Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024

Χανιώτικες αποδράσεις στα ορεινά και παράλια μέρη Κεραμωτής και Λιβαδίων

 

1. Ο κεντρικός Ιερός Ναός της Κεραμωτής είναι αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή. Στο βάθος δεξιά είναι η παραλία και το ακρωτήριο Κούτουλο.
2, 3 και 4. Η φιλοξενία στην ταβέρνα “Γιαλήτες” του Γιάννη Λιονάκη στα Λιβάδια. Τηλέφωνο: 697 46 43 885

Γνωριμία με την Κεραμωτή και τις παράλιες περιοχές της με το Ακρωτήριο Κούτουλο και την ομώνυμη απάνεμη παραλία του καθώς επίσης άλλες δύο της ίδιας ακτογραμμής, την παραλία Κόντισου Κεραμωτής και την άλλη που μοιάζει με φυσική πισίνα στον παραθαλάσσιο οικισμό Λιβάδια.

Ένας οικισμός 60 ετών ο οποίος όπως και η παράλια και ημιορεινή περιοχή Κεραμωτής και Αμυγδαλοκεφαλίου, έχουν αναπτύξει μια θαυμαστή τουριστική υποδομή με βίλες τα τελευταία 20 χρόνια. 

Μια πολύ ωραία ταβέρνα στα Λιβάδια με την επωνυμία “Γιαλήτες” εξυπηρετεί ντόπιους και ξένους επισκέπτες. Ιδιοκτήτης της είναι ο Γιάννης Λιονάκης που μας είπε: “ Γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά οι γονείς μου κατάγονται από το Νομό Χανίων. Στο Ακρωτήρι Χανίων  γεννήθηκε ο πατέρας μου και στο Αμυγδαλοκεφάλι η μητέρα μου. Αποφάσισα πριν από 14 χρόνια να εγκατασταθώ στα Λιβάδια. Την γυναίκα μου την γνώρισα στην Κρήτη, παντρευτήκαμε πριν από εννέα χρόνια και μεγαλώνουμε τα τρία παιδιά μας εδώ. Είμαστε ευχαριστημένοι…”.   

Στο κτήμα του στην περιοχή του Κούτουλου “Μεγάλο λιβάδι” Κεραμωτής συναντήσαμε τον Γιώργο Στρατάκη ο οποίος με πολύ χαρά, πρότεινε να μας ξεναγήσει στην περιοχή, παράλια και ορεινή που είναι χτισμένο το χωριό του η Κεραμωτή, λέγοντας μας τα εξής:  “ Γεννήθηκα στην Κεραμωτή το 1952 και μεγάλωσα μέχρι που τελείωσα το δημοτικό σχολείο στο χωριό μου. Ο μακαριστός πατέρας μου Νικόλαος Στρατάκης ήταν εφημέριος της Ενορίας επί 45 χρόνια. Η Ενορία μας μαζί με τους κεντρικούς Ναούς και τα εξωκλήσια είναι έντεκα και όλα γιορτάζονται πανηγυρικά με πολλούς προσκυνητές. Πρόσφατα πανηγυρίσαμε τον κεντρικό Ιερό Ναό στο χωριό που είναι αφιερωμένος στην Αγία Κυριακή.  

Θυμάμαι το χωριό στα παιδικά μου χρόνια να έχει πάνω από 150 μόνιμους κατοίκους και στο μονοθέσιο εξατάξιο δημοτικό σχολείο του να πηγαίνουμε 32 παιδιά. Η Κεραμωτή έχει πέντε γειτονιές, μεταξύ αυτών και τα Στρατιανά που μέναμε εμείς. Σήμερα, δυστυχώς, οι μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις από τις πέντε γειτονιές που κατοικούνται μόνιμα, είναι γύρω στα δέκα άτομα. Παρά ταύτα, όλοι οι καταγόμενοι από την Κεραμωτή δεν έχουν ξεχάσει και ούτε έχουν εγκαταλείψει τις περιουσίες τους. Τα περισσότερα σπίτια στο χωριό είναι ανακαινισμένα ενώ σε όλη την περιοχή υπάρχουν παντού διάσπαρτες βίλες, άλλες για μίσθωση και άλλες οικογενειακές με ιδιοκτήτες ντόπιους και ξένους που επένδυσαν στον πανέμορφο αυτό τόπο. Κι ενώ συμβαίνει να προοδεύει η περιοχή με ιδιωτική πρωτοβουλία, παραμένει ξεχασμένη από την αυτοδιοίκηση και την πολιτεία. 

