Σάββατο , 30 Σεπτέμβριος 2023

Επισημάνσεις και βραβεύσεις στην περιηγητική ημερίδα για τον ελαιο τουρισμό στην Κρήτη


H ανάγκη ανάδειξης όλων των μνημειακών ελαιοδέντρων και τα οφέλη που θα έχει η Κρήτη από τον ελαιο τουρισμό τονίστηκαν από τον Δρ Νίκο Μιχελάκη Επιστημονικό Σύμβουλο του ΣΕΔΗΚ κατά την σημερινή περιηγητική ημερίδα σε περιοχές του Δήμου Πλατανιά με αφετηρία την “υψωμένη ελιά” στο Βατόλακκο.

Η ημερίδα αυτή οργανώθηκε από τον ΣΕΔΗΚ σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου και τον Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης. Μεταξύ των επισήμων συμμετείχαν οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Περιφέρειας Κρήτης Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη Ειρήνη, αρμόδια στον Πρωτογενή τομέα, Κώτσογλου Κυριάκος, αρμόδιος στον τομέα Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης με διπλή ιδιότητα, καθόσον είναι πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ.  

Ο μακαριστός Γιάννης Γαλανάκης τον Φεβρουάριο του 2014

Για το συγκεκριμένο μνημειακό δέντρο αναφερθήκαμε αρχικά τον Φεβρουάριο του 2014 με πρωτοβουλία του μακαριστού κατοίκου του χωριού και συνεργάτη των “Χ.ν.” Γιάννη Γαλανάκη ο οποίος είχε δηλώσει : «Στον Βατόλακκο, διασώζεται μία και μοναδική για όλη την γύρω περιοχή ελιά, η οποία ήταν καλυμμένη με χόρτα δίχως να είχε κανένας σκεφτεί ότι η ανάδειξή της θα ωφελούσε το χωριό και όχι μόνο. Η ελιά αυτή λατρευόταν τα παλιά χρόνια και γινόταν τελετές σαν να ήταν π.χ. το δέντρο εικονοστάσι. Άνοιγαν τρύπες στον κορμό της και έβαζαν  αναθέματα κηρύσσοντας την ελιά ιερό δέντρο για να προστατεύει τους κατοίκους από αρρώστιες, δαιμονικά και πολέμους. Αυτά τα δέντρα δεν τα πείραζε κανείς. Στα μεταγενέστερα, όμως, χρόνια, άρχισαν σιγά, σιγά να αφανίζονται με τις διανοίξεις αγροτικών δρόμων κυρίως. Στο χωριό και την περιοχή μας έμεινε μόνο αυτή η ελιά από τις παλιές και θέλουμε να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε. Να γίνει γνωστή η ελιά του Βατόλακκου με την κατάλληλη αξιοποίηση της για να αποτελεί ένα σύμβολο, ένα ιστορικό γεγονός όπως ακριβώς έγινε και με την ελιά των Βουβών…”. 

Ο επόμενος σταθμός ήταν η επίσκεψη των συμμετεχόντων στην ημερίδα στο Μουσείο Λαδιού Βατολάκκου και ξενάγηση από τον εκπρόσωπο του Γεώργιο Δερμιτζάκη, ενώ ο επόμενος σταθμός ήταν στον Σκινέ στην αίθουσα “Ιουλιανός Τσιράκης” όπου έγιναν εγγραφές συμμετεχόντων, χαιρετισμοί οργανωτών και επισήμων προσώπων, ομιλίες όπως γράψαμε αναλυτικά στα “Χ.ν.” της Πέμπτης σελ. 11 για να ακολουθήσουν 14 βραβεύσεις ελαιο τουριστικών δράσεων από όλη την Κρήτη με πλακέτες και επαίνους. Μεταξύ αυτών, του ιδρυτού του Μουσείου Ελιάς του Βατόλακκου  Δημητρίου Δερμιτζάκη με έπαινο, του Ελαιοτριβείου  της Ανώσκελης με πλακέτα στη Γενική διευθύντρια Ελευθερία Μαμιδάκη, του Αγροτικού Μουσείου Παρλαμά σε περιοχή του Ηρακλείου με πλακέτα στην Επιμελήτρια Εθνογραφικής Συλλογής Αγγελική Μπαλτατζή.   

Μιλώντας στα “Χ.ν.” ο Δρ Νίκος Μιχελάκης, Επιστημονικός Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ τόνισε ότι “ η ελαιοκομία συμβάλει σε σχέση με τον τουρισμό στην ποιοτική του βελτίωση γιατί θα δώσει κάτι παραπάνω από αυτό που σήμερα ο τουρισμός μας προσελκύει κόσμο με τον ήλιο και τη θάλασσα, θα προσέλκυε σημαντικά άλλα πράγματα κι έτσι θα συμβάλει και στην οικονομική του επέκταση την οποία θέλουν όλοι οι ασχολούμενοι με τον τουριστικό τομέα και καλά το κάνουν και τον υποστηρίζουν αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να βρεθούν τα μέσα και οι τρόποι που θα επιτευχθεί αυτό…”.  

Από μεριάς του ο πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης υπογράμμισε τα εξής: “ Είναι πολύ σημαντική η εκδήλωση που γίνεται σήμερα εδώ στον Δήμο Πλατανιά και ευχαριστούμε όλους όσους συμμετέχουν. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την φιλοσοφία και τη σκέψη πάρα πολλών πολιτών να καταλάβουν ότι η ελιά δεν είναι ένα απλό προϊόν, είναι ιστορία, πολιτισμός αλλά και το μέλλον του τόπου. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι ιδίως τώρα μ,ε την κλιματική αλλαγή το τοπικό προϊόν θα είναι εκείνο που θα δώσει το καλύτερο διαβατήριο και για τον ποιοτικό τουρισμό”.  

Επίσης ο αντιπρόεδρος του ΣΕΔΗΚ και δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σημείωσε ότι “ από αυτή την δράση και αυτή την ημερίδα που διοργάνωσε ο ΣΕΔΗΚ και συμμετείχαν πάρα πολλοί φορείς και επιχειρήσεις βγαίνει ότι υπάρχει και το θέμα του ελαιοτουρισμού. Ήδη πολλά ελαιουργεία έχουν καταστεί επισκέψιμα, πάρα πολλές επιχειρήσεις στον τομέα της ελαιοκομίας έχουν κάνει δράσεις όπου πέρα από την προβολή του ελαιολάδου συγχρόνως είναι και ένα σημείο στο οποίο μπορεί να επισκεφτεί κάποιος και να έχει τη δυνατότητα της ελαιογευσίας. Αυτές οι δράσεις του ΣΕΔΗΚ όχι μόνο προβάλλουν και αναδεικνύουν αλλά συγχρόνως δίνουν και μια μικρή πιστοποίηση σε αυτές τις επιχειρήσεις  οι οποίες είναι πάρα πολύ σημαντική για τους επισκέπτες. Άρα λοιπόν, ανοίγουμε δρόμους και διαδρομές προς  την ενδοχώρα του Δήμου για επισκέψιμα σημεία ειδικά στο κομμάτι του ελαιοτουρισμού”.      

Τελευταίος σταθμός της περιηγητικής ημερίδας ήταν το Βοτανικό Πάρκο με επίδειξη γευσιγνωσίας ελαιολάδου. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com