Μετανάστης παλιάς γενιάς με καταγωγή το χωριό Κουρούτες του Ρεθύμνου ο Οδυσσέας Πλατύρραχος εξακολουθεί να δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως στην Αυστραλία περνώντας ευχάριστα τη ζωή του ακόμα και ως συνταξιούχος εδώ και λίγα χρόνια.
Στα δύσκολα χρόνια μετά την κατοχή όπως και χιλιάδες άλλοι Κρητικοί έτσι και ο Οδυσσέας αποφάσισε να εγκαταλείψει το χωριό του για ένα καλύτερο αύριο και το πέτυχε με την επιμονή του, την εργατικότητα και το ήθος του στη νέα πατρίδα την Αυστραλία. Παντρεύτηκε με Κρητικιά από την Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου, την Ελένη και απέκτησαν τρία παιδιά, δύο αγόρια, τον Κωνσταντίνο και τον Μιχαήλ και μια κοπελιά στο ενδιάμεσο, τη Βούλα, η οποία τους χάρισε τα δύο πρώτα εγγόνια. Μαζί με την καλή του σύζυγο κατόρθωσαν να ξεπεράσουν κάθε αντιξοότητα και να προκόψουν μπολιάζοντας τα παιδιά τους στην παράδοση της Κρήτης. Ο Οδυσσέας εκτός από υπάλληλος Τράπεζας ήταν και εκδότης της πρώτης μάλιστα κρητικής εφημερίδας εκεί «Τα Κρητικά νέα» ενώ στη συνέχεια ίδρυσε και δικό του ραδιόφωνο το «Ράδιο Γέφυρα» εκπέμποντας στα Ερτζιανά για να φθάσει η φωνή του σε όλη την Ελλάδα.
Με τον Οδυσσέα γνωριστήκαμε πριν από πολλά χρόνια σε μία εκδήλωση της ΠΑ.Δ.Ε. Μ.Μ.Ε. και λίγα χρόνια αργότερα που ήρθε στα Χανιά ο ένας του γιος, ο Μιχάλης πού είναι άριστος λυράρης και χοροδιδάσκαλος, γνωριστήκαμε και δημοσιεύσαμε στα «Χανιώτικα νέα» και στο «Επαρχιακό φως» συνέντευξή του την οποία αξίζει να διαβάσετε κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Με τον Οδυσσέα είμαστε και ηλεκτρονικοί φίλοι στο Facebook όπου από τη σελίδα του πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη καινοτομία που έφτιαξε κατασκευάζοντας μια πρότυπη ψησταριά από δύο πήλινες γλάστρες μέσα σ’ ένα σιδερένιο βαρέλι. Αντιγράφουμε, λοιπόν, το ενημερωτικό κείμενο του ίδιου από τη σελίδα του με αντίστοιχες φωτογραφίες για ενημέρωση και των δικών μας αναγνωστών. «Μόλις ολοκληρώσαμε μία κατασκευή για να ψήνουμε οτιδήποτε τραβά η όρεξή μας! Χρησιμοποιήσαμε ένα βαρέλι, δύο μεγάλες πήλινες γλάστρες, που η μία μπαίνει ανάποδα πάνω στην άλλη. Στον πάτο του βαρελιού βάζουμε τρία δάκτυλα τσιμέντο και γύρο από τις γλάστρες τοποθετούμε ψιλό χαλίκι. Στην πάνω μεριά πάλι τρία, τέσσερα δάκτυλα τσιμέντο. Να πούμε επίσης ότι στην κάτω γλάστρα κάνουμε μία τρύπα και στο βαρέλι επίσης. Ενώ από την πάνω γλάστρα αφαιρούμε τον πάτο και δημιουργεί άνοιγμα για να κατεβάζουμε τις σούβλες με τα καλολοΐδια. Βέβαια, λειτουργεί με ξύλα, που αφού καούν και γίνουν κάρβουνα κλείνουμε την κάτω τρύπα και κατεβάζουμε τα προς ψήσιμο κρέατα. Κλείνουμε και το επάνω μέρος με κατάλληλο πώμα. Με την κλεισμένη θερμότητα τα ψητά μας είναι έτοιμα σε 20 λεπτά», καταλήγει ο κ. Πλατύρραχος.
Αφιερώνουμε, λοιπόν, στον καλό μας φίλο αυτές τις γραμμές ως ένδειξη εκτίμησης, σεβασμού και αγάπης τόσο στον ίδιο όσο και σε όλη του την οικογένεια.
Γιάννης Η. Κάκανος
https://eparxiakofos.gr/kane-ki-esi-tin-diki-sou-ekdilosi-sillektiki-sto-eparchiako-fos/