Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024

Πανηγύρισαν οι εκκλησιές και τα εξωκλήσια του Προφήτη Ηλία

 

 

Αναρίθμητες οι εκκλησιές μα κυρίως τα εξωκλήσια, στις κορυφές και τις πλαγιές των βουνών, που είναι αφιερωμένα στη Xάρη του μεγάλου προφήτη του Θεού, Ηλία του Θεσβίτη, τα οποία γιόρτασαν πανηγυρικά τόσο την  παραμονή όσο και την ημέρα της εορτής τους προσελκύοντας αρκετούς πιστούς.

 

ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΝΟΡΙΑ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Δυο μικροί Nαοί αφιερωμένοι στους προφήτες Ελισσαίο και Ηλία βρίσκονται κτισμένοι στη θέση «Φρούδια Ακρωτηρίου», εκεί που είναι σήμερα οι τάφοι των πολιτικών Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου καθώς επίσης και ο ανδριάντας του επαναστάτη Σπύρου Καγιαλέ. Ο πιο παλιός Ναός είναι μικρότερος και είναι αφιερωμένος στον προφήτη Ελισαίο. Μεταξύ τους οι Ναοί επικοινωνούν μ’ ένα θολωτό τόξο,  χαρακτηριστική μορφή της βενετσιάνικης τεχνοτροπίας.

Κατά τα τέλη του 20ου αιώνα  αποτελούσαν ανεξάρτητη ενορία στην οποία λειτουργούσε ιερομόναχος της Αγίας Τριάδας.  Από χρόνια, όμως, οι εκκλησίες των προφητών Ελισσαίου και Ηλία  αποτελούν το κέντρο λατρείας μιας αναπτυσσόμενης νέας Ενορίας με πολλούς προσκυνητές και επισκέπτες που μεταβαίνουν στον ιστορικό και πανοραμικό αυτόν τόπο.  Εφημέριος της Ενορίας είναι ο πρωτοπρεσβύτερος Εμμανουήλ Μπιτζανάκης.


 Στιγμιότυπα από τον εορταζόμενο Ναό καθώς επίσης και μια πανοραμική όψη της πόλης μας από το προαύλιο του.

 

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013 σελίδα 25

 

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com