Τρίτη , 15 Οκτ 2024

ΣΤΟ ΠΟΛΥΚΕΝΤΡΟ ΒΟΥΚΟΛΙΩΝ – Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης Βίας Κατά των Γυναικών η 25η Νοεμβρίου

 

Μήνυμα περί ισότητας των φύλων έστειλε η έκθεση με επιλεγμένα έργα του Κώστα Σπανάκη “Γαλάζιες Κυρίες” που διοργανώθηκε στο Πολύκεντρο Βουκολιών στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Πλατανιά με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Η βία κατά του γυναικείου φύλου αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφορμή για την οποία η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναδεικνύοντας έτσι ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. 

Με αφορμή, λοιπόν, την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών ο Δήμος Πλατανιά και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Πλατανιά πραγματοποιούν μια σειρά πολιτιστικών δράσεων ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης. 

Το απόγευμα της Παρασκευής με αφορμή το κλείσιμο της έκθεσης με επιλεγμένα έργα του Κώστα Σπανάκη “Γαλάζιες Κυρίες” παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο “Σπάσε τη σιωπή” από την ομάδα “Αλατιέρα” όπου μέσα από τρία μικρά θεατρικά δρώμενα παρουσιάζονται στο κοινό οι μορφές βίας που μπορεί να υποστεί μία γυναίκα όπως είναι η λεκτική, η ψυχολογική και η σωματική. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό τονίζοντας ότι “ η σημερινή μέρα είναι μια πράγματι παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη κατά της βίας και της εξάλειψης της βίας  εις βάρος των γυναικών που πρέπει να βάλουμε στο περιθώριο…”¨.   

Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της προαναφερόμενης έκθεσης του Κώστα Σπανάκη η ιστορικός τέχνης δρ. Αλεξάνδρα Κουρουτάκη, επιμελήτρια της έκθεσης, ανέφερε, μεταξύ άλλων στην ομιλία της με θέμα:  Οι πίνακες μιλούν: οι “Γαλάζιες κυρίες” του Κώστα Σπανάκη ως σύμβολα αναφοράς στον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό που τίμησε τη γυναίκα”,  εντάσσονται στις δράσεις του Δήμου Πλατανιά, για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Σήμερα, με την ολοκλήρωση της έκθεσης  θα επιχειρήσουμε να συνδέσουμε το 1ο μέρος της ξενάγησης με το επίκαιρο θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η ομιλία  αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Δήμου Πλατανιά που αποσκοπούν  στην ουσιαστική προώθηση της έννοιας της ισότητας, στην εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών, και κυρίως στη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση του κοινού στα ζητήματα αυτά, που δυστυχώς συνεχίζουν να ταλανίζουν την κοινωνία μας, όπως και όλες τις σύγχρονες κοινωνίες. 

Και το μήνυμα περί ισότητας των φύλων θα περάσει εν προκειμένω μέσω της τέχνης, καθώς η σειρά ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΥΡΙΕΣ του Κ. Σπανάκη εμπνέεται εμφανώς από τη Μινωική τέχνη. 

Ο ζωγράφος ανάγει τις σύγχρονες ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΥΡΙΕΣ του σε σύμβολα αναφοράς σε ένα θαυμαστό πολιτισμό, τον αρχαιότερο ευρωπαϊκό  πολιτισμό της λεγόμενης «εποχής τού χαλκού» που τίμησε τη γυναίκα, της επέτρεψε την ισότιμη με τους άνδρες συμμετοχή σε δρώμενα και τελετές και τη λάτρεψε ως θεά.

