Τα Ασκληπιεία ήταν τα νοσοκομεία της αρχαίας Ελλάδας και τα πρώτα σε όλο τον κόσμο. Αυτό επισημάνθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου, κατά την παρουσίαση του βιβλίου με συγγραφέα τον γιατρό Ευτύχιο Λαμπουσάκη, έχοντας τίτλο: “Τα Ασκληπιεία της Κρήτης”.
Για το βιβλίο μίλησαν η γιατρός Πηνελόπη Ντουντουλάκη και ο φιλόλογος Γεώργιος Λουπάσης, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε η δικηγόρος Ρόζα Μοτάκη – Κονταδάκη. Με δήλωση του ο συγγραφέας του βιβλίου, ιατρός κ. Ευτύχιος Λαμπουσάκης, υπογράμμισε ότι « η συγγραφή του βιβλίου διήρκησε πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα επειδή στην Κρήτη υπάρχουν δύο ασκληπιεία με το ένα να είναι στο Ηράκλειο στην πρώην επαρχία Καινουργίου και είναι το Ασκληπιείο της Λεβήνας, πολύ παλιό που χρονολογείται τον 4ο π.Χ. αιώνα. Πρόκειται για ένα μικρό αρχαιολογικό χώρο στα νότια παράλια του νομού Ηρακλείου, στο σημερινό χωριό Λέντας. Η Λεβήνα άκμασε κατά τα ελληνο-ρωμαϊκά χρόνια, ως επίνειο της Γόρτυνας.
Το δικό μας εδώ στα Χανιά είναι στην πρώην επαρχία Σελίνου στη Λισσό και ανακαλύφθηκε τυχαία το 1957 και βρέθηκαν πολλά ευρήματα. Έγιναν αμέσως εκσκαφές που κράτησαν μέχρι το 1960. Τα αγάλματα που βρέθηκαν εκεί αριθμούν μικρά και μεγάλα γύρω στα 20 και κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Τα Ασκληπιεία ήταν κέντρα λατρείας του Θεού Ασκληπιού και συγχρόνως ήταν και θεραπευτήρια. Θεωρούνται τα Ασκληπιεία οι πλέον πρωτόγονες μορφές των σημερινών νοσηλευτηρίων, ήταν τα νοσοκομεία της εποχής εκείνης και δημιουργήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και ήταν τα πρώτα σε όλο τον κόσμο».
Από την πλευρά της η κα Πόπη Ντουντουλάκη, σημείωσε τα εξής: «Το βιβλίο αυτό του συναδέρφου ιατρού Ευτυχίου Λαμπουσάκη είναι ένα πολύ σημαντικό έργο και πιστεύουμε ότι θα έχει ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη συμβολή στην ανάδειξη της μεγάλης πολιτισμικής κληρονομιάς του τόπου μας στην οποία ασφαλώς περιλαμβάνονται τα Ασκληπιεία της Κρήτης. Πρόσφατα μάλιστα έχουν γίνει ενέργειες για την δημιουργία Διεθνούς Δικτύου Αρχαίων Ασκληπιείων με ονομασία οι δρόμοι της ίασης. Μέσα σε αυτό το Δίκτυο έχουν ενταχθεί Ασκληπιεία της Στερεάς Ελλάδας και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα ενταχθούν και τα Ασκληπιεία της Κρήτης. Ο Ασκληπιός υπήρξε ο ήρωας προστάτης της ιατρικής και ο Ιπποκράτης ο πατέρας της. Ο ένας εκπροσωπεί την ενόραση και ο άλλος εκπροσωπεί τον επιστημονικό ορθολογισμό στην ιατρική. Η ποιότητα και η στοχαστική ματιά του Ασκληπιού αλλά και η επιστημονική τεκμηρίωση του Ιπποκράτη είναι οι δύο ακρογωνιαίοι λήθη πάνω στους οποίους βασίστηκε η Παγκόσμια Ιατρική παραλαμβάνοντας τα φώτα από τους αρχαίους Έλληνες».
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο γιατρός κ. Αντώνης Κρασουδάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι « τα Ασκληπιεία φύτρωναν σαν τα μανιτάρια στην αρχαία Ελλάδα, καθώς ο Ασκληπιός αναβαθμίστηκε σε θεό της ίασης. Δημιουργήθηκαν ναοί που βρίσκονταν έξω από τις πόλεις, κατά κανόνα σε άλση που εξασφάλιζαν ηρεμία. Το πώς κατόρθωναν να θεραπεύουν τους αρρώστους, ακόμα παραμένει μυστήριο. Το βέβαιο είναι ότι οι θεραπευτές ιερείς διέθεταν κάποιες ιατρικές γνώσεις που είχαν αποκτηθεί με την παρατήρηση και την πείρα…».
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος