Δευτέρα , 26 Φεβ 2024

Περιηγητική ημερίδα του ΣΕΔΗΚ και γευσιγνωσίας ελαιόλαδου

Με πρωτοβουλία του ιδρυτή του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) Νίκου Μιχελάκη πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου μια ενδιαφέρουσα περιηγητική ημερίδα.

Ομιλία δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη στην ΟΑΚ

Αρχικά έγινε επίσκεψη στην Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης, ενώ ακολούθησε η επίσκεψη στις αρχαίες ελιές Πάνω Βουβών και Παλαιών Ρουμάτων. Ακολούθησαν ομιλίες και γευσιγνωσία ελαιολάδου στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων. 

Ομιλία στην ημερίδα από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ Νίκο Μιχελάκη

Για την ημερίδα και τη σημασία του ελαιολάδου αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Νίκος Μιχελάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Βασικοί στόχοι της σημερινής εκδήλωσης είναι: – Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας για τις αξίες τη ελιάς και του ελαιολάδου και η ενθάρρυνση των επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου για την προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην ενδοχώρα.

Η ευαισθητοποίηση της νεολαίας κρίνεται σκόπιμη γιατί διαπιστώνεται μια συνεχής απομάκρυνση της από τους παραδοσιακούς δεσμούς που συνδέουν τους παλιούς Κρητικούς με την Ελιά και το ελαιόλαδο με συνέπεια την εγκατάλειψη της καλλιέργειας και την στροφή της σε ξένα και συνήθως ανθυγιεινά διατροφικά πρότυπα.

Στην επιτυχία αυτού του στόχου, θεωρούμε ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών είναι κομβικός. Γι αυτό και ζητήσαμε να συμμετάσχουν σε αυτή την εκδήλωση και τους ευχαριστούμε για την σημαντική ανταπόκριση τους Η προώθηση του ελαιοτουρισμού κρίνεται αναγκαία για την επέκταση του τουρισμού στην ενδοχώρα του νησιού και την αποτροπή του τουριστικού υπερκορεσμού που αρχίζει να παρατηρείται στις παραλιακές ζώνες. 

Ο ελαιοτουρισμός αναμένεται ότι κατάλληλα προβαλλόμενος θα προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών μέσης και μεγάλης ηλικίας τουριστών που ενδιαφέρονται για την γαστρονομία αλλά και την υγεία τους. Και για την επίτευξη του στόχου αυτού, οπωσδήποτε σκόπιμη και αναγκαία είναι, η δημιουργία και λειτουργία σωστών υποδομών υποδοχής και ενημέρωσης των τουριστών, την προώθηση των όποιων ο ΣΕΔΗΚ ενθαρρύνει με τις βραβεύσεις Έλαιο-Μουσείων, Επισκέψιμων ελαιοτριβείων, Ξενοδοχείων, Μονάδων διατροφικής ενημέρωσης κ.α οι οποίες περιλαμβάνονται στο σημερινό πρόγραμμα…”.

Αμέσως μετά ο κ. Νίκος Μιχελάκης με δήλωση του, υπογράμμισε τα εξής: “ Ολοκληρώθηκε σήμερα η περιηγητική ημερίδα την οποία είχε οργανώσει ο ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων και Πλατανιά αλλά και με την Διεύθυνση της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων καθώς επίσης και με το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου. Κατά την ημερίδα αυτή οι συμμετέχοντες οι οποίοι στην πλειονότητά τους ήταν εκπαιδευτικοί που κινήθηκαν με πούλμαν από τα Χανιά με πρώτο σταθμό την Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης στο Κολυμπάρι όπου παρουσιάστηκαν τρεις εισηγήσεις σχετικά με τον πολιτισμό της ελιάς και του ελαιολάδου σχετικά με τις ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία αλλά και με την ανάγκη ευαισθητοποίησης της νεολαίας για την ελιά και το ελαιόλαδο. Αμέσως μετά στην Ακαδημία έγινε και η βράβευση δώδεκα επιχειρήσεων του αγροτικού χώρου οι οποίες δραστηριοποιούνται στον ελαιο τουρισμό. Πρόκειται για ελαιο μουσεία, για επισκέψιμα ελαιοτριβεία ή τουριστικά όπως αλλιώς τα λένε αυτά τα ελαιοτριβεία και για άλλες επιχειρήσεις οι οποίες προάγουν την κρητική διατροφή στους ξένους επισκέπτες μας”.

