Κυριακή , 21 Ιούλιος 2024

Μανιάτικο “άρωμα” στην Ασή Γωνιά – Τιμή στη μνήμη πεσόντων εθελοντών Μανιατών

Εκδήλωση τιμής και μνήμης αφιερωμένη στους πεσόντες, μεταξύ αυτών και Μανιατών, που θυσιάστηκαν κατά την κρητική επανάσταση του 1866, πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί της Πέμπτης στην Ασή Γωνιά Αποκορώνου. 

Η εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 3 Νοεμβρίου κάθε χρόνο στην Ασή Γωνιά μετά τον πανηγυρικό εορτασμό της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου στη μικρή βυζαντινή εκκλησία του χωριού έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια με την αδελφοποίηση αυτού του ορεινού χωριού του Αποκόρωνα και της Ανατολικής Μάνης με πρωτοβουλία του παλιού Κοινοτάρχη Νεροκούρου και λαϊκού συγγραφέα Γιάννη Φατσέα. 

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού και ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενώ πάνω από το χωριό πέταξε ένα ζεύγος πολεμικών μαχητικών αεροσκαφών από την 115η Πτέρυγα Μάχης. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ριζίτικο τραγούδι.   

Στις εκδηλώσεις έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης, στρατιωτικών Αρχών,  συλλόγων, φορέων, ενώ συμμετείχε πολυπληθείς αντιπροσωπεία από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης με επικεφαλής τον δήμαρχο Πέτρο Ανδρεάκο καθώς επίσης και την αντιδήμαρχο Ελένη Δρακουλάκου και μέλη του συλλόγου απανταχού Μανιατών Πειραιά με επικεφαλής την πρόεδρο Δήμητρα Κούβαρη. Στην αποστολή των Μανιατών ήταν και φέτος παρών ο πρώην υπουργός και βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης. Συμμετείχαν ακόμα αντιπροσωπείες με παραδοσιακές φορεσιές από συλλόγους Άρτας και Μεσολογγίου.   

Χαιρετισμό – καλωσόρισμα απηύθυνε εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς, για να ακολουθήσει χαιρετισμός του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη ο οποίος μεταξύ άλλων ιστορικών στοιχείων, τόνισε ότι “ όπως έχει αποδείξει επανειλημμένα η Ιστορία, όταν οι Έλληνες είναι ενωμένοι, μεγαλουργούν. Η συμβολή των Μανιατών στην επανάσταση του 1866 και των Κρητών μακεδονομάχων, το αποδεικνύουν περίτρανα.Τα παραδείγματα αυτά πρέπει να αποτελέσουν φάρο και οδηγό στους σημερινούς Έλληνες, θυμίζοντας μας ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στη διχόνοια να εμφιλοχωρεί ανάμεσά μας, αλλά να αντιμετωπίζουμε ενωμένοι και άμεσα τα όποια προβλήματα και τις προκλήσεις των καιρών, βαδίζοντας μπροστά μαζί”. 

Ο δήμαρχος ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος αναφέρθηκε στον πρωτεργάτη της αδελφοποίησης Ασηγωνιωτών και Μανιατών Γιάννη Φατσέα και τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: “Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τιμημένα χώματα της Κρήτης υποδέχονται εμάς τους Μανιάτες. Οι ήρωες πρόγονοί μας δεν δίστασαν ερχόμενοι εδώ να πολεμήσουν με αυταπάρνηση και ανδρεία θαυμαστή διεκδικώντας την ελευθερία για ολόκληρη της πατρίδα.Πατάμε τις ίδιες κορυφές που πάτησαν ο Δημήτρης Πετροπουλάκης με τα παλικάρια του τους χίλιους Μανιάτες που άφησαν πίσω τους οικογένεια και βιος για να σταθούν στο πλευρό των Κρητών αδελφών τους και δεν μπορεί αυτό να ξεχαστεί  και αν τα χρόνια περνούν και έρχονται νέες συνθήκες και δεδομένα η καρδιά στη θύμηση αυτή γεμίζει υπερηφάνεια και συγκίνηση…”. 

Ο βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης τόνισε: “ Στις 3 Νοεμβρίου του 2013 όταν για πρώτη φορά βρέθηκα σε αυτή την πλατεία προσκεκλημένος της Ασή Γωνιάς αλλά και του δημάρχου μας του Πέτρου Ανδρεάκου, τότε μόνο κατάλαβα αυτό που πριν από λίγο είπε ο Πέτρος και είχε πει ο Νίκος Καζαντζάκης, Νιώσαμε και νιώθουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας καταρχήν. Η ισχυρότερη βάση για να μπορέσει ο λαός μας, αυτός ο ιδιαίτερος λαός να προχωρήσει στο μέλλον, Έχει μεγάλη σημασία να  παραμείνει ζωντανή η μνήμη και η θυσία των αγωνιστών της ελευθερίας…”.   