Για το λόγο αυτό, θα σχολιάσουμε επιλεγμένα έργα της έκθεσης και θα τα συνδέσουμε με τις πηγές έμπνευσης του ζωγράφου, κυρίως με αρχαιολογικά ευρήματα (νωπογραφίες, ειδώλια, παραστάσεις σε σφραγιστικά δαχτυλίδια κλπ) που αποτελούν τους πιο αδιάψευστους μάρτυρες της εξέχουσας θέσης της γυναίκας στην κοινωνία και στη θρησκεία της Μινωικής Κρήτης” 

Η ίδια συνεχίζοντας επισημαίνει ότι “ θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως το ζωγραφικό έργο του Σπανάκη, ιδιαιτέρως αυτή η σειρά, αποτελεί μία ωδή στη γυναίκα.  Σήμερα, από το Πολύκεντρο Βουκολιών του Δήμου Πλατανιά, μέσα από την ανάδειξη των Γαλάζιων κυριών του Κώστα Σπανάκη και τις αναφορές των έργων στον αρχαιότερο ευρωπαϊκό πολιτισμό που τίμησε τη γυναίκα, επιθυμούμε να στείλουμε ένα μήνυμα για την ισότητα, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη, την αρμονική συνύπαρξη και την αντιμετώπισή των δύο φύλων με όρους ίσης αξίας”.

Από μεριάς του ο καλλιτέχνης Κώστας Σπανάκης σημειώνει: “Η έμπνευσή μου ξεκίνησε από τη γνωστή τοιχογραφία της Κνωσού. Ερωτεύτηκα με την πρώτη ματιά τις ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΥΡΙΕΣ και μόλις λίγα χρόνια πριν είχα την ιδέα να τις προσκαλέσω στη δική μου εποχή αφού εγώ δεν μπορούσα να πάω στη δική τους. Σαν καλός οικοδεσπότης, τους πρόσφερα όλα αυτά που απολαμβάνουμε κι εμείς σήμερα. Το μοντέρνο ντύσιμο, την επαγγελματική τους ενασχόληση, τα συναρπαστικά ταξίδια και φυσικά τον έρωτα. Kάλεσα και τις άλλες μορφές του Μινωικού Πολιτισμού να τους κρατάνε συντροφιά.

Θεωρώ ότι η Τέχνη, που είναι μια μορφή επικοινωνίας αλλά και ένα ταξίδι στον εσωτερικό μας κόσμο και στην προκειμένη περίπτωση  και ένα ταξίδι στην απαρχή του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στη λέξη ΤΕΛΟΣ.

Το κλείσιμο αυτής της έκθεσης λοιπόν, δεν είναι το τέλος για τις ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΚΥΡΙΕΣ μου, αλλά η απαρχή για να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη όπου θα μεταφέρουν το φως  που δημιουργήθηκε για να εκφράσει το συναίσθημα και την έμπνευσή μου”.   

Η συνέχεια δόθηκε στη δικηγόρο Ρόζα Μοτάκη η οποία μέσα από μια μακρά εμπεριστατωμένη αναφορά στην Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών και την έκθεση του κ. Σπανάκη επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: “ Σήμερα θα κάνω μια επιδερμική αναφορά κάνοντας μια βουτιά στο 3000 στη Μινωική εποχή σε μια αριθμητική και σημειολογική παρουσία γυναικών, στην ισότιμη εμφάνιση και δράση γυναικών και ανδρών σε θρησκευτικές διοργανώσεις που εμπεριέχει και εκπέμπει τι άλλο από μήνυμα ισότητα γυναικών και ανδρών. Τα πράγματα, όμως για τις κατακτήσεις της γυναίκας από την δόμηση του ελληνικού κράτους πέρασαν από εξαιρετικά δύσκολες συγκυρίες και ουσιαστικά φτάσαμε στο 1975 για να απολαύσουν μια ισότιμη σχέση με τον άνδρα.  Σήμερα 200 χρόνια μετά το 1821 η γυναίκα, θεωρώ ότι έχει κατακτήσει αρκετά, αλλά με αργό ρυθμό. Ακόμη ουσιαστικά δεν κατάκτησε τη ζωή της, δεν έχει κατά τη γνώμη μου την κουλτούρα, την εις βάθος παιδεία αλλά και στην απαιτούμενη αυτοσυνείδηση. Αυτό λείπει στην Ελληνίδα αλλά και στους Έλληνες. Ας ελπίσουμε σε κάτι καλύτερο…”.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com