Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΜΟΥΡΙ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου και το παλιό έθιμο ευλογίας των προβάτων

 
Γιορτάστηκε πανηγυρικά σήμερα, Δευτέρα του Πάσχα, στο Αργυρομούρι της Εξώπολης Αποκορώνου η μικρή παλιά Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με προσέλευση εκατοντάδων προσκυνητών και αρκετών ξένων επισκεπτών. Τη Θεία Λειτουργία τέλεσε ο συνταξιούχος κληρικός, πρώην εφημέριος της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου στα Χανιά, πρωτοπρεσβύτερος π. Χρύσανθος Σταυρουλάκης, ο οποίος, ευλόγησε με Αγιασμό τα πρόβατα που είχαν συγκεντρώσει κτηνοτρόφοι του χωριού. Το μοναδικό αυτό έθιμο θέλει και το πέταγμα ενός κουδουνιού στο μαντρωμένο κοπάδι… 

Σημείωση: Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί την Τετάρτη στα “Χανιώτικα νέα” και θα αναρτηθεί κι εδώ στο “Επαρχιακό φως” μαζί με πλάνα βιντεοσκόπησης. 

Φωτογραφία αρχείου από παλαιότερο ρεπορτάζ.

 
Το ιστορικό της παλιάς Εκκλησίας του εορταζόμενου Αγίου Γεωργίου του θαυματουργού, όπως το αφηγήθηκαν στις ομιλίες τους, ο π. Χρύσανθος μαζί με τον Αντώνιο Καπαδουκάκη ή Αναγνώστη, όπως τον αποκαλούν, επειδή είναι ιεροψάλτης στο χωριό, έχει ως εξής: “ Ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου εδώ στο Αργυρομούρι είναι κτισμένος επί βενετών, πριν το 1600, δίχως να έχουμε περισσότερα στοιχεία. Τον Άγιο Γεώργιο τον θαυματουργό σεβόταν ακόμα και οι περισσότεροι τούρκοι την περίοδο που ήταν κατακτητές. Όμως, ένα τουρκικό απόσπασμα, δυστυχώς, μεταξύ 1888 και 1892 από το απέναντι ύψωμα της Εξώπολης, μαζί με το νοικοκύρη τούρκο Αγά του χωριού, όπως ήταν μεθυσμένοι όλοι, σημάδεψαν την εκκλησία με κανόνι κι έριξαν πέντε βόλια. Κανένα όμως από αυτά δεν την γκρέμισε. Ο Αγάς του χωριού στη συνέχεια – σύμφωνα με την παράδοση-  ήρθε στην Εκκλησία να δει τα καμώματα που προκάλεσε η μεθυσμένη παρέα του κι ενώ διαπίστωσε πως είχε σχηματισθεί Σταυρός από τα βόλια πάνα από την κεντρική είσοδο της Εκκλησίας, προσπάθησε ν’ ασεβήσει στο εικόνισμα, λερώνοντας τον Άγιο. Κόλλησε, όμως, πάνω του και χρειάσθηκε να έρθει ο παπάς του χωριού να κάνει προσευχή για ν’ αποκολληθεί ο βάρβαρος άπιστος. Ο Αγάς, έχοντας συνειδητοποιήσει την λανθασμένη ενέργεια κανονιοβολισμού της Εκκλησίας και την ακατονόμαστη πράξη του, ως άλλος άνθρωπος, έταξε κι έδωσε στον Άγιο Γεώργιο τρία μεγάλα χωράφια, ένα ζευγάρι βούγια και κάθε χρόνο στη γιορτή του Αγίου έφερνε και δύο ασκιά λάδι”.  Για  το έθιμο τώρα της ευλογίας των προβάτων, αναφέρθηκε ο κ. Καπαδουκάκης, υπογραμμίζοντας ότι: “Η ευλογία των προβάτων είναι εντελώς διαφορετική από αυτή που γίνεται στην Ασή Γωνιά και σε άλλα κτηνοτροφικά χωριά. Η τελετή που κάνουμε εμείς, γινόταν μέχρι το 1870 στα Σφακιά –  πληροφορίες από το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης Συλλογή του λαογράφου Παύλου Βλαστού –  και συνεχίστηκε στο χωριό μας μέχρι το 1978. Σταμάτησε μετά και αναβίωσε αυτό το έθιμο το 2003 όπου και το βιώνουμε στη συνέχεια. Ο εφημέριος κάνει Αγιασμό και ευλογεί τα πρόβατα των κτηνοτρόφων μας. Στη συνέχεια, μέσα σ’ ένα λέρι (κουδούνι) βάζουμε λίγο μπαρούτι, λίγο αλάτι, σκόρδο, λιβάνι και Αγιασμό. Το σκόρδο και το αλάτι το είχαν οι προγονοί μας αποτρεπτικό για το μάτι, το λιβάνι για να ξεματιάζουνε τα ζώα και το μπαρούτι για να μην τους τα σκοτώνουν, ενώ ο Αγιασμός συμβολίζει τη δύναμη του Θεού που είναι υπεράνω όλων. Το κουδούνι αυτό το πετάει στο κοπάδι ο ιερέας έχοντας γυρίσει την πλάτη του στο κοπάδι και στο ζώο που θα ακουμπήσει το κουδούνι, θα το φορεί στο λαιμό πάντα αν είναι του ίδιου κτηνοτρόφου, διαφορετικά, μετά από 40 ημέρες θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη του. Η τελετή με τα πρόβατα τελειώνει με το πέρασμα τους κάτω από το πετραχήλι του παπά μας ο οποίος τα ράνει με Αγιασμό. Ακολουθεί πανηγύρι με σερβίρισμα παραδοσιακού πιλαφιού και πολλών εδεσμάτων (τασίματα) που έχουν φέρει οι Ενορίτες και άλλοι προσκυνητές”.

 

 

Πλάνα από τη βιντεοσκόπηση θα δείτε κάνοντας κλικ εδώ: 

 

Χανιώτικα νέα Τετάρτη 27 Μαϊου 2013 σελίδα 27

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com