Δευτέρα , 27 Μάϊος 2024

ΣΤΗΝ ΑΡΑΔΑΙΝΑ ΣΦΑΚΙΩΝ Αποκαλυπτήρια μνημείου Στρατηγού “Χατζή” Γεωργίου Εμμανουήλ Κελαϊδή

Την μικρή πλατεία του ορεινού χωριού του Δήμου Σφακίων, την Αράδαινα, κοσμεί από την Κυριακή ένα μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη του Στρατηγού “Χατζή” Γεωργίου Εμμανουήλ ΚελαΪδή και των 35 παλικαριών του που θυσιάστηκαν στις 20 Μαρτίου 1824, και του οποίου τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής. 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας, φορέων, συλλόγων, κομμάτων, ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, απόγονοι των τιμώμενων και πλήθος κόσμου.      

Η εκδήλωση άρχισε με αρχιερατική επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου κ. Ανδρέα Νανάκη, καθηγητή Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ο οποίος ήταν και ο κεντρικός ομιλητής των ιστορικών γεγονότων εκείνης της περιόδου. 

Αμέσως μετά τελέστηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, τον δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, τον πρόεδρο του εκ πολιτιστικού συλλόγου οικογενειών Κελαϊδή Μανώλη Κελαϊδή πτέραρχο ε.α. καθώς επίσης και από άλλο ένα μέλος του συλλόγου, τον Μανούσο Κελαϊδή.  

Ακολούθησαν χαιρετισμοί με πρώτο τον οικοδεσπότη δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη που είπε: “Πολλοί Σφακιανοί ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρείας από τη σύστασή της, ένας από αυτούς και ο τιμώμενος σήμερα Χατζή Γεώργιος Κελαϊδής ο επονομαζόμενος Μουργιώτης, γιατί γεννήθηκε στο ανυπότακτο χωριό Μουρί Σφακίων το 1874. Μεγάλη η δράση του μαζί με τα παλικάρια του στις μάχες με τους Τούρκους. Εδώ στην Αράδαινα Σφακίων, έδωσε τη ζωή του μαζί με τα 35 παλικάρια του σε μια μεγάλη μάχη εναντίον των ορδών του αιμοσταγούς Χουσεΐν που είχε καταστρέψει τα χωριά της ηρωικής μας επαρχίας…”. 

Χαιρετισμό απηύθυνε στη συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής επισημαίνοντας ότι “ με επικεφαλής 35 ανδρών τον στρατηγό Γεώργιο Κελαιδή από το Μουρί Σφακίων  θυσιάστηκαν για το αύριο το τόπου, για να έχει ο τόπος αύριο όπως και είχε πράγματι και τα Σφακιά ξαναγεννηθηκαν και πρωταγωνίστησαν στη συνέχεια στους αγώνες του έθνους μέχρι την τελική απελευθέρωση. Τιμή και δόξα σε αυτούς τους ανθρώπους και συγχαρητήρια στον εκπολιτιστικό σύλλογο οικογενειών Κελαϊδή και τον άξιο  πρόεδρο του τον Μανώλη Κελαϊδή τον πτέραρχο ο οποίος φροντίζει να μας θυμίζει την ιστορία σε εμάς τους νεότερους. Συγχαρητήρια επίσης και στον Δήμο Σφακίων…”. 

Από μεριάς του στη συνέχεια ο πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών Κελαιδή, Μανώλης Κελαιδής αναφέρθηκε σε διάφορους συντελεστές που βοήθησαν και κατά το παρελθόν από θέσεις που είχαν απευθυνόμενος στον πρώην βουλευτή και δήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη για να συνεχίσει τις ευχαριστίες στον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλόγερή, τον δήμαρχο Σφακίων Μανούσο Χιωτάκη, τον Γλύπτη του Μνημείου από την Αθήνα Ιωάννη Μπαρδή, το εργαστήριο μαρμάρου Γεωργίου και Μανούσου Χαιρέτη. τον κατασκευαστή του κορμού Δημήτριο Γλεντουσάκη κ.ά. τονίζοντας για την εκδήλωση τα εξής: “ Σήμερα ολοκληρώνεται το χρέος μας, απέναντι των θυσιασθέντων  Αρχηγό – Στρατηγό  και στα 35 παλλικάρια του, από τους 300 εθελοντές Σφακιανούς, που χαρακτηρίστηκαν “οι 300 του Λεωνίδα, των Σφακίων”, από τον ιστορικό Επίσκοπο Γρηγόρη Παπαδοπετράκη. Η θυσία τους έγινε στις 20 μαρτίου του 1824 εδώ στην Αράδαινα…”. 

