Σάββατο , 13 Απρίλιος 2024

Επισημάνσεις στην κοπή της βασιλόπιτας του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αγία Σοφία

Με αρκετό κόσμο και εκπροσώπους της πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, φορέων και επιχειρήσεων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο διασκέδασης «Ριζίτικο» του  ιστορικού πανέμορφου χωριού του Αποκόρωνα, Τζιτζιφέ, η καθιερωμένη κοπή βασιλόπιτας από το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και τον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος για την οικονομική ενίσχυση του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Την βασιλόπιτα ευλόγησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός  με πλειάδα κληρικών.  

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό καλωσόρισμα ο συνταξιούχος δάσκαλος και λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «στο κάλεσμα που υπογράφουν το Ίδρυμα και ο Σύλλογος των Φίλων σημειώνουν. Ο ιδιαίτερα αγαπητός μητροπολίτης μας Δαμασκηνός Παπαγιαννάκης ξεκίνησε την ιεροσύνη του από τον Τζιτζιφέ όπως επίσης και ο άξιος διευθυντής του παπά Μιχάλης Βλαβογυλάκης εφημέριος Καλυβών», για να απαγγείλει αμέσως μετά έναν στίχο αφιερωμένο στον Αποκόρωνα. «Όμορφε Αποκόρωνα ποιος θα σου βρει ψεγάδι, στο φως του ήλιου δεν μπορεί, να βρει κανείς σκοτάδι».

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΜΙΧΑΗΛ ΒΛΑΒΟΓΙΛΑΚΗ    

Όπως επεσήμανε στην ομιλία του ο διευθυντής του Ιδρύματος και εφημέριος της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής πρωτοπρεσβύτερος Μιχαήλ Βλαβογιλάκης «το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία συνεχίζει το έργο της προσφοράς στον Αποκόρωνα με εκδηλώσεις και κοινωνικές δράσεις βαδίζοντας στο δρόμο που του χάραξε ο ιδρυτής του, αείμνηστος μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης» για να αναφερθεί επακριβώς στις παρακάτω δράσεις υπογραμμίζοντας:

  1. Στις 5 Μαίου στο Βάμο για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση και την απελευθέρωση του Αποκόρωνα.
  2. Στις 22 Αυγούστου τα καθιερωμένα Ειρηναία.
  3. Στις 5 Σεπτεμβρίου 2019 στην Κάινα Αποκορώνου την παρουσίαση του βιβλίου «Ανιστορώ για την Κάινα» του Ιάσονα Μαυροματάκη.
  4. Στις 16 Σεπτεμβρίου ετήσια γιορτή όπου έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Κακατσάκη «Μια στάση εδώ μια στάση εκεί», τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν υπέρ του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, ενώ συνεχίζοντας την αναφορά του σε άλλες δράσεις ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τη διαθήκη του Εμμανουήλ Μαριακάκη σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε στην τελευταία φάση, έχει γίνει η σύνταξη του Καταστατικού του νέου Ιδρύματος και θα περιμένουμε την έγκριση από τη Διεύθυνση Κοινωφελών περιουσιών και από το αρμόδιο υπουργείο για να συσταθεί το Ίδρυμα “Μαριακάκη”. Για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι” επεσήμανε ότι φέτος συμπληρώνει 24 χρόνια προσφοράς και ότι αυτό το χρονικό διάστημα εξυπηρετεί 158 άτομα χωρίς να συμπεριλαμβάνονται όσα εξυπηρετήθηκαν για μικρό χρονικό διάστημα».                           

Τελειώνοντας ο π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης ευχαρίστησε εκ μέρους του Ιδρύματος τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη, την αντιδήμαρχο κα Αργυρώ Μπενάκη, τους πρώην και νυν βουλευτές του Νομού μας Ιωσήφ Μιχελογιάννη, Κυριάκο Βιρβιδάκη, Βάλια Βαγιωνάκη, Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσο Βολουδάκη στον οποίο μάλιστα έκανε ιδιαίτερη μνεία, το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, τα «Χανιώτικα νέα» και τον ιδρυτή τους κ. Γιάννη Γαρεδάκη, τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος κ. Νίκο Παπαδάκη, τον συνταξιούχο δάσκαλο και συγγραφέα κ. Βαγγέλη Κακατσάκη ο οποίος εκτός των άλλων παρουσίασε την εκδήλωση, το Κέντρο Υγείας Βάμου, την ΕΤΑΝΑΠ, τον καλλιτεχνικό παραδοσιακό μουσικό σύλλογο “Ο Χαρίλαος” το κέντρο διασκέδασης “Ριζίτικο”, τα παιδιά του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι και όλους τους παρευρισκομένους που τίμησαν με την παρουσία τους την εορταστική εκδήλωση.

