Τετάρτη , 28 Φεβ 2024

ΣΤΟ ΕΟΡΤΑΖΟΜΕΝΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ: Μνήμες από το ναυάγιο «Ηράκλειον» και την αεροπορική τραγωδία

 

 

Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε χθες το πρωί στη μνήμη του Αγίου Παταπίου στο εκκλησάκι του, στην αυλή του Δημοτικού Γηροκομείου Χανίων, ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των νεκρών του ναυαγίου της Φαλκονέρας και του αεροπορικού δυστυχήματος στο Όρος Κερατέα, πριν από μισό περίπου αιώνα. 

11

Μια σπάνια σύμπτωση δυστυχημάτων με την 8η Δεκεμβρίου 1966 και την αντίστοιχή της το 1969 να πλήττουν τα Χανιά και την Κρήτη γενικότερα, αποτέλεσε την αιτία που έκανε το τότε δημοτικό συμβούλιο Χανίων να κηρύξει αποφράδα αυτή την ημέρα για τα Χανιά. Στις 8η Δεκεμβρίου 1966 βυθίστηκε στα μανιασμένα κύματα της Φαλκονέρας το Ε/Γ – Ο/Γ πλοίο “Ηράκλειο” παρασέρνοντας στον υγρό τάφο εκατοντάδες επιβάτες. Ελάχιστοί κατάφεραν να γλιτώσουν παλεύοντας με τα αγριεμένα παγωμένα νερά…

Τρία χρόνια μετά, το 1969 πάλι 8 Δεκεμβρίου, συνέβη η αεροπορική τραγωδία με αεροσκάφος της Ολυμπιακής που αναχώρησε από το αεροδρόμιο Χανίων για να συντριβή στην περιοχή της Κερατέας Αττικής με 90 νεκρούς.

Στη μνήμη, λοιπόν, των θυμάτων από τα δύο αυτά δυστυχήματα καθιερώθηκε να τελείται κάθε 8η Δεκεμβρίου στο εκκλησάκι του Αγίου Παταπίου, μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ετήσιο μνημόσυνο για τους νεκρούς και των δύο τραγωδιών. Στη συνέχεια να πραγματοποιείται στο φουαγιέ του Δημοτικού Γηροκομείου μικρή δεξίωση και ξενάγηση στην Έκθεση χειροποίητων δημιουργιών που φτιάχνουν για τα Χριστούγεννα φιλοξενούμενες γυναίκες στο Ίδρυμα.

Ο βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Χανίων κ. Κυριάκος Βιρβιδάκης δήλωσε στο «Επαρχιακό φως» ότι «κάθε χρόνο βρισκόμαστε εδώ στον Ιερό Ναό του Αγίου Παταπίου στο δημοτικό γηροκομείο, γιατί πρέπει να συναντιόμαστε και να θυμόμαστε την μνήμη των θυμάτων, αλλά παράλληλα να φροντίζουμε και να υποσχόμαστε ότι δεν θα υπάρξουν ποτέ τέτοιες συνθήκες και τέτοιες καταστάσεις. Οφείλουμε να είμαστε καλύτεροι και για να είμαστε καλύτεροι πρέπει να θυμόμαστε».

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του γηροκομείου κ. Γεώργιος Γεωργακάκης, τόνισε, « είμαστε εδώ σήμερα για άλλη μια χρονιά να γιορτάσουμε τη μνήμη του Αγίου Παταπίου και παράλληλα να θυμηθούμε το ναυάγιο και το αεροπορικό δυστύχημα, αλλά και να σταθούμε κοντά στους ηλικιωμένους που είναι δίπλα μας. Γι’ αυτούς εκτός από το μνημόσυνο είναι και το πανηγύρι του Αγίου που τους δένει με τα χωριά τους, με την ιστορία τους, με τις αναμνήσεις τους και με όλα αυτά που ζούσαν την περίοδο της νιότης τους. Παράλληλα, λειτουργεί και Έκθεση με θαυμάσιες χειροτεχνίες και κεντήματα που έφτιαξαν και διατίθενται σε πολύ καλές τιμές…».

 SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από το μνημόσυνο των θυμάτων στον Άγιο Πατάπιο, το κέρασμα που ακολούθησε καθώς και την Έκθεση χειροτεχνιών που  άρχισε να λειτουργεί για την περίοδο των εορτών

 

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΛΩ

Προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, συγγενών των θυμάτων και επιζώντων, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στην πλατεία «Τάλω» για το ναυάγιο του “Ηράκλειον” μνημονεύοντας και τους νεκρούς του αεροπορικού δυστυχήματος. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων και λουλουδιών από φορείς και πολίτες.

