Κυριακή , 4 Ιούνιος 2023

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – Μ’ επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο Φεστιβάλ χορών

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον σημείωσε το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που πραγματοποιήθηκε για πρώτη χρονιά στο Δήμο Πλατανιά στις 15 και 16 Οκτωβρίου ξεκινώντας το απόγευμα του Σαββάτου στο “Τσιράκειο” θέατρο του Σκινέ, για να τελειώσει την επομένη το βράδυ στο ξενοδοχείο “Porto Platanias”, του Πλατανιά.

Μιλώντας στα «Χ.Ν.» και στο «Επαρχιακό φως» η χοροδιδάσκαλος Στέλλα Αγιασμενάκη, τόνισε: «Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε μ’ επιτυχία από το Λαογραφικό Όμιλο Χανίων έχοντας τη στήριξη του Δήμου Πλατανιά και των επιχειρήσεων “ΔΙΚΤΥΝΑ Α.Ε.” και “ΠΟΡΤΟ ΠΛΑΤΑΝΙΑ”. Μαζί με τις δικές μας χορευτικές ομάδες  συμμετέχουν η  Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και ο Χορευτικός  Όμιλος Νάουσας – Πάρου».

Το «παρών» στο ξενοδοχείο “Porto Platanias έδωσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά Νίκος Δασκαλάκης, επισημαίνοντας τα εξής: «Ο Δήμος Πλατανιά τιμά την παράδοση και έχει σκοπό  να στηρίξει κι άλλους παραδοσιακούς χορευτικούς συλλόγους για να γνωρίσει η τοπική κοινωνία του Δήμου μας διαφορετικές ιδιαιτερότητες πολιτισμού από πολλά μέρη της Ελλάδας και το εξωτερικό ακόμα. Φέτος πραγματοποιήθηκε  το 1ο  Φεστιβάλ από τον Λαογραφικό Όμιλο και συμμετέχει  η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας με τον  Όμιλο Νάουσας – Πάρου που θα χορέψουν μαζί με τις χορευτικές ομάδες του Λαογραφικού Ομίλου Χανίων διάφορους χορούς. Να σημειωθεί ότι ο Λαογραφικός Όμιλος είναι πάντα κοντά μας και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Μελλοντικά θ’ ακολουθήσουν παρόμοιες  πολιτιστικές συμπράξεις με αρκετά πολιτιστικά σωματεία».  

ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΧΑΙΑΣ    

Το 1978 οι Κύπριοι της Αχαΐας ιδρύουν την Ένωσης Κυπρίων Νομού Αχαΐας (Ε.Κ.Ν.Α.), ένα αποκούμπι και ένα δεσμό με την ιδιαίτερη πατρίδα για όλους τους Κυπρίους, που βρέθηκαν στην Αχαΐα ως πρόσφυγες μετά την τουρκική εισβολή του 1974, ως φοιτητές, που εντάχθηκαν στην τοπική κοινωνία, ως σκληρά εργαζόμενοι για να ριζώσουν σε μια νέα ιδιαίτερη πατρίδα.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες οι Κύπριοι της Αχαΐας αγωνίζονται μέσω της Ε.Κ.Ν.Α., ώστε να ενημερώνουν την κοινή γνώμη της Αχαΐας και της Ελλάδας και να κρατούν τον Ελληνισμό σε εγρήγορση μέχρι να μπορέσει να απελευθερωθεί το κατεχόμενο 37% της Κύπρου. Τιμούν τους νεκρούς και τους ήρωες. Διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, που βάναυσα τους έχουν στερηθεί.

Η Ε.Κ.Ν.Α. έχει αναλάβει, ταυτόχρονα, ένα σημαντικό πολιτιστικό ρόλο στην Αχαΐα και όχι μόνο. Με συνέπεια και υπευθυνότητα προβάλλει άοκνα την παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, έχοντας συνεργαστεί με όλους τους υπόλοιπους σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της ευρύτερης περιοχής.

ΟΜΙΛΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΠΑΡΟΥ

Το 1988 ιδρύθηκε ο Χορευτικός Όμιλος Νάουσας στην Πάρο με σκοπό να διατηρήσει και να διαδώσει τους παραδοσιακούς χορούς, τη μουσική και τη λαογραφία του τόπου. Σκοπός του επίσης είναι η γνωριμία και η δημιουργία σχέσεων φιλίας με τους κατοίκους άλλων περιοχών της Ελλάδας και του εξωτερικού, που έχουν παρόμοια ενδιαφέροντα και δραστηριότητες. Διοικείται από επταμελές συμβούλιο που εκλέγεται ανά δύο έτη.