Χιλιάδες ελιές και μουρέλα είναι ακόμα άνυδρα αφού ο ΤΟΕΒ δεν καλύπτει όλη την έκταση. Οι αγροτικοί δρόμοι που  οδηγούν στις παραλίες και σε διάφορα εξωκλήσια όπως το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη και τον Ξωτικόσπηλιο που έγινε τόπος θυσίας, έχουν τα χάλια τους. Ο Ξωτικόσπηλιος μάλιστα έχει μεγάλη ιστορία καθόσον την Μεγάλη Παρασκευή του 1824 έγινε η τρομακτική σφαγή πολλών κρυμμένων γυναικοπαίδων που ήταν κυνηγημένα από τους Τούρκους”. 

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε: “Στο κτήμα το δικό μας που με συναντήσατε παραθέτουμε κάθε χρόνο  αμέσως μετά την Θεία Λειτουργία στο μικρό εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος που είναι στην πάνω μεριά πλουσιοπάροχο πανηγυρικό τραπέζι με θαλασσινά εδέσματα που είναι νηστίσιμα. Από την Κεραμωτή και τον κεντρικό δρόμο από και προς την Κίσαμο, στα όρια της Κεραμωτής υπάρχουν δύο άλλοι με προορισμό την παράλια περιοχή. Και οι δύο είναι με άσφαλτο πλην όμως ο ένας από αυτούς που αρχίζει από την Αγία Κυριακή θέλει ασφαλτόστρωση για ένα χιλιόμετρο. Αξίζει να αναφέρω ότι επί δημαρχίας Κωνσταντίνου Κουκουράκη στον Καποδιστριακό Δήμο Ιναχωρίου, διαπλατύνθηκε και ασφαλτοστρώθηκε ο πεδινός δρόμος παράλληλα με την ακτογραμμή από το Στόμιο μέχρι και την παραλία του Κάμπου και είναι πολύ καλός. Χρειαζόμαστε, όμως, άμεση υποστήριξη όπως προανέφερα για μικρά χωμάτινα τμήματα δρόμων που οδηγούν σε παραλίες και εξωκλήσια τα οποία είναι σε πολύ κακή κατάσταση και επέκταση των εγκαταστάσεων άρδευσης του ΤΟΕΒ για όλη την περιοχή”. .   

Από την… απόδραση μας ξανά στα δυτικά της Κισάμου παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες με αντίστοιχες λεζάντες ευελπιστώντας στην κινητοποίηση των αρμοδίων Αρχών προς όφελος όλης της περιοχής. 

5, 6, 7, 8, 9 και 10. Η παραλία του Κούτουλου με τον χωματένιο δρόμο που χρειάζεται νοικοκύρεμα. Μέχρι και την κατοχή το κτίριο που είναι με πέτρα λειτουργούσε εμπορικά με συναλλαγές εμπορευμάτων που έφερναν καϊκια. Σήμερα είναι μια πολυτελέστατη βίλα.  
11, 12, 13, 14, 15 και 16. Η παραλία των Λιβαδίων με τα βράχια που σχηματίζουν μια φυσική πισίνα
16.
17. Το λιμενικό καταφύγιο στα Λιβάδια εξυπηρετεί μικρά σκάφη ντόπιων και επισκεπτών

 

18 και 19. Η υπόσκαφη βίλα Κισαμίτη πάνω από την παραλία Κόντισου
20, 21, 22, 23, 24, 25 και 26. Η ανακαινισμένη πατρική οικία στα Στρατιανά του Γεωργίου Στρατάκη και το κτήμα του στα πεδινά που γίνεται το μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο στις 6 του Αυγούστου
24
27 και 28. Φιλόξενοι κάτοικοι της περιοχής μας καλούσαν να πιούμε ένα κρασί..
28.
29, 30, 31 και 32. Ο Ξωτικόσπηλιος που έγινε τόπος θυσίας… και η επικινδυνότητα του χωματένιου δρόμου για 500 μέτρα
34. Το εξωκλήσι του Αγίου Αντωνίου στη δεξιά πλευρά
35. Ο Άγιος Μύρων πάνω από τον Ξωτικόσπηλιο
36. Μερική άποψη της Κεραμωτής από την Αγία Κυριακή
37, 38 και 39. Το εξωκλήσι του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη
40. Οι άνυδρες καλλιέργειες υποφέρουν και ξεραίνονται…
Μεταξύ των ορεινών χωριών Αμυγδαλοκεφαλίου και Κεραμωτής πάνω σε μια στροφή του κεντρικού δρόμου με πανοραμική θέα υπάρχει η παραδοσιακή καντίνα του Μανώλη Τζανακάκη με τα αγαπημένα του ζωάκια μεταξύ αυτών και της ηλικιωμένης γαϊδουρίτσας την οποία αποκαλεί Πετρούλα.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com