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης επεσήμανε: «Χάθηκαν άδικα τόσες ψυχές με το ναυάγιο και το αεροπορικό δυστύχημα και γι’ αυτό πολύ σωστά το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χανίων  αποφάσισε ομόφωνα να κηρύξει την 8η Δεκεμβρίου αποφράδα μέρα για την πόλη».

Δηλώσεις έκαναν και δύο από τους 47 επιζώντες του ναυαγίου, ο Κωνσταντίνος Μπιρικάκης με τον Ιάκωβο Αντωνογιωργάκη περιγράφοντας τη θλιβερή εκείνη νύχτα που στάθηκαν τυχεροί  μαζί με άλλους  που έπεσαν όπως κι αυτοί στη θάλασσα και να σωθούν. «Όταν έπεσα στα παγωμένα νερά σκέφτηκα τη μάνα μου και την αδερφή μου πώς θα αντιμετώπιζαν το θάνατό μου. Στάθηκα, όμως, τυχερός και σώθηκα…» είπε ο κ. Μπιρικάκης.

 Ο κ. Ιάκωβος Αντωνογιωργάκης είπε ότι «είχαμε την τύχη να περάσουμε τούτον εδώ τον… κάβο. Κοιμόμαστε στην ίδια καμπίνα με τον Κώστα και ξυπνήσαμε από το θόρυβο. Γινόταν πανδαιμόνιο αλλά προλάβαμε και βγήκαμε στο κατάστρωμα. Πέσαμε στη θάλασσα χωρίς σωσίβια και σωθήκαμε παρά τη μεγάλη και πολύωρη ταλαιπωρία μας στα αγριεμένα νερά της Φαλκονέρας. Δοξάζουμε τον Θεό».

 SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Από την επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο και την κατάθεση στεφάνων

SONY DSC

Οι δύο φίλοι από το Ρέθυμνο που διασώθηκαν στο ναυάγιο της Φαλκονέρας. Αριστερά είναι ο κ. Κωνσταντίνος Μπιρικάκης και δεξιά ο κ. Ιάκωβος Αντωνογιωργάκης  

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

 Η συνέχεια για το ναυάγιο δόθηκε στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Ίδρυμα “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στη Χαλέπα, ως φόρος τιμής στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια με την παρουσίαση του βιβλίου με συγγραφέα τον κ. Γεώργιο Τρανταλίδη, δικηγόρο Αθηνών.  Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του Τομέα Πολιτισμού του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων και συντόνιζε η κα Ρόζα Μοτάκη, δικηγόρος. Αποσπάσματα από αφηγήσεις επιζώντων διάβασαν η Εβίνα Παυλίδου, δικηγόρος και η Ειρήνη Δρακωνάκη, δικαστική υπάλληλος.

 SONY DSC

Από την αίθουσα…

Σε δήλωσή του στα Μ.Μ.Ε. ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Γεώργιος Τρανταλίδης τόνισε: «Είχαν περάσει 47 χρόνια από την ανείπωτη αυτή τραγωδία και σκέφτηκα να καλύψω αυτό το κενό. Πιστεύω, ότι το βιβλίο μου αυτό θα αποτρέψει νέες ναυτικές τραγωδίες και αυτός ήταν ο σκοπός της συγγραφής του και φυσικά ο σεβασμός στην ανεκτίμητη ανθρώπινη ζωή. Από πολυετείς έρευνες καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν οι απωλεσθέντες 241 όπως πίστευαν κατά τη διάρκεια της δίκης, αλλά ο αριθμός ανέβηκε στους 278 και εάν προσθέσουμε τους μεταγόμενους φυλακισμένους και τους αθίγγανους που ήσαν επί του πλοίου ο αριθμός ανεβαίνει υπερβολικά. Το βιβλίο αυτό περιέχει αφηγήσεις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές, περιέχει ορισμένα πρακτικά της δίκης, αποφάσεις, ενώ ο δεύτερος τόμος που σύντομα θα εκδοθεί θα αφορά το νομικό θέμα της δίκης. Το βιβλίο μου δίνεται δωρεάν σε όποιον Χανιώτη επιθυμεί να το αποκτήσει…».

SONY DSC

Ο κ. Γεώργιος Τρανταλίδης με το βιβλίο του 

Το βίντεο θα το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://eparxiakofos.gr/mnimosino-gia-ta-thimata-tou-navagiou-iraklion-ke-tou-aeroporikou-distichimatos-1966-ke-1969-vinteo/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com