Δευτέρα , 15 Απρίλιος 2024

Χανιώτικες αποδράσεις: Στα καθαρά νερά του Κοιλιάρη και την παραδεισένια ομορφιά της περιοχής…

Αριστερά η Neisha Polworth και δεξιά η Κυριακή Ματζοράκη απολαμβάνουν το μπάνιο τους στον Κοιλιάρη

 

Μεταξύ άλλων απολαύσαμε κι εμείς τα δροσερά πεντακάθαρα νερά του ποταμού

Στη βορειοδυτική πλευρά του Αποκόρωνα από την εκβολή του Κοιλιάρη στην Κυανή Ακτή μέχρι και τις πηγές του νότια στο Στύλο και συνεχίζοντας για Νιο Χωριό και Αρμένους, επιλέξαμε να περιηγηθούμε αυτή την εβδομάδα.

Μια διαδρομή με παραδεισένια φυσική ομορφιά όλης της περιοχής, όπου ο ταξιδιώτης μπορεί να την απολαύσει σε μια μονοήμερη εκδρομή, που περιλαμβάνει παρόχθιο περπάτημα, κολύμπι και φυσικά καλό φαγητό! 

Άποψη της Κυανής Ακτής που είναι και η εκβολή του ποταμού Κοιλιάρη

Το μέσον περίπου της παρόχθιας ενός χιλιομέτρου περιπατητικής διαδρομής του ποταμού Κοιλιάρη είναι η τοποθεσία “Πλατανάκια” με τα χιλιόχρονα πλατάνια και το μικρό εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου το οποίο διαθέτει μεγάλο περιτριγυρισμένο αύλειο χώρο με αρκετά τσιμεντένια τραπέζια και διαμορφωμένο κατά μήκος του τοίχου χώρο να κάθονται οι προσκυνητές αλλά και οι επισκέπτες στην περιοχή.

Εξωτερικά της εκκλησίας υπάρχει μεγάλη βαθύσκιωτη πλατεία που την δημιουργούν  τα φυλλώματα από τα πανύψηλα πλατάνια. Στον νοικοκυρεμένο και πεντακάθαρο αυτό τόπο έχουν λίγα τραπεζοκαθίσματα για ανάπαυση των επισκεπτών. Η πλατεία αυτή επικοινωνεί με τον κεντρικό δρόμο Κυανής Ακτής προς Στύλο, ενώ από το εξωκλήσι αρχίζει τόσο προς τα βόρεια που είναι η εκβολή του ποταμού όσο και προς τα νότια το παρόχθιο περιπατητικό μονοπάτι που είναι 500 περίπου μέτρα από την κάθε πλευρά. 

Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στα Πλατανάκια

Στη βόρεια πλευρά της διαδρομής υπάρχει διαμορφωμένος χώρος με τραπεζοκαθίσματα που διαθέτει εύκολη πρόσβαση για τον ποταμό για όσους θέλουν να κολυμπήσουν ή να πλησιάσουν περισσότερο στην όχθη του. Η περιοχή και από τις δύο πλευρές του ποταμού είναι πεδινή και υπάρχουν πολλές καλλιέργειες κηπευτικών και εσπεριδοειδών δέντρων με τα περισσότερα να είναι πορτοκαλιές, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται αβοκάντο. 

Ήρθαμε από την Αθήνα για διακοπές στα Χανιά και έχουμε εκπλαγεί με την ομορφιά αυτής της φανταστικής περιοχής του Αποκόρωνα

Στα Πλατανάκια όπως και στις δύο παρόχθιες διαδρομές συναντήσαμε αρκετούς επισκέπτες να απολαμβάνουν την παραδεισένια ομορφιά, ενώ αρκετοί απολάμβαναν και το κολύμπι στα δροσερά νερά του ποταμού. Μεταξύ αυτών και δύο φίλες οι οποίες μας είπαν τα εξής: “ Με λένε Neisha Polworth κι έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στο Λονδίνο. Στα Χανιά ήρθα πριν από 17 χρόνια και μένω μόνιμα στα Ντουλιανά Αποκορώνου. Είμαι πολύ ευχαριστημένη από την τοπική κοινωνία και την περιοχή που είναι πανέμορφη κι εδώ που βρισκόμαστε τώρα μοιάζει με παράδεισο”. 

