Παρασκευή , 24 Μάϊος 2024

Παρουσιάστηκε το 14ο βιβλίο του Γιάννη Φατσέα με τίτλο: “Φίλιππος και Αλέξανδρος

”  

Από αριστερά η δραστήρια αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης Ελένη Δρακουλάκου, η φιλόλογος καθηγήτια Μαρία Μαράκη, ο άξιος και αγαπητός συγγραφέας Γιάννης Φατσέας, η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Χανίων Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη και το μέλος του Δ.Σ. της Αδελφότητας Ηλέκτρα Τσίκα – Μαράκη

Στην  κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού Αγίου Γερασίμου της Ενορίας Νεροκούρου Χανίων παρουσιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής το 14ο βιβλίο του 90χρονου λαϊκού συγγραφέα και παλιού προέδρου της Κοινότητας Νεροκούρου Γιάννη Φατσέα. 

Μεταξύ των παρεβρισκομένων, ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης, Πέτρος Ανδρεάκος και Ελένη Δρακουλάκου, αντίστοιχα καθώς επίσης και αρκετοί ακόμα Μανιάτες με παραδοσιακές φορεσιές που συμμετείχαν την προηγούμενη ημέρα στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης Κρητών και Μανιατών στην Ασή Γωνιά του Δήμου Αποκορώνου.

 . 

Το παρών σε τοπικό επίπεδο έδωσαν ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Χανίων Τάσος Αλόγλου, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Κρήτης, υποστράτηγος Γεώργιος Λυμπινάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γύπαρης, αρκετοί κληρικοί κ.ά. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Αδελφότητα Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” και για την πλούσια κοινωνική και πνευματική δραστηριότητα του καταξιωμένου 90χρονου Γιάννη Φατσέα, αναφέρθηκαν οι παρουσιάστριες του βιβλίου, Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη πρόεδρος της Αδελφότητας, Ηλέκτρα Μαράκη – Τσίκα, μέλος του Δ.Σ. και η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Μαράκη – Περάκη.  

Όπως είπε η Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη: “αγαπημένε μας μπάρμπα Γιάννη Φατσέα, δικέ μας ακούραστε “Μακρυγιάννη”, σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την αξιοθαύμαστη και πολύχρονη συγγραφική και όχι μόνο προσφορά σας καθόσον είσαστε ένας “εργάτης” της παράδοσης με εξαίρετο ήθος, φωτισμένο πνεύμα και αξιοπρέπεια. Μεταξύ άλλων σημαντικών δραστηριοτήτων σας κατορθώσατε να ενώσετε με αμοιβαίους άρρηκτους δεσμούς φιλίας την Κρήτη με την Μάνη οι οποίοι θα συνεχιστούν και στο μέλλον τιμώντας έτσι την μνήμη των αγωνιστών Κρητών και Μανιατών που έπεσαν  για την ελευθερία της πατρίδας μας στην ορεινή περιοχή Αγριμοκέρατου Ασή Γωνιάς”.    

Από μεριάς της η Ηλέκτρα Τσίκα – Μαράκη επαινώντας τον Γιάννη Φατσέα για την δημιουργική συγγραφική του πορεία, άρχισε με το αρχαίο ρητό, “όλβιος όστις της ιστορίας έσχε μάθησιν… Κι εσείς μπάρμπα Γιάννη με το καινούργιο βιβλίο σας αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι είσαστε γνώστης της ιστορίας κι ένα ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου που προσφέρει σαν αντίδωρο τον μόχθο, το πόνημα του, τις γνώσεις του σε όλους εμάς”, για να συνεχίσει διαβάζοντας αποσπάσματα από το βιβλίο.   

Η φιλόλογος καθηγήτρια Μαρία Μαράκη υπογράμμισε ότι “ πρόκειται για ένα πόνημα με την κυριολεξία του όρου που αποτελείται από 3.200 δεκαπεντασύλλαβους στίχους γραμμένους σε δίστιχα. Η επιλογή της ποιητικής έκφρασης του δημιουργού μέσω του δεκαπεντασύλλαβου στίχου δεν είναι τυχαία, αφού ο συγγραφέας από μικρός λάτρεψε τα ριζίτικα, τις μαντινάδες και τον Ερωτόκριτο και επομένως και το δεκαπεντασύλλαβο στίχο, το κατ’ εξοχήν μέτρο μέτρο της δημοτικής ποίησης που χρησιμοποίησε ο λαός μας στη μακροχρόνια νεοελληνική πορεία του για να αποδώσει τα κατορθώματα των ηρώων του και να εκφράσει τους καημούς και τα πάθη του. Ταιριάζει ακόμα στο θέμα του βιβλίου στο οποίο ο συγγραφέας ως αρχαίος 

