Ανακοίνωση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Έλος η γιορτή του Καστάνου

 

 

Το Έλος απέδειξε -για μία ακόμη χρονιά- ότι ξέρει να γλεντά, αψηφώντας -έχοντας προετοιμαστεί κατάλληλα- και τις πιθανές δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Έτσι, παρά τα διαστήματα βροχής, η ετήσια γιορτή καστάνου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην πλατεία του χωριού με τη συμμετοχή αρκετού κόσμου απ’ όλο τον Νομό και με αρκετούς ξένους φίλους της Κρήτης που ήρθαν από τον Αποκόρωνα.

Οι ψησταριές στήθηκαν κατά μήκος της πλατείας και τα κάστανα μέσα σε λίγη ώρα, όπως ψηνόταν στα κάρβουνα, άφηναν το δικό τους ξεχωριστό άρωμα μοσχοβολώντας την ατμόσφαιρα, αιτία να συγκεντρώνονται γύρω από τις ψησταριές μικροί και μεγάλοι, να δοκιμάζουν και να πίνουν άλλοι κρασί και άλλοι τσικουδιά, ενώ οι κυρίες του Συλλόγου κερνούσαν τον κόσμο γλυκά που είχαν φτιάξει με κάστανα.

Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Εμμανουήλ Δερουκάκης, πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Κισάμου, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο, κάνοντας σύντομη αναφορά στην ιστορία της γιορτής, στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες μουσικούς και των σχολών κρητικής παράδοσης, των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου που βοήθησαν, στις γυναίκες του Συλλόγου, στους επαγγελματίες καταστηματάρχες που πρόσφεραν 250 κιλά κάστανα για να ψηθούν στις ψησταριές και άλλους. Στη συνέχεια απεύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θόδωρος Σταθάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης κ. Παναγιώτης Σημαντηράκης, ο πρώην αντιδήμαρχος Κισάμου κ. Μιχαήλ Μουντάκης, ο πολιτευτής και πρώην περιφερειακός σύμβουλος κ. Γεώργιος Κονταξάκης, ενώ ο γεωπόνος του συσκευαστηρίου καστάνων στο Ελος κ. Χαράλαμπος Ανουσάκης μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου του συσκευαστηρίου κ. Απόστολου Κυριτσάκη που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Ο κ. Ανουσάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα του καστάνου για τα Χανιά και γενικά τι συμβαίνει από την παραγωγή μέχρι τη διάθεση στην αγορά αυτού του προϊόντος με τα προβλήματα που υπάρχουν.

Για τη γιορτή του κάστανου μίλησε στα “Επαρχιακό φως.” ο δήμαρχος Κισάμου κ. Θόδωρος Σταθάκης υπογραμμίζοντας τα εξής: «Το Ελος ήταν και παραμένει ένα από τα μεγάλα χωριά της δημοτικής περιφέρειας Κισάμου, το οποίο έγινε πασίγνωστο από τον μακαριστό εφημέριό του π. Αντώνιο Μπαντουράκη, ο οποίος μέσα σε πολλές άλλες δραστηριότητες που είχε αναπτύξει εντασσόταν και η γιορτή του καστάνου, η οποία έχει γίνει θεσμός κι εμείς ως νέα Δημοτική Αρχή με απόλυτο σεβασμό συνεχίζουμε να τη στηρίζουμε όπως άλλωστε θα κάνουμε και με άλλες εκδηλώσεις παντού προς όφελος της τοπικής οικονομίας. Το κάστανο τα παλιά χρόνια αποτελούσε ένα από τα πιο καλά εισοδήματα για τους αγρότες καστανοπαραγωγούς, αλλά στα μετέπειτα χρόνια που εμφανίστηκε η ασθένεια και μέχρι να βρουν την αιτία για να την καταπολεμήσουν έχουν ξεραθεί εκατοντάδες δέντρα. Τώρα τελευταία είμαστε στην ευχάριστη θέση με την υλοποίηση ενός προγράμματος καταπολέμησης της ασθένειας των δέντρων που έχουν προσβληθεί μ’ εμβολιασμούς για να δημιουργηθεί ο μύκητας ο οποίος θα… πολεμά αυτή την αρρώστια ελπίζοντας ότι όλα θα πάνε καλά».

Τη γιορτή πλαισίωναν τα παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα Γιάννη και Χάρη Κουμή, το “Μετερίζι” και το μουσικό συγκρότημα του Δημήτρη Αναγνωστάκη.

???????????????????????????????

 Όψη του χωριού

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Ο δήμαρχος κ. Σταθάκης με τον αντιδήμαρχο κ. Γλαμπεδάκη και δασκάλες του δημοτικού σχολείου Έλους του οποίου οι μαθητές ζωγράφισαν και έγραψαν μικρές ιστορίες για το κάστανο και τις καστανιές.

 eparxiakofos.gr_image0040

???????????????????????????????

eparxiakofos.gr_image0043

eparxiakofos.gr_image0042

eparxiakofos.gr_image0048

eparxiakofos.gr_image0044

eparxiakofos.gr_image0046

eparxiakofos.gr_image0041

eparxiakofos.gr_image0043

eparxiakofos.gr_image0047

eparxiakofos.gr_image0046

eparxiakofos.gr_image0045

eparxiakofos.gr_image0039

eparxiakofos.gr_image0042

eparxiakofos.gr_image0051

Στιγμιότυπα από την γιορτή και τον κόσμο που αψήφησε τον άσχημο καιρό και προσήλθε για να τιμήσει το κάστανο 

eparxiakofos.gr_image0045

 Γυναίκες και άνδρες, Έλληνες και ξένοι, φίλοι του Αποκόρωνα ήρθαν από τα χωριά Πλάκα και Κόκκινο Χωριό

???????????????????????????????

 Παρέα από τον παραδοσιακό χορευτικό σύλλογο «Μετερίζι»

???????????????????????????????

eparxiakofos.gr_image0047

Η παιδική χορευτική ομάδα της σχολής του Γιάννη και Χάρη Κουμή

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com