Μεταξύ πολλών εκκλησιών αλλά και εξωκλησιών που είναι αφιερωμένα στον Άγιο Αντώνιο και οι εορταζόμενες εκκλησίες που επισκεφθήκαμε σήμερα, με πρώτη το εξωκλήσι του Αγίου στις Στέρνες Ακρωτηρίου και στη συνέχεια τους περικαλλείς Ενοριακούς Ιερούς Ναούς Αγίου Αντωνίου, πολιούχου στο ιστορικό Μάλεμε του Δήμου Πλατανιά και στην Καμάρα Καστελίου του Δήμου Κισάμου.
Βιογραφία Αγίου Αντωνίου
Την βιογραφία του Αγίου Αντωνίου έγραψε στην ελληνική ο Μέγας Αθανάσιος ο οποίος ως επίσκοπος Αλεξανδρείας την έστειλε αρχικά σε μοναχούς της Αιγύπτου αρχίζοντας με τη φράση «Αγαθήν άμιλλαν ενωτίσασθε».
Ο Μέγας Αντώνιος , τον οποίον οι Άγιοι Πατέρες ανακήρυξαν Μέγα, γεννήθηκε επί εποχής Δεκίου, το έτος 251 (έτος σνά) στην πόλη Κομά της Kάτω Αιγύπτου, κοντά στη Μέμφιδα, από πλούσιους αλλά ευσεβείς χριστιανούς γονείς. είναι Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και ο πρώτος ασκητής του Χριστιανισμού, που θεμελίωσε τον υγιή Μοναχισμό. Έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού μέχρι και την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου και των παιδιών του. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του το έζησε ως ασκητής στην έρημο και πέθανε στις 17 Ιανουαρίου του 356, οπότε και εορτάζεται η μνήμη του από τις Λουθηρανικές, τις Αγγλικανικές, τις Καθολικές και τις Ορθόδοξες εκκλησίες, όπου θεωρείται Άγιος.
Το εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου στις Στέρνες πολύ πρωί σήμερα
Ο περικαλλής Ενοριακός Ιερός Ναός του Αγίου Αντωνίου πολιούχου στο Μάλεμε
Εξωτερική όψη του επίσης περικαλλή Ενοριακού Ναού Αγίου Αντωνίου Καμαρών Καστελίου Κισάμου με στιγμιότυπο από το πανηγύρι που ακολούθησε.