Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024

Παρουσιάστηκε το βιβλίο: “ 1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή”

Η ΚΟΒ Νότιων Περιαστικών Δήμων της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ διοργάνωσε βιβλιοπαρουσίαση – εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του Κόμματος στον Κουμπέ με θέμα: «1922. Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή».

Ομιλητής ήταν  ο Γιώργος Κορναράκης, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ και της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ ο οποίος με σύντομη δήλωση του στα “Χ.ν.” υπογράμμισε τα εξής: “ Το Τμήμα Ιστορίας της Κεντρικής Επιτροπής έχει εκδώσει ένα βιβλίο που αφορά την Ιμπεριαλιστική εκστρατεία και τη Μικρασιατική καταστροφή στα πλαίσια των 100 χρόνων που συμπληρώνονται φέτος από το 1922. Το βιβλίο αυτό έχει διάφορες ενότητες από διάφορους συνεργάτες της Κεντρικής Επιτροπής και μέλη του Τμήματος Ιστορίας επιστήμονες ιστορικούς  τα οποία πιάνουν μια σειρά από ζητήματα δηλαδή πως προετοιμάστηκε αυτός ο πόλεμος ποιων  τα συμφέροντα εξυπηρετούσε, η κατάληξη του, η πορεία των προσφύγων στην Ελλάδα..” για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι “ για εμάς σημαντικό είναι να βγάλει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα γιατί βλέπουμε ότι εστίες πολέμου υπάρχουν παντού στον κόσμο και πάντα το κόστος το πληρώνουν οι λαοί όλων των χωρών με το αίμα τους για τα κέρδη των Ιμπεριαλιστών είτε αυτά αφορούν πετρέλαια, πηγές ενέργειας κλπ.”. 

Δήλωση επίσης έκανε και η τουρκολόγος Κατιλένα Π. Σταθάκου η οποία σημείωσε ότι “ έχω γράψει για την υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία μετά το 1923 στην περίπτωση των Μουσουλμάνων της Κρήτης. Έχω μάλιστα και μία σπάνια φωτογραφία που δεν υπάρχει πουθενά αλλού με μία Κρητομουσουλμάνα με τον πατέρα της και τον αδερφό της σε μικρή ηλικία η οποία τελείωσε το ελληνικό γυμνάσιο στο Ρέθυμνο και όταν της πήρα συνέντευξη ήταν 100 χρονών σχεδόν. Είχε γεννηθεί το 1912.  

Μετά την εκδήλωση προσφέρθηκε παραδοσιακό Μικρασιάτικο κέρασμα σε όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

……………………………………………………………………..

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com