Δευτέρα , 27 Μάϊος 2024

ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΣΦΑΚΙΩΝ – Επαναλειτουργία Δημοτικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Πανοραμική όψη της Χώρας Σφακίων

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και την ευλογία της βασιλόπιτας από κληρικούς της Ενορίας Σφακίων που τελέσθηκε παρουσία αρκετού κόσμου στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής στο Πνευματικό Κέντρο Σφακίων, κηρύχτηκε η επαναλειτουργία του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Σφακίων «Γεώργιος Ξενουδάκης».

Στην τελετή του αγιασμού προεξήρχε ο αρχιερατικός επίτροπος και εφημέριος της Ενορίας Χώρας Σφακίων πρωτοπρεσβύτερος Αθανάσιος Κουκουνάρης με συμπροσευχόμενους τον πρωτοπρεσβύτερο Ιωσήφ Περάκη, εφημέριο της Ενορίας Βουβά και τους πρεσβυτέρους Στυλιανό Καραϊσκάκη εφημέριο της Ενορίας Ίμπρου και Στυλιανό Κατσούλη της Ενορίας Ασκύφου. 

Με χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων Μανούσος Χιωτάκης καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την επαναλειτουργία του Δημοτικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Καθυστερήσαμε λίγο να κόψουμε την βασιλόπιτα γιατί θέλαμε να γίνει σήμερα, ταυτόχρονα με τον αγιασμό και την επαναλειτουργία των μαθημάτων του ΔΕΑΠ. Όπως ξέρετε, το Πανεπιστήμιο αυτό ιδρύθηκε και ξεκίνησε αμέσως η διδασκαλία σε κατοίκους της δημοτικής περιφέρειας μας το 2013. Λειτούργησε για λίγα χρόνια εντατικά και μετά υπολειτουργούσε μέχρι που σταμάτησε λόγω έλλειψης συμμετοχής παρά του ότι ξεκίνησε έχοντας 180 “μαθητές” που παρακολουθούσαν τακτικά τα μαθήματα βραδινές ώρες κάθε Σαββατοκύριακο με τους μισούς να παρακολουθούν το Σάββατο και τους άλλους μισούς την Κυριακή επειδή δεν χωρούσαν όλοι στην αίθουσα».

«Σήμερα, λοιπόν, ξεκινάμε δυναμικά την λειτουργία του με 50 μέχρι στιγμής εγγραφές» τονίζει ο κ. Χιωτάκης «και θα δώσουμε βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό.  Έχουμε μάλιστα συζητήσει και είμαστε έτοιμοι, αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλους Δήμους τόσο του Νομού όσο και της Κρήτης γενικότερα, να γίνονται μαθήματα και στις δημοτικές τους περιφέρειες, αλλά τα πτυχία θα παραλαμβάνονται από εδώ που θα είναι η έδρα του Πανεπιστημίου που φέρει τιμητικά  την ονομασία του μεγάλη ευεργέτη της παιδείας των Σφακίων και όχι μόνο, Γεωργίου Ξενουδάκη».      

Ενημέρωση για το πρόγραμμα του νέου κύκλου σπουδών έγινε αμέσως μετά από την αντιδήμαρχο Παιδείας του δήμου Σφακίων Αφροδίτη Σφηνιά η οποία επεσήμανε ότι «με ιδιαίτερη χαρά πραγματοποιούμε σήμερα την προεκλογική μας υπόσχεση με την επαναλειτουργία του Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Σφακίων συνεχίζοντας έτσι να δίνουμε την ευκαιρία στους δημότες μας να παρακολουθούν διαλέξεις Πανεπιστημιακού επιπέδου. Έχουμε ανταπόκριση και ευελπιστούμε ότι θα καταφέρουμε να πραγματοποιήσουμε επιτυχώς σε βάθος χρόνου την λειτουργία του και εκτός της δημοτικής μας περιφέρειας».

Από την πλευρά του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων απεύθυνε τηλεφωνικά χαιρετισμό ο κ. Απόστολος Παπαϊωάννου τον οποίο αναπλήρωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δρ. Γεώργιος Πατεράκης ο οποίος με προηγηθείσα δήλωση  στα «Χ.ν.» υπογράμμισε: « Οι ρίζες μου είναι ιστορικά Σφακιανές, από την Ανώπολη κι έχω μάλιστα  υπηρετήσει κατά το μακρινό παρελθόν ως δάσκαλος στο δημοτικό Σχολείο Βουβά Σφακίων μία οκταετία. Έχω, όμως γεννηθεί και μεγαλώσει στις Μοίρες Ηρακλείου και είμαι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.  Εκπροσωπώ σήμερα τον πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής του ΔΕΑΠ Σφακίων κ Απόστολο Παπαιωάννου ο οποίος δεν μπορούσε να έρθει για λόγους υγείας».  

Συνεχίζοντας ο κ. Πατεράκης εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας ότι «ο Δήμος Σφακίων ενδιαφέρεται για την πνευματική ανάπτυξη του τόπου και στα πλαίσια αυτά επαναλειτουργεί το ΔΕΑΠ Σφακίων. Για τον λόγο αυτό παραβρέθηκα εδώ για να κηρύξουμε την έναρξη των εργασιών του στον πρωτογενή τομέα αλλά το Πανεπιστήμιο επειδή εστιάζει και κατευθύνεται κυρίως σε θεωρητικούς παράγοντες θα προσπαθήσουμε, λοιπόν, να συγκεράσου με και τα μεν και τα δε,  ούτως ώστε να διατηρήσουμε την έννοια του Πανεπιστημίου».         

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Στιγμιότυπα από τον αγιασμό και την κοπή της βασιλόπιτας από τον δήμαρχο κ. Μανούσο Χιωτάκη.

Ο κ. Γεώργιος Πατεράκης κατά τον χαιρετισμό του πρότεινε όπως «τα μαθήματα θα είναι καλύτερα να διδάσκονται ανά δεκαπενθήμερο και να είναι παρόντες όλοι οι εγγεγραμμένοι». 

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Μανούσος Χιωτάκης υποδέχεται τον καθηγητή κ. Γεώργιο Πατεράκη και την οικογένειά.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com