Συνεχίζοντας ο κ. Μιχελάκης επεσήμανε ότι “ αμέσως μετά επισκεφθήκαμε στις Πάνω Βούβες την αρχαία Μνημειακή ελιά και το παραπλεύρως Μουσείο όπου μας ξενάγησαν οι κύριοι Αντώνιος Καπνισάκης και Μανούσος Βουλγαράκης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Η.Π. του Δήμου Πλατανιά.  Εδώ, τώρα, στα Παλαιά Ρούματα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε την επίσης Μνημειακή Ελιά στο λιοφυτάκι του Παπαδερού και παράλληλα να συμμετέχουμε όλοι στην φιλόξενη αίθουσα της ΛαΪκής Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού  Συλλόγου Παλαιών Ρουμάτων σε μια επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου. Το συμπέρασμα από την όλη αυτή εκδήλωση είναι ότι διαπιστώθηκε η ανάγκη να γίνει διότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν κυρίως οι εκπαιδευτικοί διαπίστωσαν πως έχουν να ωφεληθούν πολλά και πολλά να διδάξουν στους μαθητές τους όπου θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία του ΣΕΔΗΚ με επιμέρους εκδηλώσεις που θα οργανωθούν από συγκεκριμένα σχολεία τα οποία θα οργανώσουν θεατρικές παραστάσεις στις οποίες θα μετάσχουν παιδιά και οι παραστάσεις αυτές θα παρουσιαστούν σε κεντρικά σημεία των Χανίων, του Ηρακλείου και του Λασιθίου”.

Ο κ. Νίκος Μιχελάκης και η κα Ελευθερία Γερμανάκη

ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΓΝΩΣΗ 

Η γεωπόνος – γευσιγνώστρια ελαιολάδου και υπεύθυνη του Οργανοληπτικού Εργαστηρίου Κρήτης Ελευθερία Γερμανάκη δήλωσε ότι “ ήταν μια εξαιρετική εκδήλωση και συγχαίρουμε τον ΣΕΔΗΚ για αυτή την πρωτοβουλία που ξεκινά από εδώ γιατί η επένδυση στη γνώση και στην εκπαίδευση είναι κάτι που χρειάζεται το ελαιόλαδο για να περάσει με ποιότητα στην επόμενη γενιά. Δεν έχει γίνει κάτι αντίστοιχο και πρέπει να το δει η πολιτεία γιατί το ελαιόλαδο είναι το πρώτο προϊόν του πρωτογενούς τομέα και συμβάλλει στην οικονομία του τόπου μας”. 

Η Άννα Νεμπαυλάκη

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων η ειδική συνεργάτιδα σε θέματα παιδείας Άννα Νεμπαυλάκη σημείωσε: “ Ο Δήμος Χανίων χαιρετίζει αυτή την περιηγητική ημερίδα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτό το ξεκίνημα που πρόκειται κατά την γνώμη μου για ένα ταξίδι που θα κάνουμε μαζί με εκπαιδευτικούς οι οποίοι στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσουν όλη αυτή την γνώση στα παιδιά στους μαθητές τους. Ο ΣΕΔΗΚ εδώ και χρόνια κάνει υπέροχες προσπάθειες και διοργανώσεις οπότε σήμερα είμαι μαζί με τον αντιδήμαρχο κ. Νικηφοράκη που είναι και μέλος του ΣΕΔΗΚ και έχουμε κάνει ήδη συζητήσεις σαν Οργανωτική Επιτροπή ότι θα στηρίξουμε την όλη προσπάθεια αυτή δίνοντας χώρους δημιουργώντας ένα υλικό πάντα σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση”. 

