Δευτέρα , 20 Μάϊος 2024

Η ΙΛΑΕΚ στο Θέρισο για την κοπή της βασιλόπιτας

Στο Θέρισο, χωριό των μεγάλων αγώνων του 20ου αιώνα και  λημέρι του αείμνηστου πρωθυπουργού της Ελλάδος Ελευθερίου Βενιζέλου αλλά και ανταρτών της Κατοχής, έκοψε το πρωί της Κυριακής τη βασιλόπιτα της η Ιστορική Λαογραφική και Αρχαιολογική Εταιρεία (ΙΛΑΕΚ) με πολλά μέλη και φίλους μετά από ξενάγηση το πρωί της Κυριακής.   

Η εκδήλωση αποτέλεσε αφορμή για εκδρομή – ξενάγηση στην ιστορική περιοχή έχοντας συνοδούς  την πρόεδρο της ΙΛΑΕΚ Ευγενία Παπαϊωάννου, μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) στην Κοσμητεία Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Ρέθυμνο,  την Αρχόντισσα Παπαδερού – Ναναδάκη,  τον Γεώργιο Κουρμούλη κ. ά., καθώς επίσης  την ιστορικό Στέλλα Αλυγιζάκη που έκανε την ξενάγηση στο Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Για την εκδρομή τους και την κοπή της βασιλόπιτας η πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κα Ευγενία Παπαϊωάννου υπογράμμισε τα εξής: « Ανέλαβα πρόεδρος τον Απρίλιο του 2019 και το θεωρώ μεγάλη τιμή. Ξεκινάμε τις δράσεις μας τη νέα χρονιά με την επίσκεψη μας σήμερα στον ιστορικό Θέρισο όπου θα κόψουμε την βασιλόπιτα μας μετά από την ξενάγηση στο χωριό. Στο Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου θα ενημερωθούν τα μέλη μας από την ιστορικό Στέλλα Αλυγιζάκη και την υπεύθυνη του χώρου κα Εύα Χαριτάκη, ενώ στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης θα ξεναγηθούμε από την κάτοικο του Θερίσου που είναι υπεύθυνη στις ξεναγήσεις κα  Ευτυχία Ρικουνάκη. Και οι δύο επισκέψεις θα είναι χωρίς οικονομική επιβάρυνση των μελών μας».

Επίσκεψη έγινε και στις δύο παλιές δίκλιτες εκκλησίες με την μία στην πλατεία να είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου και την Αγία Αικατερίνη και την άλλη που είναι πλησίον του Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο και Άγιο Χαράλαμπο.  Ακολούθησε γεύμα  και η κοπή της βασιλόπιτας σε ταβέρνα όπου ανταλλάχτηκαν ευχές για το 2020.     

 Με συγκίνηση μας μίλησε ο  πρώην πρόεδρος της ΙΛΑΕΚ κ. Γεώργιος Κουρμούλης σημειώνοντας ότι: «Είμαι 86 χρονών και από τα πιο παλιά μέλη της ΙΛΑΕΚ και έχω χρηματίσει πρόεδρος δύο περιόδους, ενώ ταμίας πάρα πολλά χρόνια και έτσι με θεωρούν τα μέλη της» για να συνεχίσει τονίζοντας: « Στην εκδήλωση αυτή θεώρησα τον εαυτό μου υποχρεωμένο να συμμετέχω παρά τις δυσκολίες των σωματικών μου δυνάμεων λόγω ηλικίας, αλλά χάρηκα πολύ που συνάντησα παλιά και γνώρισα νέα μέλη της ΙΛΑΕΚ στην οποία εύχομαι να συνεχίσει την δραστηριότητα της διότι είναι το μοναδικό ή το καλύτερο επιστημονικό σωματείο τουλάχιστον της δυτικής Κρήτης αν δεν είναι της Κρήτης ολόκληρης».       

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Χανιώτικα νέα Δευτέρα 27 Ιανουαρίου σελίδα 25

Από την ξενάγηση στο Στρατηγείο του Ελευθερίου Βενιζέλου

Στιγμιότυπα από την ξενάγηση στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com