Τετάρτη , 27 Σεπτέμβριος 2023

Ιστορικά ντοκουμέντα από το ημερολόγιο του παλιού Κρητικού Χωροφύλακα Εμμανουήλ Κονταξάκη

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του παλιού Κρητικού Χωροφύλακα Εμμανουήλ Κονταξάκη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων στην παρουσίαση του βιβλίου του “Ενθύμιον της εν τη πόλει Γκέρλιτς της Γερμανίας διαμονής μου”  

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν με χαιρετισμό τους η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης,  ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης καθόσον ο αείμνηστος Εμμανουήλ Κονταξάκης έχει γεννηθεί στην Εξώπολη Αποκορώνου. 

Για τα ιστορικά ντοκουμέντα και τις επιμέρους πτυχές του ημερολογίου μίλησαν ο επιμελητής της έκδοσης Γιώργος Λιμαντζάκης καθώς επίσης και οι συμβάλλοντες σε αυτήν Στράτος Δορδανάς, Ulrich Moennig, Πέτρος Κώμης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου αποστράτων Νομού Χανίων Σπύρος Μαυράκης. 

Με δήλωση του ο Γιώργος Λιμαντζάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: “  Το Ημερολόγιο αυτό είναι μια συνέκδοση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Αποκορώνου και είναι πολύ σημαντικό αυτό για εμάς επειδή αυτή η έκδοση είναι η πρώτη που γίνεται με βάση τεκμήριο που κατατέθηκε στο ψηφιακό αρχείο Αποκορώνου κατόπιν δικής μας προτάσεως η οποία ισχύει και για κάθε άλλη περίπτωση που αφορά ιστορικά γεγονότα τα οποία και θα αξιοποιήσουμε με όποιον καλύτερο τρόπο μπορούμε. Το δια ταύτα λοιπόν, είναι ότι ο εγγονός του αρχικού συγγραφέα που φέρει το ίδιο ονοματεπώνυμο, μας έφερε το τεκμήριο αυτό που είναι ουσιαστικά το ημερολόγιο του παππού του ο οποίος ήταν Χωροφύλακας στην Κρητική Χωροφυλακή έχοντας καταταγεί το 1914 λίγο μετά την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Λίγους μήνες όμως αργότερα ξεσπά ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος και ο άνθρωπος μετατέθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια στις Σέρρες και αργότερα όταν οι Βούλγαροι κατεβαίνουν το Καλοκαίρι του 1916 καταλαμβάνοντας ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Μακεδονίας, αιχμαλωτίζεται μαζί με πολλούς άλλους Κρητικούς Χωροφύλακες και ολόκληρο το 4ο Σώμα Στρατού και μεταφερονται αιχμάλωτοι στην πόλη Γκέρλιτς της Γερμανίας όπου παραμένουν περίπου για 2.5 χρόνια. Ο άνθρωπος λοιπόν αυτό γράφει την ιστορία με τα βιώματα του εκεί, το κρύο, την πείνα, τις διακρίσεις ανάμεσα σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, αναφέροντας και την επιστροφή του στην Ελλάδα δίνοντας μας μια πρωτότυπη ιστορία, μια μαρτυρία η οποία έχει ιδιαίτερη σπάνια αξία..”. . 

Δήλωση επίσης έκανε και ο πρόεδρος των αποστράτων αστυνομικών Σπύρος Μαυράκης επισημαίνοντας ότι “ στο μακρύ ταξίδι του στη Γερμανία, η άφιξή του στο Γκέρλιτς, τα διάφορα προβλήματα που είχαν κατά τη διαμονή τους, το τέλος του πολέμου, την επανάσταση στη Γερμανία, το κίνημα στο Ελληνικό στρατόπεδο και το ταξίδι της επιστροφής του που διήρκησε ένα μήνα, θέλοντας να βοηθήσουμε τους συντελεστές αυτού του βιβλίου, συμπληρώνουμε κάποια στοιχεία τα οποία διασταυρώνονται και τηρούνται στο αρχείο του Συνδέσμου μας σε σχέση με τα γραφόμενα στο Ημερολόγιο Κονταξάκη…”.  

Γιάννης Η. Κάκανος     

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com