Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΥΔΙΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ -Αρχιερατικός εσπερινός και ενθρόνιση νέου Ηγουμένου

Με αρκετούς προσκυνητές και την συμμετοχή πολλών κληρικών, μοναχών και καλογραιών τελέστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στο Καρύδι, μοναδικό στον Αποκόρωνα, αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του θεοφιλεστάτου επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ενθρόνιση του νέου ηγουμένου αρχιμανδρίτη Ιερεμίου Χλιαρά, από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό. Το “παρών” έδωσε ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, με αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους, ενώ παρέστησαν επίσης και πολλοί άλλοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. 

Η ιστορία του μοναστηριού όπως επανειλημμένα έχουμε αναφερθεί αρχίζει από πολύ παλιά σύμφωνα με ιστορικά έγγραφα του 1600 ως ένα μικρό οικισμό που ονομαζόταν Καρύδι, προφανώς από τις πολλές καρυδιές που υπήρχαν στην περιοχή. 

Την περίοδο, όμως, της τουρκικής κατοχής ο μικρός οικισμός διαλύθηκε και ο ιερέας του οικισμού “που χτίστηκε επί Βενετοκρατίας” για να κρατήσει αλώβητη την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε στον προαναφερόμενο εγκαταλελειμμένο πλέον οικισμό, υποχρεώθηκε να καταβάλλει φόρο στους κατακτητές που με δυσκολία εξοικονομούσε κάθε χρόνο. Μετά από πολλές προσπάθειες του κληρικού κατόρθωσε να γίνει η περιοχή μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Ακρωτηρίου Χανίων και από εκείνη την εποχή να αγοράσουν και άλλη γη. Το 1829 όταν ο Τούρκος διοικητής Κρήτης Μουσταφά Νατλή Πασάς παρεχώρησε περισσότερες ελευθερίες για τους χριστιανούς της Κρήτης, το Μετόχι αποκτά κύρος και δίνει σημαντική βοήθεια στους κατοίκους του Αποκόρωνα. 

Το ίδιο έτος αποκτούν ίσως και την πρώτη άδεια για εκμετάλευση του καρπού της ελιάς και με αυτό το γεγονός, το μοναστήρι αναπτύσσεται περισσότερο και βρίσκουν εργασία πολλοί χριστιανοί. 

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το κτήριο του ελαιουργείου που τελείωσε το έτος 1860 και του οποίου ο τεράστιος στενόμακρος χώρος αποτελείται από δώδεκα τόξα και ενσωματώνεται με τα παλαιότερα κτίρια του χώρου, που διατηρούν έστω και στην κατάσταση που υπάρχουν σήμερα, τα στοιχεία μιας σπάνιας φυσικής και επιβλητικής ομορφιάς. 

Τα χρόνια περνούσαν και το μετόχι το έτος 1923 με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του διανεμήθηκε από το Εφεδρικό Ταμείο στους εφέδρους του Μικρασιατικού και των Βαλκανικών πολέμων. Η συνέχεια για τον τόπο αυτό, κυρίαρχο στοιχείο  ήταν η εγκατάλειψη. 

Πολλά χρόνια αργότερα επί των ημερών του τότε μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου και νυν αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, διαφόρων φορέων, κλήρου και κατοίκων της περιοχής άρχισαν από σιγά, σιγά να διαμορφώνουν την ανάγκη για ανακαίνιση και λειτουργία του παλιού κατεστραμένου μετοχίου. Σημαντική υπήρξε η συμβολή της αρχαιολογίας. της Νομαρχίας και δήμων του Αποκόρωνα για ανάδειξη του σημαντικού αυτού μνημείου. Με την ίδρυση της μονής εκάρη μοναχός και μετέπειτα αρχιμανδρίτης και ηγούμενος  της μονής ο π. Δωρόθεος, καταγόμενος από την Πλάκα Αποκορώνου. 

Τώρα και λίγα χρόνια η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου εγκαθίδρυσε νέο αρχιμανδρίτη στο μοναστήρι τον π. Ιερεμία Χλιαρά του οποίου χθες το απόγευμα τελέσθηκε η ενθρόνιση του, με τον κλήρο και τους πιστούς να φωνάζουν άξιος, άξιος, άξιος.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

Όλο τον χρόνο σε λειτουργία κοντά στο κέντρο της πόλης των Χανίων

Πάνω στη μέση ο νέος ηγούμενος και κάτω αριστερά ο παλιός

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr
KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com