Η ανάγκη για καλύτερη αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής από τους πολιτιστικούς συλλόγους, ήταν το κίνητρο της πραγματοποίησης επιστημονικής ημερίδας το πρωί του Σαββάτου σε αίθουσα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κολυμπαρίου έχοντας θέμα: «Πολιτιστικοί Σύλλογοι – Πολιτισμός – Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Με δήλωση του ο διευθυντής της Ο.Α.Κ. κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς υπογράμμισε ότι « σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα σε συνεργασία με την ΕΠΟΦΕΚ όπου οι σύλλογοι θα τοποθετηθούν στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να δημιουργήσουν πολιτισμό αλλά την ίδια στιγμή θα έχουμε την ευκαιρία μέσα από εισηγήσεις να πάρουν νέες ιδέες για να μπορέσουνε να προσαρμόσουνε τις δραστηριότητες τους σε σχέση με την πραγματικότητα. Ευελπιστούμε ότι αυτή η προσπάθεια να στεφθεί με επιτυχία για το καλό της τοπικής κοινωνίας».
Ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης επεσήμανε: « Σε αυτή την εκδήλωση δεν θα μπορούσε ο Δήμος Κισάμου να μην συμμετέχει. Ο πολιτισμός είναι το (α) και το (ω) για να προχωρήσουμε. Έτσι, λοιπόν, σε συνεργασία με την ΟΑΚ, τον ΕΠΟΦΕΚ, τον Δήμο Πλατανιά διοργανώνουμε αυτό το συνέδριο που σκοπός του είναι να προτάξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του πολιτισμού που αφορούν την περιοχή μας αλλά και την Κρήτη γενικότερα και να δούμε μέσα από αυτά τα σχετικά πλεονεκτήματα πως μπορούν να συμβάλλουν ώστε να βελτιστοποιηθεί και η ανάδειξη αλλά και το επιδιωκόμενο κέρδος που είναι η προσέλευση περισσότερων επισκεπτών για να γνωρίσουν τον πολιτισμό, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα μας»
Ο πρόεδρος της ΕΠΟΦΕΚ κ. Στέλιος Κουναλάκης σημείωσε τα εξής: «Η σημερινή ημερίδα έχει στόχο να αναδείξει και να φέρει στο προσκήνιο τον πολιτισμό, ο οποίος αποτελεί το πιο σημαντικό πλεονέκτημα όχι μόνο της περιοχής μας, αλλά ολόκληρης της Κρήτης και της Ελλάδος. Αν αυτό κατανοήσουμε οι φορείς είτε λέγεται τοπική αυτοδιοίκηση Α και Β’ βαθμού, είτε λέγονται πολιτιστικοί σύλλογοι , αυτό θα συμβάλει στην αλλαγή του μοντέλου κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής. Ο πολιτισμός είναι το μέλλον του τόπου μας και χτίζει το μέλλον τη Κρήτης».
Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του και ο πρώην διευθυντής της ΟΑΚ κ. Αλέξανδρος Παπαδερός που μας είπε: « Πρόκειται για ένα σημαντικό γεγονός διότι οι σύλλογοι αυτοί έχουν μια μεγάλη και σπουδαία αποστολή. Θυμάμαι που παλιά εδώ στην Ακαδημία ο μακαριστός μητροπολίτης Ειρηναίος με πρωτοβουλίας του οποίου κάναμε παρόμοια ημερίδα δίνοντας βαρύτητα στην ενεργοποίηση δυνάμεων και από γυναίκες ακόμα ώστε να προωθηθούν και να μπουν στα κοινά. Η Ακαδημία, λοιπόν ανέλαβε την εκπαίδευση αυτών των γυναικών και άρχισαν να ιδρύονται σύλλογοι γυναικών».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Μαρινάκης επεσήμανε: «Τα χωριά μας μικραίνουν και πρέπει όλοι αυτή την στιγμή να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να προσελκύσουμε τους νέους σε όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες δηλαδή τους ανθρώπους που τώρα θα γαλουχήσουμε για το μέλλον. Ο πολιτιστικός σύλλογος Μανωλιόπουλου μετά από προσπάθειες δύο ετών κατάφερε την ερχόμενη πρωτομαγιά να προσελκύσει την τηλεοπτική εκπομπή “Κυριακή στο χωριό”, όπου πάνω από 50 παραδοσιακά εδέσματα της τοπικής κουζίνας θα παρουσιαστούν από νοικοκυρές του χωριού και θα αναδείξουν όχι μόνο το μικρό χωριό, αλλά τα Χανιά και την Κρήτη όλη».
Στην εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη που διάβασε ο κ. Ζορμπάς όπου μεταξύ άλλων επισημάνθηκαν τα εξής: « Ο τίτλος της συνάντησης σας, αλλά και το περιεχόμενο των ανακοινώσεων, όπως αυτό παρουσιάζεται στο σχετικό πρόγραμμα, δείχνουν πως ο πολιτισμός καθώς και οι πολιτιστικές ανησυχίες απασχολούν πια, όπως αξίζει, όλο και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού και το σημαντικότερο, τις τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές εκφράζονται μέσα από πολιτιστικούς συλλόγους, αλλά και την τοπική διακυβέρνηση σε επίπεδο Περιφερειών, Δήμων και Κοινοτήτων… Ο πολιτισμός κα η κουλτούρα είναι σε κάθε περίπτωση μια διάσταση της ανθρώπινης ζωής, μια διεργασία της ανθρώπινης κοινωνίας σύμφυτη με αυτή, που η ορθή διαχείριση της προσδίδει προστιθέμενη αξία σε οποιαδήποτε προσπάθεια η οποία αναφέρεται η εκπορεύεται από μια κοινότητα. Αυτό αποδεικνύεται σε πολλές περιπτώσεις και βεβαίως στην Κρήτη, σε αυτό το νησί με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, τη ζωντανή παράδοση αλλά και την ακμάζουσα σύγχρονη δημιουργία που εκτείνεται από την τέχνη, μέχρι τη γαστρονομία και από τα γράμματα μέχρι τη χειροτεχνία. Κάθε φορά που μια πρωτοβουλία σχετική με τον πολιτισμό αναλαμβάνεται και υλοποιείται, η ζωή των κατοίκων βελτιώνεται τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο και αναβαθμίζεται γιατί τα άτομα και οι κοινωνίες με αυτόν τον τρόπο εξελίσσονται, καλλιεργούνται και προοδεύουν…».
Ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, όπως, μας είπε αργότερα, βρισκόταν εκτός της δημοτικής περιφέρειας για λόγους υπηρεσιακούς και ότι ο Δήμος Πλατανιά «ως συνδιοργανωτής στηρίζει μια σειρά δράσεων των πολιτιστικών συλλόγων προάγοντας έτσι τον πολιτισμό που είναι απαραίτητος για τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Επίσης έκανε αναφορά στο σημαντικό ρόλο που επιτελούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι, ιδιαίτερα στο να γαλουχούνται οι νέοι μας με την παράδοση».
Tην ημερίδα διοργάνωσαν η ΟΑΚ και η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου ( ΕΠΟΦΕΚ ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Πλατανιά, τον Δήμο Κισάμου και τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου, στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων τους.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος