Ανακοίνωση

ΣΤΗΝ ΑΚΤΗ ΜΙΑΟΥΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ: Αποκαλυπτήρια μνημείου του ατμοπλοίου “ Τάναϊς”

 

 

 SONY DSC

 

Τελετή για τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τα θύματα του ναυαγίου του ατμόπλοιου “Τάναϊς” πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Ακτή Μιαούλη, (Πύλη της Άμμου) από το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος. Το μνημείο είναι αφιερωμένο στους Έλληνες Εβραίους της Κρήτης, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, στους Χριστιανούς αντιστασιακούς του νησιού και στους Ιταλούς αντιφασίστες αιχμαλώτους που έπεσαν θύματα των ναζί κατακτητών και βρήκαν τραγικό θάνατο στη βύθιση του ατμοπλοίου “Τάναϊς” στις 9 Ιουνίου 1944 κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Κεντρική ομιλήτρια στην τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου ήταν η κα Λίλιαν Κάπον τ. γενική γραμματέας κεντρικού Ισραηλιτικού συμβουλίου Ελλάδος, ενώ παρέστησαν πολλά εξέχοντα μέλη όπως ο κ. Cav, David Saltiel, ο κ. Victor S. Venouziou, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Καλαντζής, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μανούσος Βολουδάκης, αντιπροσωπεία του Δήμου Χανίων με επικεφαλής τον δήμαρχο κ. Μανώλη Σκουλάκη και πολλοί άλλοι.

“Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για τον Εβραϊσμό της Ελλάδος και αυτό πρέπει να ομολογήσουμε χάρη στον δήμαρχο και στο δημοτικό συμβούλιο που δεχθήκαν να έχουμε αυτό το μνημείο το οποίο θυμίζει την κάποτε μεγάλη και σημαντική Εβραϊκή Κοινότητα της Κρήτης. Φυσικά, στο πλοίο  “Τάναϊς” χάθηκαν μαζί και Κρήτες αντιστασιακοί, αλλά και Ιταλοί αντιφασίστες. Νομίζω, στη σημερινή εποχή που ζούμε μ’ όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση η παρουσία μιας δημοτικής Αρχής, όπως είναι του Δήμου Χανίων, που υποστηρίζει και πραγματικά κατέβαλλε κάθε προσπάθεια να πραγματοποιηθεί αυτό το μνημείο λέει πάρα πολλά. Είμαστε ευγνώμονες σαν Εβραϊσμός της Ελλάδος και πιστεύουμε ότι αυτό θα αποτελέσει κι ένα παράδειγμα για άλλες Κοινότητες που έχουν χαθεί οι Εβραίοι ολοκληρωτικά να μπορέσουν να κάνουν ένα μνημείο στη μνήμη τους…” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων Ελλάδος  κ. Βενιαμίν Αλμπάλας”.

Δήλωση επίσης έκανε και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ. Saltiel David επισημαίνοντας: “ Είμαι πολύ συγκινημένος για τα αποκαλυπτήρια αυτού του μνημείου, που θα θυμίζει πάντα τη θηριωδία των γερμανών και των ναζί κατακτητών της Κρήτης. Σήμερα είναι πολύ επίκαιρο αυτό το μνημείο διότι ζούμε γεγονότα τα οποία μας τραυματίζουν και μας θυμίζουν το παρελθόν. Το “Τάναϊς” πήρε μαζί του Εβραίους, πήρε μαζί του αντιστασιακούς Ιταλούς και  ‘Ελληνες που προορίζονταν να πάνε στο Άουσβιτς. Η μνήμη τους θα είναι πάντα κοντά μας και θα θυμίζει το Ελληνικό πνεύμα ότι δεν υποτασσόμαστε ποτέ”.