 Ο Όμιλος είναι μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (Conseil International de la Danse) της UNESCO. Έχει συμμετάσχει και διακριθεί σε πολλά φεστιβάλ και διοργανώσεις στην Ελλάδα, (Αθήνα, Ξάνθη, Χίος, Νάξος, Ίος, Θεσσαλονίκη, Λευκάδα, Κάρπαθος, Σκιάθος, Τρίκαλα, Βόλος, Νάουσα Ημαθίας, Σέρρες, Κιλκίς, Θάσος, Άργος, Κουφονήσια, Άνδρος, Σαντορίνη, Πρεβέζα, Κρήτη, Καρδίτσα, Κέρκυρα), στην Κύπρο και στο εξωτερικό (Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Αίγυπτος, Βουλγαρία, Γερμανία, Γαλλία, Μάλτα, Τυνησία, Ιταλία, Τουρκία, Ουγγαρία, Φινλανδία). Το 1989 κέρδισε το 3ο Διεθνές Βραβείο στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές Ξάνθης, ενώ το 1995 εκπροσώπησε επίσημα την Ελλάδα σε σειρά εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στη Βόννη και σε άλλες πόλεις της Γερμανίας από την εκεί Ελληνική Πρεσβεία.

 

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

 Ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων ιδρύθηκε το 1984. Ήδη από το 1983 υπήρχε η διάθεση για οργανωμένη παρέμβαση στα μουσικοχορευτικά δρώμενα της πόλης μας  και δημιουργήθηκε η πρώτη χορευτική ομάδα. Από τα πρώτα του βήματα ο Λαογραφικός Όμιλος Χανίων προσπαθεί να υπηρετήσει τον παραδοσιακό χορό, με πνεύμα πιστότητας και αυθεντικότητας, σε αντιδιαστολή με την φολκλορικού τύπου αντιμετώπιση, από ποικίλους σχετικούς φορείς, της τότε και τώρα εποχής. Βασική αντίληψη των ιδρυτικών μελών του είναι ότι ο λαϊκός πολιτισμός δεν χρησιμοποιείται μόνο ως ένεση για την τόνωση του εθνικού φρονήματος, αλλά ότι είναι μια καθημερινή εναλλακτική πρόταση που συμβάλλει, τα μέγιστα, στη φιλία των λαών. Από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε και αγκαλιάστηκε από την κοινωνία των Χανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, προσφέροντας πάντα απλόχερα τις υπηρεσίες του στον τομέα της παράδοσης και διευρύνοντας συνεχώς τις δυνατότητες και τους Ορίζοντες του. Ακολουθώντας πιστά τα βήματα των προγόνων μας συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε και να αναλύουμε τις πολιτιστικές εκείνες αξίες του παρελθόντος, που έδωσαν το ιδιαίτερο χρώμα στην παρουσία μας ως λαού και εξακολουθούν να επηρεάζουν τη σημερινή πολιτιστική πραγματικότητα. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

eparxiakofos0177 eparxiakofos0178

eparxiakofos0180

eparxiakofos0182

eparxiakofos0203

Στιγμιότυπα από το “Τσιράκειο” θέατρο του Σκινέ

eparxiakofos0160

eparxiakofos0151 eparxiakofos0152 eparxiakofos0153 eparxiakofos0154 eparxiakofos0155 eparxiakofos0156 eparxiakofos0157 eparxiakofos0158 eparxiakofos0159

eparxiakofos0163 eparxiakofos0164 eparxiakofos0165 eparxiakofos0166 eparxiakofos0167 eparxiakofos0168 eparxiakofos0169 eparxiakofos0170 eparxiakofos0171

eparxiakofos0202

eparxiakofos0190 eparxiakofos0191 eparxiakofos0192

Σείστηκε στην κυριολεξία ο δεύτερος όροφος του ξενοδοχείου “Porto Platanias”, από τα χειροκροτήματα των παρευρισκομένων, ξένων κυρίως, που συμμετείχαν στους χορούς.  

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Τα έντυπά μας τυπώνονται σε δέκα χιλιάδες τεύχη και διανέμονται  δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Την ύλη την επιλέγουν ενδιαφερόμενοι Σύλλογοι, Ενορίες αλλά και ιδιώτες συνεισφέροντας στο 1/3 των εξόδων της σελίδας ή των σελίδων που επιθυμούν να συμπεριληφθούν οι εκδηλώσεις τους.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com