Ραψωδός υμνεί το ηρωικό ιδεώδες της φυλής μας μέσα από τα έπη των δύο βασιλιάδων, χωρίς να ξεφεύγει από τα ιστορικά γεγονότα. Αυτό το πετυχαίνει με την συστηματική μελέτη και την απαραίτητη διασταύρωση των ιστορικών πηγών, όπου αυτό απαιτείται προκειμένου να μην ξεφύγει από την ιστορική αλήθεια, γεγονός που το θεωρεί πρωταρχικό καθήκον”. 

                                                          ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 

Για τον συγγραφέα Γιάννη Φατσέα μίλησαν ακόμα ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος ο οποίος του απένειμε και τιμητική πλακέτα, ο Δημήτριος Μαυροειδόγκονας προεδρεύων στο Σώμα Απόδοσης Τιμών των Μανιατών, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γύπαρης, ο Γεώργιος Κουκλάκης, αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης και 

ο Δημοσθένης Μαλαξιανάκης, πρόεδρος του συλλόγου ριζίτικου τραγουδιού “Ετεοκρήτες”. 

 Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος συγκίνησε με τα λόγια του όλους τους παρευρισκόμενους, τους οποίους αποκάλεσε “αδέρφια μας Κρητικοί ”, για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας τα εξής: “ Οι αιώνιοι δεσμοί που ενώνουν την Κρήτη με τη Μάνη ισχυροποιούνται χρόνο με το χρόνο και εκδηλώσεις όπως η σημερινή αποτελούν αποφασιστικά σε αυτό. Ένας από τους πιο ισχυρούς κρίκους της ιστορικής αλυσίδας που μας δένει είναι η εμβληματική μορφή του μπάρμπα Γιάννη Φατσέα, ενός ανθρώπου συμβόλου  άρρηκτης σχέσης Κρήτης και Μάνης. Αφορμή της σημερινής μας συνάντησης είναι η παρουσίαση του 14ου κατά σειρά βιβλίου του με τίτλο “ Φίλιππος και Αλέξανδρος Έλληνες Μακεδόνες”. Δεν είμαι εγώ εκείνος που θα το κρίνει σε επίπεδο λογοτεχνικό, είναι ωστόσο βέβαιο ότι ο καθένας από εσάς θα βρει στις σελίδες, τους λόγους για να θυμηθεί, να συγκινηθεί, να αναλογιστεί, να νιώσει. Άλλωστε η μακρά και σπουδαία  συγγραφή του πορεία εγγυάται  το καλύτερο και για τούτο εδώ το νέο του πνευματικό παιδί. Δεν μας απογοήτευσε ποτέ, αντίθετα οι σκέψεις του, οι γνώσεις του και ο γλαφυρός του λόγος πάντα μας γοητεύουν. Η εξύψωση της Μάνης μας βρίσκει στο πρόσωπο του μπάρμπα Γιάννη έναν πηγαίο εκφραστή του λαϊκού πνεύματος και της σοφίας του λαού. Τον ευχαριστούμε για ότι έχει προσφέρει και για ότι συνεχίζει να προσφέρει ακούραστα, φιλότιμα, λεβέντικα όχι μόνο σε εμάς τους Μανιάτες αλλά και στην Κρήτη και στην Ελλάδα ολόκληρη. Εμείς οι  άνθρωποι, όπως ο μπάρμπα Γιάννης ο Φατσέας αποτελούν για το έθνος  μας κεφάλαιο ανεκτίμητο. Για αυτό την προσφορά τους οφείλουμε να την προβάλλουμε και να την διαφυλλάσουμε  σαν κόρη οφθαλμού. Θα δώσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας το γερό εκείνο πάτημα, τις ρίζες που χρειάζονται για να έχουν στη ζωή τους αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Να ξέρουν από που προέρχονται και που παν. Ο μπάρμπα Γιάννης με το έργο του φωτίζει τον δρόμο τον δικό μας και των κατοπινών γενιών. Μπάρμπα Γιάννη, το ξέρεις ότι έχεις μια δεύτερη πατρίδα που πάντα σε τιμά και σε περιμένει όπως κάθε άνθρωπο της αξίας. Κάθε Μανιάτικο σπίτι είναι ανοιχτό για σένα και σε περιμένουμε πάντα” για να καταλήξει προσφέροντας του τιμητική πλάκα, λέγοντας ότι “τιμής ένεκεν στον Ιωάννη Φατσέα, τον δημιουργό της αδελφικής σχέσης Κρητών και Μανιατών που μας πλημμύρισε με συναισθήματα αγάπης και φιλίας τα οποία  απηχούν το άρωμα της ιστορίας”.               

