Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024

“Πετώντας” στον όμορφο Αποκόρωνα


Στο απογευματινό οδοιπορικό του Σαββάτου απαθανατίσαμε από ψηλά τον Στύλο, το Νιο Χωριό, τους Αρμένους και την περιοχή με το ιερό προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ στην εθνική οδό. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Ο ΣΤΥΛΟΣ 

Ο Στύλος

Πρόκειται για χωριό του δήμου Αποκορώνου όπου σύμφωνα με την απογραφή του 2011, είχε 319 κατοίκους. Ο Στύλος είναι κτισμένος σε υψόμετρο 40 μέτρων  και διαθέτει άφθονες πηγές τα νερά των οποίων σχηματίζουν  τον ποταμό Κοιλιάρη και εκβάλουν στην  παραλία της Κυανής Ακτής. Στην πλατεία δίπλα από τις πηγές υπάρχουν θαυμάσιες ταβέρνες, ενώ  η απόσταση του Στύλου από τα Χανιά είναι 18 χιλιόμετρα. Στην τοπική κοινότητα του όμορφου χωριού υπάγονται οι οικισμοί Πρόβαρμα, Σαμωνάς και Φαράγγι.

Το εργοστάσιο εμφιάλωσης νερού ΕΤΑΝΑΠ στον Στύλο
Νιο Χωριό

ΤΟ ΝΙΟ ΧΩΡΙΟ

Η ονομασία του χωριού προσδίδει πως πρόκειται για ένα νέο χωριό, ενώ στην πραγματικότητα αναφέρεται έτσι από τον Φραντσέσκο Μπαρότσι το 1577. Στην ενετική απογραφή λίγα χρόνια αργότερα αναφέρεται από Καστροφύλακα ως Νέο Χωριό και επίσης με την ίδια ονομασία αναφέρεται από Βασιλικάτα το 1630. 

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή απογραφή του 1834, στο χωριό κατοικούσαν 50 χριστιανικές και 3 μουσουλμανικές οικογένειες. Το 1881 αναφέρεται ξανά ως Νιο Χωριό με 451 κατοίκους μαζί με τα χωριά Κατσουφρυανά και Μανουδιανά και ανήκε στο δήμο Αρμένων. 

Το Νιο Χωριό στις αρχές του 20ου αιώνα είχε 615 μόνιμους κατοίκους οι οποίοι μέχρι και την απογραφή του 1961 είχαν φτάσει τους 818. Στα μετέπειτα χρόνια άρχισε να μειώνεται σταδιακά ο πληθυσμός για να καταμετρηθεί στην απογραφή του 2011 με 556 κατοίκους.  

Κι ενώ στο Νιο Χωριό και την περιοχή υπάρχουν σημαντικά ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία εξακολουθούν, παρά τα επανειλημμένα αφιερώματα στα “Χ.ν.”, να παραμένουν στο έλεος του φθοροποιού χρόνου.   

Γειτονιές του χωριού
Γειτονιές στο Νιο Χωριό
Γειτονιά στο Νιο Χωριό


Αρμένοι

Οι Αρμένοι 

Χωριό του δήμου Αποκορώνου με άφθονες πηγές, ωραίες ταβέρνες, κτισμένο σε υψόμετρο 50 μέτρων στις όχθες του ποταμού Ξυδά. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 οι Αρμένοι είχαν 345 κατοίκους. Η απόσταση από τα Χανιά είναι 21 χιλιόμετρα και από τις Καλύβες 4.  

Αρμένοι
Ο Άγιος Ραφαήλ

Ο Άγιος Ραφαήλ 

Μετά από μια πολύμηνη ταλαιπωρία αποκλεισμού με μπάρες που τοποθετήθηκαν στα δύο σημεία εισόδου και εξόδου για στάθμευση από τον Φεβρουάριο στο προσκύνημα του Τιμίου Σταυρού  “Άγιος Ραφαήλ, Άγιος Νικόλαος και Αγία Ειρήνη” στο 18ο της εθνικής οδού στην τοποθεσία Τρία Καμαράκια, μπορούν πλέον οι προσκυνητές να εκκλησιάζονται ακίνδυνα εισερχόμενοι με τα οχήματα τους στο άνετο πλάτωμα του χώρου στάθμευσης.    

Το Ιερό προσκύνημα του Αγίου Ραφαήλ
ο Άγιος Ραφαήλ
KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com