Παρασκευή , 31 Μαρ 2023

Μήνυμα από εσπερίδα στην Ο.Α.Κ. “Το περιβάλλον χρειάζεται προστασία”

 

 

Μήνυμα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος έστειλε η εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε χθες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι.

Κατά τη διάρκειά της έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προστασίας της θαλάσσιας χελώνας. Η συντονίστρια του προγράμματος Κρήτης του Συλλόγου Προστασίας Θαλάσσιας Χελώνας Ρεγγίνα Στεφανάτου επεσήμανε ότι «ο πληθυσμός των χελωνών στον κόλπο Χανίων υπάρχει πιθανότητα να εξαφανισθεί και γι’ αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι η προστασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν οι άνθρωποι αποκτήσουν εγγενείς αξίες που σημαίνει ότι σέβονται τον συνάνθρωπο και τα ζώα. Αυτό αρχίζει από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι ο μόνος τρόπος προστασίας είναι τα παιδιά και αυτές οι αξίες». Ο διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης Κώστας Ζορμπάς για την επιμορφωτική ημερίδα επεσήμανε ότι «σημασία έχει ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πλέον με ποιον τρόπο θα μπορέσει να μας διδάξει το παρελθόν ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουμε βιώσιμο μέλλον μέσα στο περιβάλλον που έχουμε στα χέρια μας».

Η Φαίη Τσίτου, μουσικοπαιδαγωγός, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα: “Σιγή ιχθύος φωνή δική μας”, που απευθύνεται σε παιδιά Δ’, Ε’ και Στ’ Δημοτικού και αφορά «όχι σε είδη υπό εξαφάνιση», αλλά «σε ψάρια που μπορεί κανείς να συναντήσει κάνοντας μια βουτιά μέσα στο νερό».

Ο Γεώργιος Τζανάκης από τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αυτοδυτών Κολυμπαρίου υπογράμμισε ότι η εκδήλωση αποτελεί «μία πάρα πολύ καλή προσπάθεια πληροφόρησης που χρειάζονται τα παιδιά σήμερα για να ξεκινήσει μια καλύτερη βάση για το αύριο».

Στην εσπερίδα μίλησε επίσης ο καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαρίτων Χυντήρογλου, ο οποίος, μας είπε: « Τα Χανιά είναι πάρα πολύ όμορφα, έχουν μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης γιατί ο κόσμος είναι εργατικός αλλά και το τοπίο είναι πρόσφορο για να γίνουν πάρα πολύ ωραία πράγματα».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι « το αντικείμενο της σημερινής ημέρας του περιβάλλοντος ίσως τα Χανιά να είναι ένα από τα μεγάλα παραδείγματα  σε όλη την Ευρώπη σε λίγο καιρό διότι τα Χανιά με τις προσπάθειες που έχουν  καταβληθεί από διάφορους πολίτες των Χανίων θα ξεκινήσει μία πολύ καλή προσπάθεια για να οριστούν περιοχές κάτω από ένα ιδιαίτερο καθεστώς διαχείρισης προκειμένου να αξιοποιηθούν αυτοί οι φυσικοί τόποι του θαλασσίου περιβάλλοντος που είναι μοναδικοί και από την πλευρά της αύξησης του παραγωγικού προϊόντος της ποιότητας κατ’ αρχήν των ψαριών μας αλλά και φυσικά και της αξιοποίησης του τουρισμού κάτω από ένα ιδιαίτερο μοντέλο».

O διευθυντής της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Κώστας Ζορμπάς επεσήμανε ότι «Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Φυσικού Περιβάλλοντος προσπαθήσαμε  μαζί με την Α’ βάθμια εκπαίδευση Χανίων  και πραγματοποιήσαμε ένα πρόγραμμα το πρωί με τα παιδιά από το νηπιαγωγείο και από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση της περιοχής» για να συνεχίσει τονίζοντας: « Τα παιδιά είχαν την δυνατότητα να δούνε  διάφορους τρόπους προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος από Φορείς που ήρθαν από τα Χανιά. Σημασία έχει ότι πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε πλέον με ποιον τρόπο θα μπορέσει  να μας διδάξει το παρελθόν ούτως ώστε να μπορέσουμε να έχουνε βιώσιμο μέλλον μέσα στο περιβάλλον που έχουμε στα χέρια μας».

image0044

 Ο κ. Κώστας Ζορμπάς

image0048

 Ο κ. Χαρίτων  Χυντήρογλου

 image0043

Από αριστερά η κα Φαίη Τσίτου, ο κ. Γεώργιος Τζανάκης, η κα Ρεγγίνα Στεφανάτου και από την Α΄βάθμια Εκπαίδευση η κα Ελένη Καβαζίδου.

 image0045

image0046

image0047

Στιγμιότυπα από την αίθουσα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com