Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

ΚΟΥΡΟΥΤΕΣ ΑΜΑΡΙΟΥ – Ένα μικρό ορεινό χωριό σε τροχιά ανάπτυξης (Και βίντεο)

Οι Κουρούτες ανήκουν στον Δήμο Αμαρίου Ρεθύμνου κι έχουν μια ξεχωριστή ιστορία όπως και ομορφιά. Πρόκειται για ένα μικρό ορεινό χωριό της ενδοχώρας με λιγότερους από 80 μόνιμους κατοίκους στις δύο γειτονιές του.

Από την πρόσφατη διαδρομή μας σε διάφορα χωριά του γειτονικού μας Νομού, σταματήσαμε για λίγη ώρα στις Κουρούτες, επειδή ήρθε στη μνήμη μας μια φιλία από παλιά με καταγωγή από το χωριό αυτό. Ο λόγος για τον Οδυσσέα Πλατύρραχο που γεννήθηκε εκεί, αλλά οι ανάγκες των παλιών καιρών, τον οδήγησαν μετανάστη στην Αυστραλία. Στη νέα του πατρίδα απέκτησε οικογένεια με σύζυγο από τον ίδιο Νομό, διατηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του χωριού του και της Κρήτης.

Αναλυτικό ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί στην επικείμενη έκδοση του πολιτιστικού μας περιοδικού που θα κυκλοφορήσει μετά τις 10 Μαΐου.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Φωτογραφίες με λεζάντες που μεταβίβασε ο καλός μας φίλος από την Αυστραλία Οδυσσέας Πλατύρραχος:

01: Πανοραμική άποψη των Κουρουτών. 02: Οι Κουρούτες από άλλη οπτική γωνία. 03: Όταν το 2015 στο τελευταίο μου ταξίδι έφτανα στο χωριό μου έβγαλα μια αναμνηστική φωτογραφία και ανέβασα στο FB μια μαντινάδα. Απέναντι ΄ναι το χωριό πού ‘δα το φως του κόσμου και τώρα που το ‘πισκεφτώ Θέ μου κουράγιο δως μου. 04: Με τον παπά Κυριάκο, εφημέριο του χωριού μπροστά στο αριστούργημα του χωριανού μας γλύπτη Μανόλη Νουκάκη. 05, 06, 07: Η νεολαία του χωριού την ώρα της ξεκούρασης και της ψυχαγωγίας στα καφενεία του χωριού. 08: Δυστυχώς ελάχιστοι κάτοικοι του χωριού καλλιεργούν περβόλια σήμερα. Οι περισσότεροι περιμένουν το μανάβη να περάσει για να ψωνίσουν. 09, 10: Η ψυχαγωγία των κατοίκων είναι στα δυο καφενεία του χωριού. Καφέ, ρακί, κουβεντούλα και κανένα χαρτάκι. 11: Ένα από τα μιτάτα του πατέρα μου, χτισμένο στην τοποθεσία «Φούλακας» το 1935. 12: Εκατό μέτρα πιο κάτω τα ανίψια μου Μηνάς και Κωστής Πλατύρραχος έχουν χτίσει ένα πιο σύγχρονο,. Λειτουργεί με φωτοβολταικά πάνελ. 13: Το καταφύγιο του Ορειβατικού Συνδέσμου Ρεθύμνου, στην τοποθεσία «Τουπωτός Πρίνος. 14: Με τον ανιψιό μου Κωστή Πλατύρραχο, στα «Γυριστά» το μικρό οροπέδιο στα «Σώπατα». 15, 16: Δυο φωτογραφίες από τη δροσερή πηγή «Παρδί», στη μέση του καταπληκτικού δάσους από πρίνους. 17: Τα λεωφορεία της εποχής μου (δεκαετία του 60) που έκαναν το δρομολόγιο καθημερνά από το Ρέθυμνο μέχρι το τελευταίο χωριό της τότε επαρχίας Αμαρίου, τη Λοχριά. 18: Ο Κωστής Κλημαθιανός, πρόεδρος του γεωγραφικού διαμερίσματος Κουρουτών του δήμου Αμαρίου που ξενάγησε το συνεργείο του «Επαρχιακού Φωτός» στις Κουρούτες.

https://eparxiakofos.gr/%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CF%85%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%AF%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7-%CF%83/

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com