Από μεριάς του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής εξήρε τον πατριωτισμό, των αγωνιστών από τη Μάνη επισημαίνοντας ότι “ως συνέχεια αυτού του θεσμού βρεθήκαμε ξανά στην Ασή Γωνιά για να τιμήσουμε ένα μεγάλο   ιστορικό γεγονός, μια πράξη πατριωτισμού, αυτοθυσίας και ηρωισμού του ήρωα Μανιάτη Δημήτριο Πετροπουλάκη και των ανδρών του που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία…”.    

Ο βουλευτής Νομού Χανίων και πρώην υπουργός Παύλος Πολάκη δεν μπόρεσε να παραστεί, αλλά εκπροσωπήθηκε από την Ελένη Γιακουμάκη, η οποία κατέθεσε στεφάνι και διάβασε τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Κάθε τέτοια μέρα, σε τούτο τον όμορφο, τον μπαρουτοκαπνισμένο τόπο δεν γίνεται απλά μια εκδήλωση τιμής και μνήμης στους ηρωικώς πεσόντες Κρητικούς και Μανιάτες της Κρητικής Επανάστασης της περιόδου 1866-1869, στην ουσία συντελείται μια φωτεινή σύνδεση των προγόνων με τους απογόνους μέσα από την οποία οι δεύτεροι αναβαπτίζονται στα ιδανικά και τις αξίες των πρώτων σφυρηλατώντας στις πράξεις και τα διανοήματα τους πώς “Ετούτος δω ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”.    

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Γύπαρης ως κεντρικός ομιλητής, αναφέρθηκε λεπτομερώς στη συμβολή του εθελοντικού σώματος των Μανιατών που είχε αρχηγό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη: “Αισθάνομαι εξαιρετική τιμή που είμαι εδώ σήμερα στην γενέτειρά μου την Ασή Γωνιά και ως ομιλητής μού δίνεται η ευκαιρία να αποδώσω ένα ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους ήρωες Μανιάτες μαχητές που θυσιάστηκαν πολεμώντας με τα εθελοντικά σώματα του Περτροπουλάκη το 1866 – 69  για την λευτεριά της Κρήτης. Να είστε βέβαιοι ότι και το γνωρίζουμε και το αναγνωρίζουμε και το ηρωικό χωριό μας η Ασή Γωνιά, αλλά και ολόκληρη η εύανδρος Κρήτη ευγνωμονεί για την θυσία τους αυτή.  Η μεγάλη Κρητική Επανάσταση 1866 – 1869 είναι μία από τις πιο λαμπρές σελίδες των αγώνων των λαών για ελευθερία, στη διάρκεια της οποίας το πιο γνωστό και ηρωικό γεγονός αποτελεί η εθελοθυσία του Αρκαδίου στις 8 Νοεμβρίου 1866, που είχε αποτέλεσμα να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει τους λαούς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου υπέρ των δικαίων των Κρητών”, 

Συνεχίζοντας ο κ. Γύπαρης επεσήμανε ότι “ μεταξύ αυτών εξέχοντα και πρωτεύοντα ρόλο είχε το εκστρατευτικό σώμα των Μανιατών εθελοντών με αρχηγό τον Δημήτριο Πετροπουλάκη που με την άφιξή του αναπτερώθηκε το ηθικό των Κρητών και η Επανάσταση ανανεώθηκε….” για να καταλήξει τονίζοντας: “Για αυτό και σήμερα και κάθε χρόνο την ίδια τούτη μέρα ως κληρονόμοι ενός ιστορικού μεγαλείου θα στεκόμαστε με σεβασμό στη μνήμη των αγωνιστών προγόνων μας και θα αντλούμε από την εθελοθυσία τους διδάγματα και για το παρόν και για το μέλλον”.   

Το δεύτερο μέρος περιέκλειε μετάβαση στην αγροτική ορεινή περιοχή της Ασή Γωνιάς με την ονομασία Αγριμοκέρατο όπου είναι το παλιό και το νέο Μνημείο Πεσόντων Μανιατών για να τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση, καταθέσεις στεφάνων, μοιρολόι από Μανιάτισσα,  και διανομή κόλλυβων. 

Οι τιμητικές εκδηλώσεις τελείωσαν με το τρίτο μέρος που ήταν η παράθεση πλουσιοπάροχου γεύματος σε όλους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο στην πλατεία των εκδηλώσεων του χωριού με παραδοσιακούς χορούς όλων των φιλοξενούμενων συλλόγων και των Ασηγωνιωτών. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Σημείωση: Η πολιτιστική μας ιστοσελίδα φιλοξενεί χιλιάδες εκδηλώσεις αποτελώντας ένα ιδιαίτερα πλούσιο πολιτιστικό αρχείο στο διαδίκτυο και η υποστήριξη φίλων φορέων και συλλόγων είναι απαραίτητη για να μπορέσουμε να την διατηρήσουμε και το 2023.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com