Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024

Πτυχές της ελληνικής ιστορίας στο βιβλίο του γιατρού Μηνά Βουλγαρίδη…

Πτυχές της ελληνικής ιστορίας, από τα μέσα περίπου του 19ου αιώνα έως και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου, αναδύονται μέσα από τη διαδρομή μιας οικογένειας, όπως αυτή καταγράφεται στο βιβλίο “Αναζητώντας τα ίχνη της οικογένειας Βουλγαρίδη και κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ραδάμανθυς.

Το θαυμάσιο αυτό πνευματικό πόνημα παρουσιάστηκε το βράδυ της Δευτέρας στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων με ομιλητές τους Μανόλη Χατζηπαναγιώτου, Νίκο Μπλαζάκη και Θεοχάρη Φραγκιουδάκη.  η παρουσίαση του πνευματικού πονήματος με τίτλο “ Αναζητώντας τα ίχνη της οικογένειας Βουλγαρίδη” από τις εκδόσεις “Ραδάμανθυς” με συγγραφέα τον συνταξιούχο γιατρό, Μηνά Βουλγαρίδη. 

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο συνταξιούχος γιατρός και συγγραφέας του βιβλίου   κ. Μηνάς Βουλγαρίδης, υπογράμμισε τα εξής: “Το βιβλίο αυτό δεν ήταν στα σχέδια μου, προέκυψε από διάφορες τυχαίες μάλλον περιστάσεις σε μια φάση της ζωής μου που είχα ασυνήθιστα μεγάλο ελεύθεροπ χρόνο και είπα να ψάξω να βρω την ιστορία της οικογένειας κι έτσι μπήκα σε αυτό το ταξίδι στο χρόνο που ήταν πολύ ενδιαφέρον. Σταχυολόγησα λοιπόν, όλα τα στοιχεία που βρήκα στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, στο Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη και τα σύνταξα με χρονολογική σειρά όπου προέκυψε μια ενδιαφέρουσα ιστορία που αφορούσε την οικογένεια του Κωνσταντίνου Βουλγαρίδη που ήταν ο προπάππους μου  και τα δύο του αδέρφια τα οποία έφυγαν από την Καλλίπολη της Ανατολικής Θράκης το 1860. Ο μεν  Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης ήρθε στα Χανιά  πρόξενος στο Προξενείο της Αυτοκρατορικής Ρωσίας. Ο αδερφός του Πέτρος ήταν πρόξενος στην Καβάλα στο Προξενείο της Γαλλικής Πρεσβείας και η αδερφή του η τρίτη η Πολυξένη παντρεύτηκε έναν πλούσιο γουνέμπορο και έζησε  στην Ελειψία μέχρι που πέθανε ο σύζυγός της και ήρθε με τα παιδιά της στην Ελλάδα.  Το κοινό συνδετικό πέρα από το οικογενειακό είναι πως και οι τρεις πιστεύω πως έδειξαν μεγάλη πίστη και αφοσίωση στην ελληνική υπόθεση, την υπηρέτησαν από τελείως  διαφορετικές θέσεις και όπως προκύπτει από όλα αυτά είχαν μεγάλη συμβολή στα ιστορικά πράγματα της χώρας.Φίλοι και συγγενείς που είδαν τις σημειώσεις γιατί δεν είχα σκοπό να το κάνω βιβλίο μού είπαν ότι όλα αυτά έχουν ένα γενικότερο ενδιαφέρον έξω από την οικογένεια και γι αυτό ευχαριστώ  τις εκδόσεις “Ραδάμανθυς” που προσφέρθηκαν και έτσι αυτή την στιγμή  το βιβλίο μου είναι στη διάθεση όσων ενδιαφέρονται να το μελετήσουν”.   

Ηλίας Ι. Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com