Σάββατο , 2 Μαρ 2024

Η συμμετοχή υποψηφίων σε βουλευτικές εκλογές εφόσον είναι δημόσιοι λειτουργοί

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος Υπαστυνόμος Β’ ε.α. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 55 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 29 του Π.Δ. 26/2012, εκλόγιμοι είναι πολίτες  Έλληνες και Ελληνίδες οι οποίοι μεταξύ άλλων έχουν συμπληρώσει κατά την ημέρα της εκλογής το 25ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.   

Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε σε συνδυασμό είτε ως μεμονωμένοι.

Υπάρχουν βέβαια και σειρά κωλυμάτων εκλογιμότητας, σύμφωνα με το άρθρο 56 του Συντάγματος και των παραγράφων 1 έως  4 του άρθρου 30 του Π.Δ. 26/2012 και της παρ. 1 του δέκατου πέμπτου άρθρου του ν. 2196/1994 (Α’41) που αφορούν έμμισθους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, καθώς επίσης τους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας κ.λ.π. 

Ιδιαίτερα οι υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας δεν μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι αν δεν παραιτηθούν πριν από την ανακήρυξή τους, ενώ αποκλείεται και η επάνοδός τους στην ενεργό υπηρεσία.  

Τόσο η Κεντρική Πολιτική Σκηνή όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη, σήμερα, στελέχωσης από πρόσωπα νεαρής ηλικίας, με ισχυρή βούληση, εξαίρετο ήθος, πανεπιστημιακή μόρφωση και – γιατί όχι – αγωνιστικό παρελθόν, προσόντα τα οποία προφανώς μπορούν να έχουν και όσοι είναι εν ενεργεία στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας.

Στην πολιτική πορεία της χώρας μας, τα τελευταία χρόνια, έχουν αποτυπωθεί έντονα τα σημάδια της παρακμής και η ανανέωση του κοινοβουλίου σε κόμματα, αρχηγούς κομμάτων και λοιπούς εκλεγμένους αντιπροσώπους είναι επιβεβλημένη.

Και όπως επανειλημμένα έχουμε τονίσει σε άρθρα μας, οι καινοτομίες αποτελούν το μεγάλο όπλο για να “χτιστεί” και να “θεμελιωθεί” γερά η Νέα Ελλάδα. Πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η σημαντική μείωση του ποσοστού της αποχής από την εκλογική διαδικασία.

Ας προσέξουν, λοιπόν, ιδιαίτερα στις επικείμενες εκλογές η κυβέρνηση, τα κόμματα και κάθε άλλος υποψήφιος συνδυασμός, τις επιλογές που θα κάνουν.         

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com