Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Εκδήλωση μνήμης για τη Μικρασιατική καταστροφή

Το ιστορικό βιβλίο 
ΣΤΟ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ Ι.Ν. ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ 

Η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου στα πλαίσια της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή συνδιοργάνωσε στις 19.30’ χθες το απόγευμα παρουσία αρκετού κόσμου στο Ενοριακό Κέντρο Ευαγγελιστρίας Χαλέπας με τον σύλλογο για την Ελληνική Γλώσσα εκδήλωση μνήμης αφιερωμένη στον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης με ταυτόχρονη παρουσίαση ενός σπάνιου βιβλίου αφιερωμένο στον αείμνηστο Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης. 

Παρέστησαν ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με αρκετούς κληρικούς, η πρόεδρος της αδελφότητος Μικρασιατών Νομού Χανίων “Ο Άγιος Πολύκαρπος” Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα Μανώλης Αλιφιεράκης και Βίκυ Κόλλια, αντίστοιχα κ.ά.   

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός και ο πρόεδρος του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα Μανώλης Αλιφιεράκης, ενώ  ομιλητές ήταν ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου (πρ. Πρόεδρος Συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνου και συγγραφέας) και η αντιπρόεδρος του συλλόγου για την ελληνική γλώσσα Βίκυ Κόλλια (φιλόλογος- δημοσιογράφος)  η οποία άνοιξε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα την εκδήλωση υπογραμμίζοντας τα εξής: “Ο κεντρικός ομιλητής της βραδιάς ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου επί πολλά έτη πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών Νομού Ρεθύμνης και πολυγραφικότατος συγγραφέας βραβευμένος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη για το έργο του, μας τιμά με την παρουσία του και την ομιλία του στη σημερινή μας βραδιά” 

Η ίδια επεσήμανε ότι “στη Μακεδονία ο νέος μητροπολίτης Δράμας Χρυσόστομος  θα αντιμετωπίσει την συνδυασμένη επίθεση των βουλγαρικών κομιτάτων, την καχυποψία και την κατασκοπεία του οθωμανικού καθεστώτος με το σύνθημα υπέρ πατρίδος και πίστεως οργάνωσε την εθνική δράση του. Υπήρχε χρεία να διασωθεί ο ελληνισμός της Μακεδονίας και να αποτραπεί ο αφελληνισμός του από τις συντονισμένες προσπάθειες των βουλγάρων. Με το σύνθημα η Μακεδονία στους Μακεδόνες οι βούλγαροι αυτοχαρακτηρίζονταν ως οι φυσικοί κάτοικοι της Μακεδονίας.Στόχος τους ο αφανισμός και η αφομοίωση του Ελληνικού στοιχείου μέσω των άγριων σφαγών. Η παρουσία του Χρυσοστόμου, τα θερμά του κηρύγματα, η οργάνωση του έργου της αντίστασης εμψύχωνε τους χριστιανούς, έγινε το στήριγμα τους, ο πατέρας τους…” για να συνεχίσει σημειώνοντας πως “ο Χρυσόστομος μετά την  δεύτερη εξορία του δεν επέστρεψε ποτέ στη Μακεδονία, όμως μέχρι σήμερα ο ελληνισμός της Μακεδονίας δεν έχει πάψει να τον μνημονεύει και να τον τιμά για τη μεγάλη προσφορά του στον τόπο. Η Ιερά Σύνοδος στις 11 Μαρτίου 1910 τον εξέλεξε παμψηφεί μητροπολίτη Σμύρνης και ο Χρυσόστομος επέστρεψε στη γενέθλια γη. Ο ανταποκριτής του Μαχηστριανού φύλακος (εφημερίδα αγγλική) τηλεγραφούσε από τη Σμύρνη στην εφημερίδα του. Τας ημέρας αυτάς η Σμύρνη ομοιάζει  με αρχαίαν ελληνική πόλιν ετοιμαζόμενη να υποδεχθεί επιστρέφοντα τον νικητή μαχητή της. Ασφαλώς αν υπήρχαν τείχοι θα εκριμνήζοντο δια να διέλθει ο νέος αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος”.  

Από μεριάς του ο κ. Συριανόγλου τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “στις 25 Αυγούστου 1922 στην πρωτεύουσα της Ιωνίας επικρατεί πλήρης αναρχία. Αναχωρούν οι ελληνικές Αρχές και όλοι συνιστούν στον Χρυσόστομο να αποχωρήσει και αυτός. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Γάλλος πρόξενος, ο επίσκοπος των Καθολικών του προσφέρουν καταφύγιο. Σε όλους απαντά αρνητικά. Παράδοση του ελληνικού κλήρου αλλά και καθήκον του καλού ποιμένος είναΙ να παραμείνει με το ποίμνιό του. Οι ευρωπαίοι αποβιβάζουν αγήματα για να προστατέψουν τους υπηκόους τους και είναι έτοιμοι να παρακολουθήσουν από τα καταστρώματα των καραβιών τους το μεγαλύτερο δράμα της ρωμιοσύνης.. Στις 26 Αυγούστου όλη η παραλία της Σμύρνης είχε κατακλυστεί από πρόσφυγες φορτωμενους με απόγνωση. Ο Στεργιάδης επιχειρεί να δραπετεύσει, όμως το πλήθος απειλή να τον λιντσάρει. Η επέμβαση των άγγλων τον έσωσε αφού τον μεταφέρουν σε δικό τους πλοίο. Έφυγε για την Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν γύρισε ποτέ, ήταν όμως φορτωμένος πάντα με το ανάθεμα όλου του Μικρασιατικού λαού”.       

 Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η Ρόζα Μοτάκη Κονταδάκη, ενώ. συμμετείχαν οι μουσικοί: Γιάννης Χαλκιαδάκης (βιολί- τραγούδι) και Γιάννης Σίνης (λαούτο- τραγούδι). 

Ηλίας Ι. Κάκανος  

Η πρόεδρος της αδελφότητας Μικρασιατών με τον κεντρικό ομιλητή κ. Παρασκευά Συριανόγλου 
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com