Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Μια άγνωστη ιστορία με το εικονοστάσι του Αγίου Δημητρίου στις “Φιστικιές” Χανίων

Πανηγυρικά εορτάζουν κάθε χρόνο το εικονοστάσι του Αγίου Δημητρίου, νότια του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, οι κάτοικοι της πρώην Μικρασιατικής συνοικίας  “Φιστικιών” που περικλείεται κυρίως από τις οδούς Αντωνιάδου, Κριαρά, Κουρή και Παναγούλη.

Την ακολουθία στο εορταζόμενο εικονοστάσι που έχει την δική του ιστορία η οποία παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, τέλεσε το απόγευμα της Τετάρτης ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου π. Αλέξανδρος Ξηρουχάκης για να ακολουθήσει πλουσιοπάροχο κέρασμα από τους γείτονες της περιοχής.

 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

Με αφορμή το εορταζόμενο εικονοστάσι του Αγίου Δημητρίου καταγράψαμε το ιστορικό της παλιάς συνοικίας όπως μας το διηγήθηκαν ηλικιωμένοι κάτοικοι των οδών Αντωνιάδου και Κριαρά “ Το στρατόπεδο “Μαρκοπούλου” δεν υπήρχε πριν από τη Γερμανική κατοχή αλλά γινόταν στρατιωτικές εκπαιδεύσεις  από το 14ο Σύνταγμα Πεζικού της Μεραρχίας. Όλη η περιοχή εδώ ήταν χωράφια με ελιές και πολλές φυστικιές αιτία που η σημερινή οδός Αντωνιάδου ονομαζόταν εκείνα τα χρόνια Φυστικιές. Πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία ήταν οι πρώτοι κάτοικοι σε σπίτια εργατικών κατοικιών που τους παραχώρησε το ελληνικό κράτος. Πολύ κοντά με το σημείο που βρίσκεται σήμερα το εικονοστάσι υπήρχε ένα καταφύγιο στο οποίο έπαιζαν τα προσφυγόπουλα της συνοικίας και με την κήρυξη του πολέμου την κατοχή κρυβόταν και αρκετοί κάτοικοι για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς. Υπήρχαν και άλλα καταφύγια εδώ κοντά τα οποία διασώζονται. Το ένα είναι στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα βορειοανατολικά του στρατοπέδου και το άλλο επί της οδού Κριτοβουλίδου βορειοδυτικά του στρατοπέδου. Το δικό μας εδώ το μπάζωσαν. Κάποια μέρα στην κατοχή που οι Γερμανοί έριχναν βόμβες κάτοικοι μικροί και μεγάλοι είχαν κρυφτεί μέσα. Μεταξύ αυτών και μια πολύτεκνη οικογένεια της οποίας το ένα παιδί είδε με τα μάτια του στο βάθος του καταφυγίου τον Άγιο Δημήτριο. Κι ενώ οι βόμβες έπεφταν συνεχώς κανένας τους δεν έπαθε τίποτα. Θεώρησαν θαύμα του Αγίου που τους προστάτεψε και αποφάσισαν να κτίσουν μετά που έληξε ο πόλεμος ένα μικρό εικονοστάσι στη χάρη του όπως και έκαναν. Αυτό το εικονοστάσι το πανηγυρίζουν κάθε χρόνο την παραμονή οι απόγονοι εκείνων των Μικρασιατών μαζί με νέους γείτονες. Ο Δήμος Χανίων όπως μας υποσχέθηκε πρόκειται σύντομα να ανοίξει την οδό Αντωνιάδου ώστε να ενώνεται με την Κ. Μάνου και πως ακόμα  ότι τον ενδιαφέρει αυτή η ιστορία με το καταφύγιο”.      

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Η οδός Αντωνιάδου με το εορταζόμενο εικονοστάσι
Παλιές οικίες στον οικισμό των Μικρασιατών στην σημερινή οδό Κριαρά
Η οδός Παναγούλη με το παλιό αρχοντικό που διέμεναν Μικρασιάτες
Ένα άλλο καταφύγιο που έχει διασωθεί κοντά στο στρατόπεδο..

Ένα σχόλιο

  1. Γιακουμάκης Αριστείδης

    Καλησπέρα Γιάννη. Ωραία αυτά που γράφεις. Μπράβο σου. Πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία του τόπου μας. Επιτρεψε μου να κάνω μια μικρή διόρθωση. Το 14ο Σύνταγμα Πεζικού που είναι τώρα στην Αγιά, μέχρι το 1981 στεγαζόταν στον Κήπο δίπλα. Στο σημερινό πάρκο Ειρήνης και Φιλίας. Και ονομαζόταν 99ο Σύνταγμα Πεζικού. Ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com