ και σήμερα κάνουμε τ’ αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης για να θυμίζει τους αγώνες των προγόνων μας που χάριν αυτών  απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας».  

ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΝΙΤΣΑΚΗΣ ΠΑΛΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία ανέφερε στον μακρύ χαιρετισμό του ο παλιός αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης κ. Χρήστος Ανιτσάκης υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: « Η σημερινή εκδήλωση είναι ακόμα μια εκδήλωση χρέους και δικαίωσης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και ταυτόχρονα μια προσφορά στη γνώση της πρόσφατης ιστορίας μας. Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για τα’ αποκαλυπτήρια του μνημείου πεσόντων και αγωνιστών του τάγματος που με έδρα το Μελιδόνι Αποκορώνου πήρε οργανωμένα μέρος στην Εθνική Αντίσταση Κρήτης κατά των Γερμανών κατακτητών μέσα από την Εθνική Οργάνωση Κρήτης.  Η αντίσταση ήταν αυθόρμητη, ήταν οργανωμένη αλλά ήταν και ατομική. Ήταν ένας πολύπλευρος απελευθερωτικός αγώνας από το 1941 έως το 1945 ως συνέχεια του Αλβανικού πολέμου του 1940 -41. Η σημερινή παρουσία, λοιπόν, είναι και ένα γενικότερο πνευματικό μνημόσυνο στους ήρωες και στις ηρωίδες που πολέμησαν τον κατακτητή, στα γυναικόπαιδα που εκτελέστηκαν ομαδικά, σε όσους βασανίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, στα παλικάρια που κάλυψαν τον κρότο των εχθρικών πολυβόλων με τον Εθνικό μας  Ύμνο».  

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΑΝΟΥΣΑΚΑΣ ΟΜΙΛΗΤΗΣ

Από την πλευρά του ο ομιλητής κ. Εμμανουήλ Μανούσακας αφού ευχαρίστησε τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιδονίου, την Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης ΕΟΚ 1941-45 Νομού Χανίων και το Δήμο Αποκορώνου, για την τιμή που του έκαναν να είναι ομιλητής υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τα μνημεία είναι τόποι μνήμης, εθνικής αυτογνωσίας και τιμής, μιας τιμής που επιστρέφει σε εκείνους που συντελούν στη δημιουργία τους. Το μνημείο του λόχου της ΕΟΚ καλύπτει ένα κενό στην αφήγηση της πρόσφατης ιστορίας του τόπου μας, η οποία έχει σε μεγάλο βαθμό μονοπωληθεί τα τελευταία χρόνια από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις. Η τοποθέτησή του δίπλα στο μνημείο του Σήφακα και των πεσόντων Μελιδονιανών, δείχνει ότι οι σημερινοί κάτοικοι δεν λησμονούν τα έργα των προγόνων, σε ένα τόπο που ποτέ δεν έπαψε να συμμετέχει στους εθνικούς αγώνες και να γεννά ήρωες».

Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε: «Αμέσως μετά την κατάρρευση της άμυνας της Κρήτης, στον πρώτο μήνα της ναζιστικής κατοχής, ξεκίνησαν οι ενέργειες που αργότερα θα έπαιρναν τη μορφή της μαζικής εθνικής αντίστασης. Πρωτεργάτης σε πανελλήνια ίσως κλίμακα, ο Ασηγωνιώτης συνταγματάρχης Ανδρέας Παπαδάκης, που ίδρυσε τη θρυλική ΑΕΑΚ, δηλαδή την Ανώτατη Επιτροπή Αγώνος Κρήτης με έδρα το Βουρβουρέ, μεταξύ Ασή Γωνιάς και Καλλικράτη. Γενικός γραμματέας ορίσθηκε ο νεαρός δικηγόρος Ανδρέας Πολέντας από τις Βρύσες, ένας φλογερός κι ενθουσιώδης πατριώτης δημοκρατικών πεποιθήσεων. Ο Πολέντας δημιούργησε ένα δίκτυο έμπιστων προσώπων, που με τη σειρά τους δημιούργησαν επιτροπές σε χωριά του ορεινού κυρίως Αποκόρωνα οι οποίες θα συντόνιζαν τον αγώνα με την καθοδήγηση της ΑΕΑΚ.

Από τον Ιούλιο του 41 μέχρι το Σεπτέμβριο, είχαν ιδρυθεί 10 τέτοιες επιτροπές στον Αποκόρωνα. Την επιτροπή του Μελιδονίου απάρτισαν αρχικά 5 πρόσωπα: Ο Ελευθέριος Κακούρης, ο Βασίλειος Βομβολάκης, ο Εμμανουήλ Πλατσιδάκης, ο Μιχαήλ Χατζηδάκης που ορίστηκε ως γραμματέας όντας δάσκαλος και ο Εμμανουήλ Μανούσακας που είχε και την πρωτοβουλία των κινήσεων» Στο σημείο αυτό ζήτησε ο ομιλητής να του επιτραπεί να αναφερθεί με δυο λόγια στον τελευταίο, του οποίου τυγχάνει να είναι ανιψιός, επειδή  « ο ρόλος του ήταν καθοριστικός στη δημιουργία του αντάρτικου λόχου στο χωριό και ο ίδιος διετέλεσε καπετάνιος του».      

Η εκδήλωση τελείωσε με ριζίτικα τραγούδια από τον Καλλιτεχνικό Όμιλο «Αποκόρωνας».  Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση, τ’ αποκαλυπτήρια του μνημείου, τις καταθέσεις των στεφάνων και το κέρασμα που ακολούθησε στην πλατεία.

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

 _DSC7838wtmk

 _DSC7843wtmk

_DSC7850wtmk

_DSC7858wtmk

_DSC7857wtmk

_DSC7866wtmk

_DSC7873wtmk

_DSC7875wtmk

_DSC7880wtmk_DSC7887wtmk

_DSC7889wtmk

_DSC7891wtmk

_DSC7895wtmk

_DSC7897wtmk _DSC7898wtmk

_DSC7904wtmk

_DSC7905wtmk

_DSC7909wtmk

_DSC7914wtmk _DSC7915wtmk

_DSC7920wtmk

_DSC7921wtmk

_DSC7923wtmk

_DSC7926wtmk

_DSC7897wtmk

_DSC7933wtmk

_DSC7932wtmk

_DSC7942wtmk

_DSC7937wtmk

_DSC7945wtmk

_DSC7950wtmk

_DSC7958wtmk

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Ένα σχόλιο

  1. Ειρήνη Βαγιωνή

    Συγχαρητήρια σε όλους τους ευεργέτες του χωριού μας που κρατάνε την ιστορία ανοιχτή για να μαθαίνουν οι νεότεροι πως χωρίς αγώνα δεν κερδίζουμε τίποτα. Σας θεωρώ νέους ευεργέτες τους χωριού μας τον σεβασμιότατο παπά Μανώλη, τον κ Κοντεζάκη, τον κ Νικολούδη, τον κ Μανουσάκη και άλλους. Και αυτούς οι οποίοι έφυγαν όπου ξεκίνησαν αυτό το όμορφο χωριό να μη χαθεί, αφήνοντας έργα, όπως ο αείμνηστος διδάσκαλος Μιχάλης Χατζηδάκης, Βαγγέλης Πλατσιδάκης και Παύλος Κακούρης. Συνεχίστε αυτήν την όμορφη παρουσίαση του χωριού μας!!!

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com