Παρασκευή , 19 Απρίλιος 2024

“Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη” Παρουσιάστηκε το βιβλίο αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη

Με αρκετό κόσμο και την παρουσία τοπικών Αρχών παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην πλατεία Κατεχάκη το βιβλίο “Ο Μίκης Θεοδωράκης και η Κρήτη”, που είναι ειδικά αφιερωμένο στην πολυκύμαντη ζωή και το τεράστιο παγκοσμίου φήμης καλλιτεχνικό έργο του κορυφαίου Έλληνα μουσικοσυνθέτη. 

Ομιλήτρια στην εκδήλωση ήταν η Βαρβάρα Περάκη, φιλόλογος, πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Νομού Χανίων,  η οποία κατά την παρουσίαση του βιβλίου, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Ο Γιώργος Αγοραστάκης, η Τατιάνα Παπαγεωργίου και ο Ερατοσθένης Καψωμένος  διερευνούν τα τέσσερα κεφάλαια του βιβλίου, την γενναιολογία του Μίκη και την επίδρασή της στον ψυχισμό και το έργο του, στη δράση και στη μουσική του, στη μορφή και στις μεταμορφώσεις του Ζορμπά, στον ορισμό της ελληνικότητας στο μουσικό του έργο και τη βιοθεωρία του ως ζωντανή συνείδηση της Ρωμιοσύνης μέσα από την κριτική και την ελληνική ταυτότητα που τον καθιστούν μια φλεγόμενη κοινωνικοπολιτική ύπαρξη που δρασκελά την ιστορία ως νέος Διγενής Ακρίτας, γιατί αυτό συμβαίνει είναι παιδί της Κρήτης και της Ελλάδας, δεν έπαψε να είναι ένας “homo politicus” με την κλασική και ιδεατή σημασία του όρου που καλπάζει  πατώντας πάνω σε δύο αιώνες και κυρίως είναι υποκείμενο της εποχής του αδιαλείπτως και διαρκώς έχει βαθιά συναίσθηση του ρόλου του και του μεγαλείου του, πίστεψε και πιστεύει στην ανθρώπινη ευτυχία ως ανθρώπινο δικαίωμα, ανανεώνει  διαρκώς τη σχέση του με τον λαό που τον λάτρεψε. Δεν ονειρεύτηκε μόνο αλλά έπραξε και πράττει, δεν έγινε άλλος ένας ονειροπόλος με μια μελαγχολία στο βλέμμα αλλά έζησε, δημιουργήθηκε, αγωνίστηκε, πάλεψε, επέμεινε κλείνοντας βαθιά μέσα του την κρήτη και την Ελλάδα  καθιστώντας οικουμενικό το πολιτισμικό του αρχέτυπο της ελληνικότητας στην ουσία και στη διαλεκτική του”. 