Ο πρώην δήμαρχος Βουκολιών Νίκος Μπομπολάκης κατά τον χαιρετισμό του

Ο πρώην δήμαρχος Βουκολιών και κάτοικος Παλαιών Ρουμάτων Νίκος Μπομπολάκης υπογράμμισε: “ Νιώθω ιδιαίτερα ευχαριστημένος που σήμερα στο χωριό μας γίνεται αυτή η προσπάθεια του ΣΕΔΗΚ που ήμουν κι εγώ ιδρυτικό μέλος του. Καταβάλλονται τεράστιες προσπάθειες από τον κ. Μιχελάκη που είναι η ψυχή του ΣΕΔΗΚ αλλά παρά τις αξιοθαύμαστες επιτυχίες του, χρειάζεται τη συλλογική βοήθεια της αυτοδιοίκησης και φυσικά της πολιτείας ώστε ο ΣΕΔΗΚ να αποτελέσει ένα εργαλείο για το υπουργείο γεωργίας όπως είναι τα Τεχνικά Επιμελητήρια”.    

Μανώλης Μπομπολάκης συντ. γιατρός, πρόεδρος Λαικής Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων

Από μεριάς του Πολιτιστικού Συλλόγου ο πρόεδρος της Λαϊκης Βιβλιοθήκης Παλαιών Ρουμάτων Μανώλης Μπομπολάκης τόνισε: “ Είναι πολύ σημαντική η συγκεκριμένη ημερίδα με την επίδειξη γευσιγνωσίας γιατί όλοι πρέπει να μάθουν να ξεχωρίζουν το καλό ποιοτικό ελαιόλαδο από τα υπόλοιπα σπορέλαια με βάση τη γευσιγνωσία που είναι απλός τρόπος χωρίς αναλύσεις. Από την πλευρά μας δώσαμε την αίθουσα και ευχόμαστε καλή επιτυχία στην ωραία αυτή πρωτοβουλία”.   

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη καταγράψαμε τα εξής: “ Μία σημαντική δράση του ΣΕΔΗΚ η οποία είναι η ημερίδα εδώ στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης ενώ θα ακολουθήσουν επισκέψεις στη Μνημειακή και αρχαία των Βουβών, ένα δέντρο το οποίο δίνει τον κότινο του και συνοδεύει την Ολυμπιακή μας αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες κάθε τέσσερα χρόνια, τη Μνημειακή επίσης ελιά των Παλαιών Ρουμάτων ένα τοπόσημο για την περιοχή και βεβαίως παράλληλα δίνεται η ευκαιρία στην περιοχή μέσα από τέτοιες δράσεις να αναδεικνύονται εκπαιδευτικές και παιδαγωγικές δραστηριότητες οι οποίες  βοηθούν τα παιδιά δηλαδή μέσα από την γνώση των εκπαιδευτικών να τους μεταφέρουν πολιτιστικά αγαθά όπως είναι κυρίως η κληρονομιά την οποία έχουμε προκειμένου να γνωρίζουν τα παιδιά σε τι τόπο ζούνε, με τι πολιτιστικό υπόβαθρο  και πάνω απ’ όλα τι έχουμε όλοι υποχρέωση να διατηρήσουμε”.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Στιγμιότυπα από την ημερίδα στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης
Η αρχαία ελιά στις Πάνω Βούβες
Οι αρχαίες ελιές στο λιοφυτάκι του Παπαδερού στα Παλαιά Ρούματα
Πλούσια η περιποίηση στην ταβέρνα της οικογένειας Μπομπολάκη στα Παλαιά Ρούματα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com