Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης: Έκθεση σπάνιου υλικού – Τελετές Γαλατά, Κερίτη και Σούδα

Για έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση “Χανιώτικα νέα”

Έκθεση σπάνιων και αδημοσίευτων φωτογραφιών.. 

Μια διαφορετική έκθεση με ιδιαίτερα σπάνιο και αδημοσίευτο υλικό από παλιές φωτογραφίες, πολεμικά εφόδια και βιβλία του συλλόγου διατήρησης της ιστορικής μνήμης της Μάχης της Κρήτης εγκαινιάσθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην ισόγεια αίθουσα του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου στο παλιό λιμάνι. 

Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Διγαλάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς, ενώ μαζί τους έδωσαν το παρών αρκετοί περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι στρατιωτικών Αρχών,  φορέων και κλήρου με αρκετό κόσμο.  

Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον πρόεδρο του συλλόγου διατήρησης της ιστορικής μνήμης για τη Μάχη της Κρήτης Ιωάννη Θυμιανό ο οποίος αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στις Αρχές και τον κόσμο για την παρουσία τους στα εγκαίνια της έκθεσης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “ η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από τον σύλλογό μας για πρώτη φορά στα Χανιά και είναι μία από τις πρώτες δράσεις του συλλόγου διατήρησης μνήμης της Μάχης της Κρήτης και της Αντίστασης  και ελπίζουμε να είναι η αφορμή για πολύ περισσότερες εκπαιδευτικού περιεχομένου δράσεις στο μέλλον. Ο σύλλογος μας δημιουργήθηκε από μία ανάγκη, από την ανάγκη της διάσωσης της μνήμης των γεγονότων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου που συνέβησαν στο νησί αλλά και στη χώρα μας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι αυτή η περίοδος είναι η περίοδος που χάνουμε τους βετεράνους μας που πολέμησαν στη Μάχη της Κρήτης και μένουνε πίσω μόνο οι απόγονοί τους, μένουνε πίσω μόνο άνθρωποι που δεν βίωσαν τα πραγματικά γεγονότα της Μάχης, που δεν ένιωσαν ποτέ τι σημαίνει πόλεμος και ευτυχώς βρισκόμαστε και  ανήκουμε σε αυτή την γενιά ανθρώπων”. 

Συνεχίζοντας ο ίδιος επεσήμανε, τονίζοντας: “Εμείς, λοιπόν, είμαστε εδώ  φύλακες των αξιών που αυτοί οι άνθρωποι μεταλαμπάδευσαν στις επόμενες γενιές, είμαστε εδώ  για να αποτραπούν παρόμοια γεγονότα στο μέλλον διαφυλάσσοντας πάντα τις ηρωικές πράξεις και τη μνήμη αυτών που δεν δίστασαν να δώσουν ακόμα και τη ζωή τους για ιδανικά όπως ελευθερία, δημοκρατία, αυτά  τα οποία είναι θέματα και ζητήματα καθημερινού αγώνα”. 

Το φωτογραφικό αρχείο της έκθεσης είναι του Δημήτρη Σκαρτσιλάκη και η συλλογή αντικειμένων του Στέλιου Τριπολιτάκη. Η διοργάνωση της έγινε από την περιφέρεια Κρήτης – περιφερειακή ενότητα Χανίων, τον δήμο Χανίων – ΚΕΠΠΕΔΗΧ -ΚΑΜ και τον σύλλογο ιστορικής μνήμης, ενώ θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Μαΐου με ώρες προσέλευσης του κοινού από 10.00 μέχρι 14.00 και 18.00 μέχρι 22.00. 

ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΓΑΛΑΤΑ 

Την καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης Ελλήνων και συμμαχικών δυνάμεων της Μάχης της Κρήτης στο μνημείο Πεσόντων του Γαλατά, τίμησαν το απόγευμα της Παρασκευής πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων, ξένες αντιπροσωπείες και αρκετός κόσμος. Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με άλλους κληρικούς. 

Στο μνημείο πεσόντων που είναι στην πλατεία του μαρτυρικού χωριού είχαν παραταχθεί αγήματα Ενόπλων Δυνάμεων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού καθώς επίσης και η μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών.

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση Εθνικού Ύμνου συμμαχικών κρατών και Ελλάδος. 

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας ο πρέσβης Άντονυ Σίμπσον  απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. 

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 

Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής: “ Στην  πορεία της ανθρωπότητας, λαμβάνουν χώρα γεγονότα και πράξεις που αλλάζουν για πάντα τον ρου της. Γεγονότα που αποτελούν με το μεγαλείο τους, έμπνευση και παράλληλα δίδαγμα για τις επόμενες γενιές. 

Αναμφίβολα, ένα τέτοιο κορυφαίο γεγονός σύμβολο και ορόσημο, υπήρξε η Μάχη της Κρήτης. Σε έναν αγώνα συλλογικό, άνδρες και γυναίκες της Κρήτης, έδωσαν μάχη για το αγαθό της ζωής και μάχη για τα ιδανικά του λαού μας: την  ελευθερία, την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία. 

Δίπλα στους Κρητικούς και στους άλλους ‘Έλληνες, συμπολέμησαν γενναία, για τα ίδια ιδανικά, γενναίοι πολεμιστές από κάθε άκρη της γης – από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Βρετανία και Καναδά. Στη Μάχη της Κρήτης, βασικό κεφάλαιο αποτελεί η εξαήμερη σκληρή μάχη του Γαλατά, μία από τις μεγαλύτερες και πιο δραματικές όλων των μαχών, που σύμφωνα με συμμάχους αλλά και εχθρούς, η Μάχη του Γαλατά ήταν Μάχη της Κρήτης και Μάχη της Κρήτης ήταν η Μάχη του Γαλατά”.  

  Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Στον Κερίτη 

Στο μνημείο πεσόντων του ποταμού Κερίτη πλησίον της ιστορικής γέφυρας του Αλικιανού η οποία γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς την περίοδο της κατοχής, αλλά γκρεμίστηκε δυστυχώς από μια δυνατή βαρυχειμωνιά τον Φεβρουάριο του 2019 τελέστηκε στις 11 το πρωί του Σαββάτου επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων κατοίκων του Αλικιανού και των άλλων περίγυρα χωριών της πεδινής ενδοχώρας του νομού μας προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. . 

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, ξένες αντιπροσωπείες συμμαχικών δυνάμεων, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, αρκετός κόσμος, ενώ στρατιωτικό άγημα με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού απέδιδαν τιμές.  

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο οικοδεσπότης δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης επισημαίνοντας ότι “ Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται από τη Μάχη της Κρήτης, μία μάχη ορόσημο για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ως έχει χαρακτηριστεί σε πανευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια μάχη που έχει χαρακτηριστεί ως η παραδοξότερη της ιστορίας και συγκεντρώνει το δέος και τον θαυμασμό ακόμα και των τότε επίδοξων κατακτητών. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά η ένοπλη παλλαϊκή εθνική αντίσταση…”.  

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος με μια μακροσκελή αναφορά στα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κρήτη με επίκεντρο περισσότερο τα χωριά της πρώην επαρχίας κυδωνίας υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “Η αντίσταση του λαού μας ενάντια στη φασιστική επίθεση και στη ναζιστική κατοχή δεν είναι μόνο μια κορυφαία στιγμή στη νεοελληνική ιστορία. Είναι προπάντων ένα πολιτισμικό φαινόμενο μείζονος σημασίας. Γιατί η ομόθυμη και καθολική συμμετοχή των αμάχων στη Μάχη της Κρήτης δεν εξηγείται από τις ιστορικές συγκυρίες, που ήταν από κάθε άποψη αρνητικές, αλλά από τα βιώματα, τις αξίες και τα ηρωικά πρότυπα του ντόπιου πατροπαράδοτου πολιτισμού, που δεν άφηναν καμία αμφιβολία για το πως αντιδράς στις μεγάλες προκλήσεις της ιστορίας. Και δεν χρειαζόταν καμία αρχή και καμία εξουσία να τους δώσει εντολή τι να κάμουν και τι να μην κάμουν. Γιατί η αρχή και ο νόμος ήτανε μέσα στις καρδιές ολωνών, ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων. Έτσι γίνεται στον δικό μας συμμετοχικό πολιτισμό. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς μ’ έναν αγέρωχο λαό, όπου ο καθένας είναι καπετάνιος του εαυτού του και δεν ανέχεται κανέναν πάνω από το κεφάλι του. Ο κρητικός συναντάται με όλους τους άλλους κάνοντας αυτό που του λέει η καρδιά του, που χτυπά στον ίδιο ρυθμό με τις καρδιές των συμπολιτών του. Έτσι συγκροτείται η αρράγιστη ενότητα της κρητικής παραδοσιακής κοινότητας θεμελιωμένη στην προσήλωση του καθενός κι όλων μαζί στα κοινά αξιακά πρότυπα, με ισότητα και αλληλοσεβασμό”. 

Συνεχίζοντας ο ίδιος με λεπτομερείς αναλύσεις την ιστορία της ένδοξης Μάχης της Κρήτης, επεσήμανε για την περιοχή τους ότι “ σ’ αυτό το χώρο γεννήθηκε το σύμβολο της αντίστασης του άοπλου λαού ενάντια στο πάνοπλο επιδρομέα, όπως αποτυπώθηκε στο περίφημο σκίτσο του Κρητικού που αντιμετωπίζει το Γερμανό αξιωματικό με τη στραβοκατσούνα του. Το σύμβολο έχει όνομα, είναι ο Μαρινομανώλης από τα Σκορδαλού, 75 χρονών, που επέζησε κι από τη μάχη κι από τις εκτελέσεις κι από την κατοχή… Την αντίσταση του ο ντόπιος πληθυσμός την πλήρωσε διακόσια μέτρα από εδώ με την αγωνία του θανάτου μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα 118 ψυχές. Και κανείς τους δεν λιποψύχησε, μα όλοι αντιμετώπισαν το θάνατο αγέρωχα, με βλέμμα που έφερε ανατριχίλα στους εκτελεστές τους…”. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση η οποία τελείωσε με ριζίτικα τραγούδια και κέρασμα που προσφέρθηκε σε όλους. 

ΣΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΣΟΥΔΑΣ 

Με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοιού και με μικρότερο αριθμό συμμετοχής ελλήνων επισήμων, συμμάχων, άλλων ξένων αντιπροσωπειών και κόσμου, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Συμμαχικό Κοιμητήριο της Σούδας η τέλεση επιμνημόσυνης δέησης και κατάθεσης στεφάνων στους ήρωες στρατιώτες, υπαξιωματικούς και αξιωματικούς των συμμαχικών δυνάμεων που πολέμησαν στο πλευρό του περήφανου κρητικού λαού κατά των ναζί στην διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου προσφέροντας τη ζωή τους στη Μάχη της Κρήτης. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να δείτε όλα μας τα περιοδικά που έχουμε κυκλοφορήσει τιμώντας τον πολιτισμό, ήθη και έθιμα του τόπου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2019.

https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com