Από μεριάς των Ερατοσθένη Καψωμένου και Γιώργου Αγοραστάκη επισημάνθηκαν τα εξής: “ Σ’ αυτή την αναζήτηση ο Μίκης Θεοδωράκης ξαναβρίσκει όλες τις αξίες της διαχρονικής ελληνικής παράδοσης”, υπογραμμίζει ο κ. Καψωμένος ενώ συνεχίζοντας επισημαίνει: “Την οργανική σχέση με τη φύση και τις πρωτογενείς ζωικές αξίες, την εναρμόνιση ατομικών και συλλογικών αξιών, την πνευματική υπόσταση του υλικού κόσμου, την παραδοσιακή ιδέα του Ήρωα – προμάχου, θεμελιώδη έκφραση της ελληνικής αντιστασιακής κουλτούρας. Και την κοινή συνισταμένη του, την αρχή και το αίτημα της Παγκόσμιας Αρμονίας. Και πάνω απ’ όλα, την αρχή της ατομικής και συλλογικής ελευθερίας. Σε αυτές τις απόψεις αναγνωρίζουμε ένα πλήρες και εσωτερικά συνεπές ιδεολογικό σύστημα. Στο σύστημα αυτό η ελευθερία είναι ο μόνος δυνατός τρόπος ύπαρξης. Ζωή χωρίς ελευθερία είναι αδιανόητη, ισοδυναμεί με συνυπαρξία, μ’ ένα ζωντανό θάνατο. Αυτό σημαίνει ότι η ελευθερία τοποθετείται στην κορυφή των αξιών, πάνω κι από την ίδια τη ζωή, ιεράρχηση που συνεπάγεται τη θυσία τη ζωής για την προάσπιση της ατομικής ελευθερίας..” για να καταλήξει  σημειώνοντας ότι “μ’ αυτά τα πρότυπα και με αυτές τις αξίες το έργο του Μίκη Θεοδωράκη κέρδισε την παγκόσμια αποδοχή. Ο Μίκης έγινε οικουμενικός με το μόνο τρόπο που μπορεί κανείς να το πετύχει υλοποιώντας στη ζωή και στην τέχνη του με τρόπο αυθεντικό τις αρχές και τις αξίες που συνιστούν την τοπική και εθνική του ταυτότητα και ιδιοσυστασία”. 

Ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης αναφέρθηκε στα κεφάλαια του βιβλίου υπογραμμίζοντας: “ Το βιβλίο αυτό εξετάζει τη φυσική και την πνευματική του σχέση με την Κρήτη και την ιστορία της. Σε ότι αφορά την φυσική σχέση έχει να κάνει με το σόι του, την καταγωγή του, τη σχέση του με τους προγόνους του και τους αγώνες που είχαν οι πρόγονοι του και πως όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν τους αγώνες της Κρήτης και του σογιού του πως περνάνε στο έργο του. Στον δεύτερο τομέα που ασχολούμαστε είναι το θέμα της μουσικής. Πως ο Μίκης Θεοδωράκης γνώρισε την κρητική μουσική και πως η κρητική μουσική έχει περάσει στο έργο του. Το τρίτο ζήτημα εξετάζεται από πλευράς λογοτεχνίας πως δηλαδή το έργο του το λογοτεχνικό εκτός το μουσικό σχετίζεται με την Κρήτη και τι έχει να πει γι’ αυτό το θέμα”. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, ενώ εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Γιάννης Γιαννακάκης ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε: “Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι δεν γνωρίζει τον Μίκη Θεοδωράκη, Από την άλλη δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι γνωρίζει και τον Μίκη Θεοδωράκη διότι πρόκειται για μία προσωπικότητα με τόσο μεγάλο αποτύπωμα στο χρόνο, αλλά και τόση ένταση αποτυπώματος που κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι μπορεί να αποδώσει με λίγα ή πολλά λόγια το μεγαλείο, την ιστορία, την δυναμική και την αύρα που φέρνει  αυτό το όνομα και αυτή η προσωπικότητα”. 

Από μεριάς της η κα Μαλανδράκη τόνισε: “Εάν εμείς έχουμε την τιμή και τη χάρη να είμαστε συντοπίτες του, να είμαστε εδώ και να τον τιμούμε, έχουμε να τον τιμήσουμε και για πολλά περισσότερα, δεν  είναι μόνο η μουσική του, είναι αυτό το αποτύπωμα ενός ανθρώπου  που είναι ξεχωριστός που η πατιά του δεν ήταν μόνο στη μουσική, ακουμπούσε αυτό που είναι ο τόπος του, το πήρε και το πήγε αλλού, το πήρε και το σήκωσε ψηλά, το πήρε και το έκανε αθάνατο αλλά ταυτόχρονα τον ενδιέφερε τι γίνεται στον τόπο του. Ποτέ δεν ήταν μόνο η μουσική, ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο  συμμετείχε πάντα ήταν για το καλό αυτό που λέγεται πατρίδα και αυτό που λέγεται  Ελλάδα”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com