Ανακοίνωση

ΣΤΗΝ ΙΜΠΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΦΑΚΙΩΝ – Μνήμη Γεωργίου Ξενουδάκη (Και βίντεο)

Με τον καιρό ευνοϊκό το πρωί της Τετάρτης, παρά την ολονύχτια βροχή, αρκετός κόσμος και μαθητές που συνόδευαν εκπαιδευτικοί, προσήλθαν στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου της Ίμπρου για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και του μνημόσυνου που τελέστηκε από τον  Αρχιερατικό Επίτροπο Χώρας Σφακίων πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κουκουνάρη και άλλους κληρικούς  προς τιμή στη μνήμη του μεγάλου ευεργέτη  των Σφακίων, αλλά και της Κρήτης Γεωργίου Ξενουδάκη.

Το «παρών» έδωσε ο οικοδεσπότης δήμαρχος του Δήμου Σφακίων κ. Ιωάννης Ζερβός, ο αντιδήμαρχος και τελετάρχης της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Πρωτοπαπαδάκης, η περιφερειακή σύμβουλος κα Ζαχαρένια Πρωτοπαπαδάκη, ο διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ανώπολης κ. Σταύρος Πλυμάκης, εκπρόσωπος της Ένωσης Σφακιανών Νομού Χανίων και αρκετοί  δημοτικοί σύμβουλοι. Στην εκδήλωση δεν υπήρχε πολιτική εκπροσώπηση γεγονός που σχολιάστηκε από πολλούς.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καταγόμενος από την Ίμπρο, τέως διευθυντής Ιονικής Τράπεζας κ. Νικόλαος Νταμπακάκης, κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Σφακίων κ. Ιωάννης Ζερβός, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, υπογράμμισε ότι «η λαμπρή πρωτοπόρα και πολυσχιδής προσωπικότητα του είναι δύσκολο να περιγραφεί στα πλαίσια μιας εκδήλωσης. Για τον Γεώργιο Ξενουδάκη, τον μεγάλο αυτόν πατριώτη, τον ισχυρό αγωνιστή , τον έντιμο πολιτικό, τον θερμό υποστηρικτή της Ένωσης της Κρήτης με τη Μητέρα Ελλάδα και μεγάλο ευεργέτη της επαρχίας Σφακίων θα αναφερθεί ο αγαπητός συγχωριανός κ. Νικόλαος Νταμπακάκης η επιλογή του οποίου έγινε ως αναγνώριση στην ανιδιοτελή διαχρονική προσπάθεια που καταβάλει για την ανάδειξη της προσφοράς του αείμνηστου Γεωργίου Ξενουδάκη».

ΑΝΑΓΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥΔΑΚΗ

Γεμάτη συναίσθημα από την αρχή μέχρι το τέλος η πολυσέλιδη αναφορά στον βίο και τις δράσεις του Σφακιανού ευεργέτη Γεωργίου Ξενουδάκη η ομιλία του κ. Νικολάου Νταμπακάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: «Με βαθιά συγκίνηση αλλά και ιδιαίτερη τιμή ευρίσκομαι για μια ακόμη φορά στη γενέτειρά μου την Ίμπρο Σφακίων τα άγια χώματα όπως συνηθίζω να αποκαλώ το χωριό που γεννήθηκα και έκανα τα πρώτα βήματα της ζωής μου, για να αποτίσω φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον μεγάτιμο ήρωα και ευεργέτη των Σφακίων, τον αείμνηστο Γεώργιο Ξενουδάκη» για να ευχαριστήσει στη συνέχεια τον δήμαρχο Σφακίων για την τιμή που του έκανε να είναι ο φετινός ομιλητής.

