Ανακοίνωση

ΣΤΑ ΔΕΛΙΑΝΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΛΑΤΑΝΙΑ: Εκδηλώσεις για τον Οπλαρχηγό Εμμανουήλ Μπαλαντίνο

 
Με απόλυτη επιτυχία παρουσία αρκετού κόσμου και πολυάριθμης αντιπροσωπείας από το Μέτσοβο πραγματοποιήθηκαν στα Δελιανά διήμερες εκδηλώσεις για τα «Μπαλαντίνεια 2013» στη μνήμη του Κισαμίτη οπλαρχηγού και απελευθερωτή του Μετσόβου Εμμανουήλ Μπαλαντίνου. Με επιμνημόσυνη δέηση και καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και γλέντι στο παλιό Δημοτικό Σχολείο του χωριού άρχισαν το βράδυ του Σαββάτου και συνεχίστηκαν χθες, Κυριακή, με τη συμμετοχή πάνω από 50 αναβατών ιππέων στον καθιερωμένο αγώνα ιππασίας στο ιστορικό φαράγγι της περιοχής.

Με δήλωσή του στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δελιανών Ελευθέριος Κατσουλάκης υπογράμμισε ότι « για 7η χρονιά φέτος πραγματοποιούμαι αυτή την εκδήλωση στη μνήμη του ήρωα χωριανού μας Εμμανουήλ Μπαλαντίνου ο οποίος μαζί με άλλους αγωνιστές απελευθέρωσαν το Μέτσοβο στην Ήπειρο γεγονός το οποίο αναγνωρίζουν και τιμούν με την παρουσία τους κάθε χρόνο αρκετοί φίλοι από την Ήπειρο…».

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε τα εξής:  “Τιμούμε και φέτος, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δελιανών την προσωπικότητα και την προσφορά του οπλαρχηγού Εμμανουήλ Μπαλαντίνου, του απελευθερωτή του Μετσόβου. Ενός σπουδαίου πολιτικού και αγωνιστή, που έχουμε την τιμή να κατάγεται από το Δήμο μας. Θεωρώ  πως πολλοί από μας στις οικογένειές μας μπορούμε να περηφανευόμαστε ότι κάποιος από τους προγόνους μας συμμετείχε στους αγώνες για την απελευθέρωση της Ηπείρου, καθώς ήταν μαζική η συμμετοχή Κισσαμιτών στη σύσταση Εθελοντικού Σώματος για το σκοπό αυτό. Φέτος είναι ιδιαίτερη η χαρά μας, καθώς κοντά μας βρίσκεται και συμμετέχει στις εκδηλώσεις ο Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν τις δυο περιοχές και παραμένουν ισχυροί στο πέρασμα των χρόνων. θα ήθελα  μάλιστα να τους ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τόσο για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι τοπικοί φορείς του Μετσόβου τον περασμένο Οκτώβριο στον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης όσο και για την  παρουσία του συλλόγου την Παρασκευή στο Φεστιβάλ του δήμου Πλατανιά «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός», όπου οι δεκάδες επισκέπτες του πραγματικά απόλαυσαν τους παραδοσιακούς χορούς που μας παρουσίασαν. Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ τους τοπικούς φορείς των Δελιανών που για 7η συνεχόμενη χρονιά τιμούν τον Εμμανουήλ Μπαλαντίνο, διατηρώντας άσβεστη τη μνήμη του”.

Κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση «Μπαλαντίνεια 2013» ήταν η εκπαιδευτικός και μέλος του Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πλατανιά Αικατερίνη Καραπατάκη η οποία υπογράμμισε τα εξής: “ Είναι μεγάλη η τιμή για μια χώρα να καμαρώνει για τους ήρωές της. Είναι όμως ακόμα μεγαλύτερη η περηφάνια για ένα μικρό χωριό της ενδοχώρας της να αποτελεί γενέτειρα σπουδαίων προσωπικοτήτων. Αυτήν την περηφάνια για τον από τα Δελιανά καταγόμενο οπλαρχηγό Εμμανουήλ Μπαλαντίνο  εκφράζει το διήμερο τιμητικών εκδηλώσεων που για 7η συνεχή χρονιά διοργανώνουν οι Τοπικοί φορείς των Δελιανών, σε συνεργασία με το Δήμο Πλατανιά. Γιατί ο Εμμ. Μπαλαντίνος ήταν πολύπλευρη προσωπικότητα με πλούσια δράση, που διακρίθηκε τόσο και καιρό ειρήνης όσο και σε καιρό πολέμου.

Υπήρξε σπουδαίος επαγγελματίας ράφτης κρητικών ενδυμασιών, τόσο δεξιοτέχνης ώστε του ανατεθεί να ράψει τις 50 πρώτες στολές που ζητήθηκαν από το Βενιζέλο για την Ανακτορική Φρουρά. Καταγόμενος από οικογένεια οπλαρχηγών, ο Εμμ.  Μπαλαντίνος μεγάλωσε μέσα στην ορμή και στη φλόγα της Κρητικής Επανάστασης και γαλουχήθηκε με τα ιδανικά της φιλοπατρίας, της αγωνιστικότητας, της ανιδιοτελούς προσφοράς για την πατρίδα. Ανέπτυξε πλούσια πολιτική δράση, καθώς διετέλεσε για πολλά χρόνια πληρεξούσιος στην επαναστατική συνέλευση των Κρητών και Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων.