Από την πλευρά της η κα Λίλιαν Κάπον αναφέρθηκε εκτενώς με ιστορικά στοιχεία και καταγεγραμμένες ιστορίες Εβραίων για τη θλιβερή περίοδο του φοβερού διωγμού τους μέχρι και το μοιραίο ταξίδι του ατμοπλοίου “Τάναϊς” λέγοντας μεταξύ άλλων ότι: “Η ζωή των Εβραίων αδερφών μας και για τις συνθήκες διαβίωσης τους στις φυλακές Αγιάς των Χανίων, υπάρχουν πολλές περιγραφές και ιστορίες αγάπης που εμπλέκουν το Εβραϊκό με το Χριστιανικό στοιχείο. Ανάμεσα σε αυτές εκείνη της Τζένης Μιλέρμου σολίστ του πιάνου και θείες μου και τον τότε διευθυντή ορχήστρας Χαράλαμπο Καντέρη. Ο χρόνος δεν μου επιτρέπει να επεκταθώ σε αυτές. Από τις φυλακές Αγιάς, λοιπόν, το καταδικασμένο ασκέρι μεταφέρεται με καΐκι στο φρούριο στο Ηράκλειο. Και έρχεται η μαύρη ώρα της επιβίβασης στο πλοίο. Ο Ι.Δ. Μουρέλος ιστορικός και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μάχη της Κρήτης» αναφέρει σε επιστολή του προς τον θείο μου Αλβέρτο Μωυσή Μινέρβο το μοναδικό Κρητικό Εβραίο που διασώθηκε και επαναγκαταστάθηκε στα πάτρια εδάφη τα εξής: « Ηράκλειο 25 Μαϊου 1946 . Φίλε κ. Μινέρβο το ευχαριστήριό σας προς τον λαό των Χανίων και του Ηρακλείου με συγκίνησε βαθύτατα γιατί μου έφερε στη μνήμη την τραγική μέρα του χωρισμού μου από τους 269 ομοθρήσκους σας, τους αγαπητούς μας συμπολίτας Ισραηλίτας που μετέφεραν σαν κοπάδια οι βάρβαροι στο βαπόρι. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τους θρήνους των δυστυχών και τις κραυγές του μακαρίτη Κοέμ που φώναζε «πάρετε τα παιδιά μου, πάρτε τα, κάμετε τα χριστιανούς, να μην τα αφήσετε μαζί μας γιατί θα μας πνίξουν. Πόσο πόνεσε η ψυχή μου ακούοντας τον καημένο τον Ηλία και πόσο δυστυχής ήμουν που δεν είχαμε τη δύναμη να κρατήσουμε έστω και τα παιδάκια των. Να τα κάνομε χριστιανούς, γιατί; Αχ, να τα γλιτώναμε μόνο και θα τα αφήναμε στη θρησκεία των, στη θρησκεία των προγόνων των που είναι εξ ίσου σεβαστή όπως κάθε άλλη  ηθική θρησκεία… Το καταραμένο πλοίο με στριμωγμένους τους Εβραίους της νήσου, Χανιώτες και Ηρακλειώτες, τους αντιστασιακούς και τους Ιταλούς αντιφασίστες αιχμαλώτους στα τέσσερα αμπάρια του απέπλευσε με νηοπομπή στις 8.32 μ.μ. την 8η Ιουνίου 1944. Σύμφωνα με υπολογισμούς ο κάθε κρατούμενος είχε στη διάθεση του χώρο ο οποίος δεν υπερέβαινε το ένα μέτρο και εβδομήντα οκτώ εκατοστά. Η πορεία που ακολούθησε η νηοπομπή ήταν προς βορά συγκεκριμένα προς το στενό Σαντορίνης και Φολεγάνδρου. Το ατμόπλοιο “Τάναϊς” σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στα αρχεία του Συμμαχικού Αρχηγείου Αλεξανδρείας και του Ελληνικού Υπουργείου Ναυτικών εντοπίσθηκε από  Βρετανικό υποβρύχιο στις 2.31 π.μ. της 9ης Ιουνίου. Στις 3.12 το υποβρύχιο βρέθηκε σε θέση επιθέσεως. Από περισκοπικό βάθος εξαπέλυσε τέσσερις τορπίλες και αμέσως καταδύθηκε. Δύο λεπτά αργότερα δύο από τις τέσσερις τορπίλες χτύπησαν το σκάφος με ισάριθμες εκρήξεις. Τα επόμενα 45 λεπτά τέσσερις ακόμα εκρήξεις ακούσθηκαν και το πλοίο βυθίστηκε παίρνοντας μαζί του εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές. Το σημείο 35 μοίρες και 53 πρώτα βόρειο και 25 μοίρες και 11 πρώτα ανατολικό του Κρητικού πελάγους έμελλε να γίνει ο υγρός τάφος τόσων αθώων θυμάτων…”.

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε πλάνα από την βιντεοσκόπηση:

http://www.youtube.com/watch?v=_pyg1Q8jbDc&feature=c4-overview&list=UUSp0VsjxmjiDMx5LAGGa6fQ

  SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 

 

SONY DSCSONY DSC

 

 

SONY DSC

 

 

SONY DSCSONY DSC

SONY DSC

Χανιώτικα νέα 15 Οκτωβρίου 2013 σελίδα 33

33

 

Ένα σχόλιο

  1. xaralampos tzigounakis

    Δεν ειχα διαβασει καθολου και δεν ηξερα για το ιστορικο αυτο γεγονος…
    Ας ειναι αιωνια η μνημη των ανθρωπων που χαθηκαν αδικα…

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com