Χαιρετισμό απέστειλε η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Σέβη Βολουδάκη αιτιολογώντας την απουσία της, γράφοντας ότι “η ηρωική αυτοθυσία του στρατηγού Χατζή Γιώργη Κελαιδή και των παλικαριών του άφησε ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα στον τόπο μας, το οποίο αποτελεί ουσιαστικό μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς..”. 

                                                ΟΜΙΛΙΑ 

Λεπτομερέστατη η ομιλία του μητροπολίτη κ. Ανδρέα ο οποίος άρχισε υπογραμμίζοντας τα εξής: “ Είναι πολύ σημαντική σήμερα η ημέρα, τιμάμαι τον Χατζή Γιώργη Κελαιδή τον επονομαζόμενο Μουριώτη γιατί καταγόταν από το Μουρί ο οποίος διαδραματίζει ένα μείζον ρόλο στα Σφακιά αλλά και ευρύτερα, μετέχει του κινήματος του  Υψηλάντη, πηγαίνει στη Σάμο και μαζί με τον Λυκούργο διασώζουν τη Σάμο από την Τουρκική κατοχή και στη συνέχεια κατέρχεται εδώ με σώμα δικό του Κρητικών, Σαμίων και Μικρασιατών και μετέχει στην επανάσταση του 1821. Η Κρήτη συνθέτει ένα ξεχωριστό φαινόμενο διαρκών επαναστάσεων καθ’ όλη, και όχι μόνο, τη διάρκεια των χρόνων της αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως, στη δεύτερη περίοδο της (1453 – 1923), τότε που η Πόλη καταλήφθηκε και εγκαταστάθηκαν οι σουλτάνοι. Το παράλληλο των επαναστατικών δραστηριοτήτων της Κρήτης το συναντάμε, την ίδια περίοδο, στην περιοχή της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. Στις Κρητικές επαναστάσεις πρωτοστατεί η επαρχία των Σφακίων. Ακόμα και πριν την επανάσταση του Δασκαλογιάννη, που εντάσσεται στις στοχεύσεις του ρωσουποκινούμενου κινήματος Ορλωφικών  (1770), οι Σφακιανοί, εκ του γεωγραφικού τους χώρου, εκ τους χαρακτήρος των και της φυσικής των διαπλάσεως, ρηξικέλευθοι και τολμηροί μελετούν τη διεύρυνση των προνομίων των, για την περαιτέρω προκοπή των ίδιων και της Κρήτης…” 

Συνεχίζοντας ο κ. Ανδρέας τονίζει ότι “στην επανάσταση του 1821, διαδραματίζει μείζονα ρόλο ο στρατηγός Χατζή – Γιώργης Κελαϊδής, διότι και η Κρητική επανάσταση βοήθησε στη λειτουργία του ελληνικού κράτους αν κι η Κρήτη δεν συμπεριλήφθηκε στο πρώτο μικρό κράτος, Το πρώτο ελληνικό κράτος ήταν ένα μικρό κρατίδιο  αλλά είχε την μεγάλη πρωτιά  να είναι το πρώτο εθνικό κράτος στον χώρο των Βαλκανίων. Με αυτές τις σκέψεις χαίρομαι ως Σφακιανός εκ πατρός από τα Ασκύφου που είμαι εδώ. Τελέσαμε τρισάγιο στη μνήμη των αγωνιστών και θυσιασθέντων για  τα γυναικόπαιδα που ήταν στο φαράγγι στην επανάσταση και για τον μακαριστό στρατηγό Χατζή – Γιώργη.  Η σημερινή, λοιπόν, εκδήλωση με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, μας συνδέει με το ιστορικό μας παρελθόν και μας δίνει υπεύθυνα μηνύματα.. “. .

Η εκδήλωση στον χώρο του μνημείου ολοκληρώθηκε με τον ηλικιωμένο Σφακιανό Νίκο Βοτζάκη να τραγουδά, ενώ στη συνέχεια, η αντιπεριφέρεια Χανίων παρέθεσε γεύμα στην ταβέρνα “Ανώπολη” της Ανώπολης Σφακίων με πλούσια προσφορά διαφόρων εδεσμάτων και καλού κρασιού.     

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος    

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com