Εκτός όμως από την πολιτική έντονη υπήρξε και η αγωνιστική του δράση. Συμμετείχε , αν και σε μικρή ηλικία, στις προσπάθειες των Κρητών για την απελευθέρωση από τους Τούρκους και την ένωση με  την Ελλάδα. Η έκρηξη του βαλκανοτουρκικού πολέμου τον βρίσκει έτοιμο για νέους αγώνες. Τον Σεπτέμβριο του 1912 εκδίδεται διάταγμα επιστράτευσης, με το οποίο ο ελληνικός λαός καλείται να αναλάβει πόλεμο κατά της Τουρκίας, για την απελευθέρωση των σκλαβωμένων ελληνικών εδαφών.  Η απόφαση του Μπαλαντίνου και πολλών Κισαμιτών και όχι μόνο, δεν μπορεί παρά να αποτελεί διαχρονικά την αποθέωση του εθελοντισμού, της αλληλεγγύης και της συνειδησιακής επιβολής. Παρόλο που η πρόσκληση δεν περιλαμβάνει την Κρήτη, αφού δεν έχει αναγνωριστεί η ένωση με την Ελλάδα και αποτελεί χωριστή πολιτεία, παρόλο που δεν αναγκάζεται σε υποχρεωτική στράτευση, εκείνος θεωρεί ηθική υποχρέωση την συμμετοχή του στον αγώνα και συγκροτεί Εθελοντικό Σώμα, το οποίο και θέτει στη διάθεση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο πολεμικό μέτωπο της Ηπείρου. Το φύλλο πορείας της 18ης Οκτωβρίου 1912 διατάσσει τους οπλαρχηγούς Νικόλαο Μαλανδράκη και Εμμανουήλ Μπαλαντίνο όπως, επικεφαλής 107 οπλιτών, μεταβούν εις Μέτσοβον. Εκεί, η διαταγή του συνταγματάρχη Μήτσα προς τους οπλαρχηγούς Κλειδή, Μαλανδράκη και Μπαλαντίνο είναι σαφής: καταλάβετε το Μέτσοβο πάση θυσία. Οι συντονισμένες ενέργειες, η αυτοθυσία και η μαχητικότητα όλων οδηγούν στην απελευθέρωση του Μετσόβου και στην άνευ όρων παράδοση των Τούρκων κατακτητών.

Για τον Εμμανουήλ Μπαλαντίνο το Μέτσοβο δεν ήταν μόνο ένα πεδίο μάχης. Δέθηκε με τον τόπο και τους ανθρώπους του με δεσμούς ισχυρούς που δε διαρρηγνύονται.  Χάρισε τα όπλα του στην κοινότητα Μετσόβου, που τοποθετήθηκαν στο Δημαρχείο. Όμως και το Μέτσοβο δεν έπαψε να εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στον κρητικό οπλαρχηγό. Οι κάτοικοί του, αντιπροσωπεία των οποίων έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε φέτος, δεν ξεχνούν και διαρκώς τιμούν τον απελευθερωτή της πόλης τους ενώ κάθε χρόνο, στον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης,   υποδέχονται με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση τα αδέρφια τους, όπως αποκαλούν τους Κρητικούς  που μεταβαίνουν στο Μέτσοβο.

Αγαπητοί φίλοι Μετσοβίτες,

Οι δεσμοί αίματος ανάμεσα στις δυο περιοχές της Ελλάδας, που βρίσκονται η μία στο βορρά και η άλλη στο νότο, επισφραγίζονται για άλλη μια φορά με την παρουσία σας στις φετινές μας εκδηλώσεις. Σας είμαστε όλοι ευγνώμονες για την ιστορική σας μνήμη και για τη διαφύλαξη των δεσμών που μας συνδέουν. Μας ένωσαν εποχές δύσκολες, όπου οι πρόγονοί μας έπρεπε να αγωνιστούν για έννοιες που σήμερα τις θεωρούμε αυτονόητες, όπως της  ελευθερίας, της ανεξαρτησίας, της αυτοδιάθεσης. Σήμερα, σε μια κρίσιμη καμπή της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας, καλούμαστε να αγωνιστούμε για να ξεπεράσουμε την πρωτοφανή κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στις αξίες και στους θεσμούς της. Καλούμαστε να παραδειγματιστούμε τόσο από τη μαχητικότητα των υπερασπιστών του Μετσόβου κυρίως όμως από τον υπέρμετρο εθελοντισμό και την προσφορά στην πατρίδα και το συνάνθρωπο. Είναι αξίες που η κοινωνία μας έχει τόσο πολύ ανάγκη τις δύσκολες στιγμές που όλοι μας βιώνουμε σήμερα. Είναι η σπουδαία παρακαταθήκη που παραλαμβάνουμε από τον Εμμανουήλ Μπαλαντίνο και τους συναγωνιστές του”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εδώ θα δείτε το βίντεο: 

 

 

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com