Ο ίδιος συνεχίζοντας την λεπτομερή περιγραφή των ιστορικών στοιχείων του μεγάλου ευεργέτη των Σφακίων αλλά και της Κρήτης, επεσήμανε: « Ο Γεώργιος Ξενουδάκης ανάλωσε όλη την ζωή του για την πατρίδα του. Εργάστηκε από την παιδική του ηλικία μέχρι το τέλος της ζωής του 30/8/1888 για ιδανικά όπως φιλοπατρία, αλληλεγγύη, ανιδιοτέλεια, εντιμότητα και σεβασμό στους προγενέστερους και τους θυσιασθέντες γι’ αυτόν, για δημοκρατία και ελευθερία. Στο τέλος, έχοντας την Σφακιανή λεβεντιά, την ανωτερότητα και την αρχοντιά που κληρονόμησε από τον Σφακιανό Ίμβριο πατέρα τοπυ και την ηρωίδα Σφακιανοπούλα μάνα του, δεν αισθάνεται ικανοποιημένος και γράφει στο προαναφερόμενο βιβλίο του: “ΚΡΗΤΗ, ΕΙ ΤΙ ΗΜΑΡΤΟΝ, ΣΥΓΓΝΩΘΙ”. Θεέ μου, αλήθεια είχαμε και έχουμε πολλούς όμοιούς του, πολιτικούς;  Πρέπει ή όχι να τον προβάλλουμε και να τον δώσουμε στην παραπαίουσα νεολαία μας και στους σε σύγχυση ευρισκόμενους νέους μας, σαν ζωντανό παράδειγμα προς μίμηση; Ο Γεώργιος Ξενουδάκης ανάλωσε τον βίο του για πατρίδα, ελευθερία και δημοκρατία, πίστευε ακόμη ότι πηγή προόδου και ανάπτυξης είναι η παιδεία, η γνώση και η έρευνα για την εν γένει παραγωγή, προαγωγή και πρόοδο. Για αυτούς και πολλούς άλλους λόγους προ του τέλους της ζωής του, κάλεσε στο θεραπευτήριο Ευαγγελισμός Αθηνών, όπου νοσηλευόταν από τυφοειδή πυρετό, έγκριτο συμβολαιογράφο και έκανε την διαθήκη του. Λέγει, λοιπόν, στην νόμιμη καθ’ όλα διαθήκη του ότι: “Εγκαθιστώ γενικό κληρονόμο μου την γενέτειρά μου, την επαρχία Σφακίων. Σ’ αυτήν αφήνω όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία μου, να ρευστοποιηθεί αυτή και με το προϊόν να αγοραστούν μετοχές της Εθνικής Τραπέζης και εκ των εισοδημάτων των εν λόγω μετοχών θα χτιστούν και θα λειτουργήσουν σχολεία σε όλη την επαρχία Σφακίων. Ειδικότερα για το χωριό της γεννήσεώς μου, την Ίμβρο Σφακίων  εκτός των άλλων διδασκάλων θα προσληφθεί και Ελληνοδιδάσκαλος”.

Έτσι κτίστηκαν και λειτούργησαν στην επαρχία Σφακίων 13 δημοτικά σχολεία σε όλα τα χωριά και Γυμνάσιο – Λύκειο με Οικοτροφείο στη Χώρα Σφακίων για την μόρφωση των Σφακιανοπαίδων…».        

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του και η εκδήλωση έληξε με κέρασμα αλλά και με τραπέζι που παρέθεσε ο Δήμος Σφακίων σε ταβέρνα του χωριού.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

_DSC6247 - Αντιγραφήwtmk

_DSC6242wtmk

_DSC6246wtmk

_DSC6251wtmk _DSC6252wtmk _DSC6253wtmk _DSC6254wtmk _DSC6255wtmk _DSC6256wtmk _DSC6257wtmk _DSC6258wtmk _DSC6261wtmk _DSC6262wtmk _DSC6263wtmk _DSC6265wtmk _DSC6266wtmk _DSC6270wtmk _DSC6278wtmk _DSC6279wtmk _DSC6280wtmk

_DSC6304wtmk

DSC06442wtmkDSC06447wtmkDSC06448wtmk_DSC6290wtmk_DSC6294wtmk _DSC6298wtmk
_DSC6307wtmk _DSC6309wtmk _DSC6310wtmk
KAKANOS_AYTOKOLLHTA
Τα έντυπα μας τυπώνονται στα υπερσύγχρονα Τυπογραφεία των “Χανιώτικων νέων” και διανέμονται δωρεάν με δέκα χιλιάδες τεύχη σε κάθε έκδοση. Την ύλη την επιλέγουν οι αναγνώστες.   
Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com