Συνεχίζοντας η ίδια, αναφέρθηκε στις πολιτιστικές δραστηριότητες της επειδή λατρεύει την περιοχή υπογραμμίζοντας ότι “μέσω της εταιρείας Crete Events διοργανώνω εκδηλώσεις που ενώνουν την διεθνή κοινότητα με την τοπική και έχουν συχνά φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Η επόμενη εκδήλωση θα γίνει 10 και 11 Σεπτεμβρίου στον Στύλο και θα αφορά ένα Καλοκαιρινό φεστιβάλ για να συμπεριλάβουμε τους επισκέπτες της περιοχής προωθώντας τις πολλές και διαφορετικές κουλτούρες, το φαγητό, τη μουσική, την τέχνη και τις χειροτεχνίες στην περιοχή του πανέμορφου Αποκόρωνα μέσω μιας διήμερης δωρεάν εκδήλωσης”, ενώ καταλήγοντας κάνει γνωστά τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί της για όσους ενδιαφέρονται να πληροφορηθούν περισσότερα στο email [email protected] ή στο τηλέφωνο  0030 28250 83155.” 

“Εγώ ονομάζομαι Κυριακή Ματζοράκη” μας λέει η φίλη της, “ και έχω καταγωγή από τις Καλύβες Αποκορώνου, αλλά μένω μόνιμα στην Γενεύη / Ελβετία και τα Καλοκαίρια περνάω όσο περισσότερο καιρό μπορώ στην περιοχή αυτή ανακαλύπτοντας εκπλήξεις μεγάλης φυσικής ομορφιάς. 

Η φίλη μου κι εγώ αγαπάμε τον Κοιλιάρη ποταμό και φροντίζουμε να ξεκινά η μέρα μας με ένα πρωινό περίπατο ανάμεσα στις καλλιέργειες και την ανέγγιχτη Κρητική φύση. Ο περίπατος τελειώνει με αναζωογονητική βουτιά στα παγωμένα καθαρά νερά του ποταμού. Επιθυμία μας είναι να προστατευτεί η μοναδική ομορφιά αυτού του υπέροχου τοπίου από όλους μας”. 

Απόψεις από την φυσική ομορφιά του αστείρευτου ποταμού Κοιλιάρη

Καλύβες, μία σύγχρονη τουριστική κωμόπολη με ωραίες παραλίες, πολλά τρεχούμενα νερά και γραφικά καλντερίμια

ΕΚΔΡΟΜΗ ΓΕΜΑΤΗ ΝΟΣΤΙΜΙΕΣ 

“Ανηφορίζοντας” προς τον Στύλο, εναλλακτικά ο επισκέπτης μπορεί να επιλέξει τη διαδρομή που περνά από τις Καλύβες με τις όμορφες παραλίες και τις ψαροταβέρνες και συνεχίζει στους Αρμένους όπου μπορεί να απολαύσει τον καφέ του στη σκιά του Πλάτανου και νοστιμιές στις ταβέρνες του χωριού. 

Στον δρόμο για τον Στύλο, απαραίτητη η στάση στο Νιο Χωριό για μια δοκιμή στο φημισμένο σουβλάκι της κυρά Χρυσούλας, με το οικογενειακό της ταβερνάκι να κατακλύζεται για ακόμα ένα καλοκαίρι από ντόπιους και ξένους επισκέπτες. 

Καταλήγοντας στον Στύλο, ο επισκέπτης στην πλατεία του χωριού έχει επιλογή για καφέ και φαγητό στα καταστήματα που λειτουργούν στο καταπράσινο χωριό του Αποκόρωνα.  

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την πρόσφατη απόδραση μας πριν μας πιάσει η κακοκαιρία με την Αυγουστιάτικη βροχούλα. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Πανοραμική όψη με το Νιο Χωριό για όσους έρχονται από τον Στύλο
Η κυρά Χρυσούλα με τα σουβλάκια της και τις πατάτες στην παρασιά στο Νιο Χωριό, να αποτελούν… σήμα κατατεθέν της περιοχής εδώ και πολλές δεκαετίες.
Η κεντρική πλατεία στο Νιο Χωριό με τον Ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά και απέναντι διάφορα καταστήματα, καφενεία και ταβέρνες. Στο προαύλιο του Ναού είναι και το Μνημείο Πεσόντων
Οι πηγές που αναβλύζουν νερό στον Στύλο και τροφοδοτούν τον ποταμό Κοιλιάρη όλο τον χρόνο
Η κεντρική πλατεία του Στύλου κοντά στις πηγές με τις ταβέρνες και τα πανύψηλα πλατάνια
Οι Αρμένοι βρίσκονται στις όχθες του ποταμού Ξιδέ, και διαθέτουν άφθονες πηγές, Ένα θαυμάσιο χωριό με ιστορία που έχει αποκτήσει αξιόλογη τουριστική υποδομή. Ο επισκέπτης στους Αρμένους μπορεί να απολαύσει φαγητό, καφέ και να προμηθευτεί εκλεκτά τοπικά προϊόντα από το παραδοσιακό κρεοπωλείο.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com