Το «παρών» μεταξύ άλλων επισήμων προσώπων έδωσαν οι βουλευτές του Νομού Ντόρα Μπακογιάννη και Μανούσος Βολουδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο δήμαρχος  Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς. 

Στον χαιρετισμό της η κα Ντόρα Μπακογιάννη, αναφέρθηκε στην  επίσκεψη στην Κρήτη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας τα εξής: «Είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για να προχωρήσουν τα χρόνια θέματα των Χανίων και ακόμα που οι ανακοινώσεις για τον ΒΟΑΚ έγιναν από τα Χανιά. Τα πράγματα νομίζω θα μπούνε σε μία καλή σειρά, στο μεταξύ εσείς να είστε γεροί, να είστε καλά, να βοηθάτε όπως βοηθάτε, γιατί μεγαλύτερη ευλογία από το να βοηθάει κανείς τον συνάνθρωπο του δεν υπάρχει. Καλή χρονιά σε όλους».

 Χαιρετισμός δημάρχου Κουκιανάκη:

«Είναι ευλογία νομίζω σε αυτόν τον τόπο να υπάρχουν θεσμικοί φορείς όπως είναι το ίδρυμα Αγία Σοφία, όπως είναι το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου όπου μέσα από σύμπνοια και αγάπη να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κοινωνικό δίχτυ αγάπης σε όλους εκείνους που έχουν ανάγκη» για να συνεχίσει ευχαριστώντας ακόμα και τους απλούς πολίτες που συνδράμουν σε αυτ΄’ες τις προσπάθειες. 

Χαιρετισμός Νίκου Παπαδάκη:

«Ο κ. Παπαδάκης κατά τον χαιρετισμό του τόνισε ότι « επειδή φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την σύσταση του Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος που βασικός συντελεστής στην ίδρυση του ήταν το ίδρυμα Αγία Σοφία και επειδή ο Νεκτάριος εδώ με παρακαλούσε χρόνια που γίνεται αυτή η εκδήλωση εδώ να του φέρω μία φωτογραφία του Βενιζέλου, έτσι τιμητικά και συμβολικά θα του την δώσω απόψε για να την έχει στο κατάστημα του».  

Χαιρετισμός Μανούσου Βολουδάκη:

«Αυτή η προσπάθεια ασφαλώς και πρέπει να έχει την στήριξη όλων μας. Είναι ένας θεσμός από το παρελθόν του Αποκόρωνα που όμως θα έχει συνέχεια και στο μέλλον του. Φέτος πιστεύω ότι διασφαλίστηκε το πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι το οποίο θα συνεχίζεται και αργότερα με τον σωστό τρόπο…».

Χαιρετισμός  Ιωσήφ Μιχελογιάννη:

«Είναι καλό να βρισκόμαστε να τιμούμε τα μεγάλα πρόσωπα της ιστορίας μας. Η Κρήτη είναι πάντοτε παρούσα στην ιστορία χάριν στον αγώνα της και τώρα μόνο με την παρουσία της κάνει κουρέλι το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Χρόνια πολλά σε όλους».

Χαιρετισμός Βάλιας Βαγιωνάκη:

Η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Βάλια Βαγιωνάκη σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να υπάρδει ειρήνη αν λάβουμε υπόψη μας και ότι συμβαίνει στη γειτονιά μας. Καλή χρονιά».

Χαιρετισμός από τον πρόεδρο της ΕΤΑΝΑΠ Εμμανουήλ Αποστολάκη:

«Η ΕΤΑΝΑΠ μία εταιρεία που ίδρυσε ο Ειρηναίος Γαλανάκης συνεχίζει στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης να συνεισφέρει ποσοστό από τα κέρδη της κάθε χρόνο στην κοινωνία των Χανίων  και όχι μόνο».

Χαιρετισμός αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή:

«Εύχομαι σε όλους αυτούς που στηρίζουν το Ίδρυμα να είναι γεροί και να συνεχίζουν να προσφέρουν». 

Την βραδιά πλαισίωναν μουσικά Αποκορωνιώτες καλλιτέχνες από τον Παραδοσιακό Μουσικό Σύλλογο «Ο Χαρίλαος».

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com