Ένας ακόμα Μανιάτικος χαιρετισμός ακολούθησε από τον Δημήτριο Μαυροειδόγκονα προεδρεύων στο Σώμα Απόδοσης Τιμών που είπε:  “ Όπως πολύ σωστά τόνισε ο αγαπητός μας δήμαρχος όλη η Μάνη έχει αγκαλιάσει τον Γιάννη Φατσέα”.    

Ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης επεφύλαξε κατά την διάρκεια της ομιλίας του μια μεγάλη έκπληξη για τον λαϊκό συγγραφέα και παλιό αυτοδιοικητικό Γιάννη Φατσέα, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων ότι “ είσαι ένα φωτεινό παράδειγμα και συνεννοήθηκα με τον βουλευτή Λακωνίας τον αγαπητό Θανάση Δαβάκη να σε καλέσουμε  στον πρόεδρο της βουλής για να παραδώσεις όλο σου το έργο και να μπει στη βιβλιοθήκη της”. 

Ο κ. Διγαλάκης εκδήλωσε και την χαρά του μαθαίνοντας πως η δασκάλα του Γιάννη Φατσέα ήταν από την Μικρά Ασία όπως επίσης ήταν και η δική του η δασκάλα στα Χανιά.  

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής σημείωσε ότι “ κι εμείς σαν περιφερειακή ενότητα σου χρωστάμε μια ξεχωριστή εκδήλωση στο άμεσο μέλλον, να είσαι καλά και να είσαι του χρόνου πάλι εδώ να μας ενώνεις Μανιάτες και Κρητικούς” για να κλείσει τον χαιρετισμό του με την εντυπωσιακή φιλοφρόνηση, τονίζοντας “ για μένα ο Γιάννης Φατσέας είναι ο σύγχρονος Βιτσέντζος Κορνάρος”.     

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο περιφερειακός σύμβουλος καταγόμενος από την Ασή Γωνιά Κώστας Γύπαρης λέγοντας: “ Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το ανεκτίμητο προνόμιο να αγαπιούνται, να τους αναγνωρίζουμε, να τους εκτιμούμε και να τους τιμούμε και να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο αγαπητός σε όλους μας ο μπάρμπα Γιάννη ο Φατσέας, ο δικός μας άνθρωπος…”. 

Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης Γεώργιος Κουκλάκης σημείωσε ότι “ είχα την χαρά και την ευλογία του Θεού να γνωρίσω αυτό τον άνθρωπο. Πρόεδρος Κοινότητος ήταν και είμαι ευτυχής που τον μπάρμπα Γιάννη τον   παρακολούθησα και υπάρχει συνέχεια…”.    

Ο Δημοσθένης Μαλαξιανάκης, πρόεδρος του συλλόγου ριζίτικου τραγουδιού “Ετεοκρήτες, υπογράμμισε: “Για το βιβλίο ειπώθηκαν πολλά από τους αρμόδιους και δεν θα σας κουράσω γι αυτό. Θα αναφερθώ όμως στην παράδοση που χαρακτηρίζει το μπάρμπα Γιάννη και ολόκληρη την οικογένεια του , μια οικογένεια που έχει ψηλά; την σημαία της παράδοσης σε όλους τους τομείς, φιλοξενίας, στα ήθη και έθιμα του τόπου μας και σε πολλά άλλα. Ο μπάρμπα Γιάννης ήταν επί σειρά ετών ενεργό μέλος της χορωδίας του συλλόγου των Ετεοκρητών και τώρα με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του απονέμεται δικαίως ο τίτλος του επίτιμου προέδρου του συλλόγου”. 

Η εκδήλωση τελείωσε με πλουσιοπάροχο κέρασμα διαφόρων γλυκών και ποτών. 

Ηλίας Ι. Κάκανος

Ο δραστήριος δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος μετά την προσφώνηση του με λόγια καρδιάς για τον επίσης άξιο και δραστήριο φίλο του Γιάννη Φατσέα, του παρέδωσε αναμνηστική πλακέτα.
Ο συγγραφέας Γιάννης Φατσέας με μία από τις εγγονές του την Ιωάννα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com