Πέμπτη , 2 Μάϊος 2024

Αναβίωσε το έθιμο του Κλήδονα στο Κρητικό παραδοσιακό σπίτι της Σούδας

Αναβίωσε χθες το βράδυ το έθιμο του κλήδονα με την διοργάνωση του από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σούδας στον προαύλιο χώρο του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού.

Την εκδήλωση την οποία παρακολούθησε αρκετός κόσμος, μεταξύ αυτών πολλά μικρά παιδιά πλαισιωνόταν από το συγκρότημα του Μιχάλη Κουκιανάκη καθώς και τον μουσικοχορευτικό Όμιλο “ΑΡΟΔΑΜΟΣ”.

Για την εκδήλωση μίλησε στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Π.Σ. Ηλίας Φραγκιαδάκης υπογραμμίζοντας ότι “η σημερινή μας εκδήλωση είναι μία από τις αρχαιότερες εκδηλώσεις που γίνονται. Οι άνθρωποι της παλιάς εποχής πιστεύανε πολύ στον Κλήδονα και περιμέναν την ημέρα αυτή για να γνωρίσουν το ταίρι τους και επίσης σχεδόν όλες οι βαπτίσεις γινόντουσαν αυτές τις ημέρες. Απόψε θα έρθουν οι ελεύθερες κοπέλες να πάρουν την στάμνα για να πάνε να πάρουν το αμίλητο νερό για να το έχουν κλειδωμένο όλο το βράδυ κάτω από  τα άστρα και την άλλη μέρα που πραγματοποιούνται τα φουντανάκια, δηλαδή οι φωτιές που θα καούν οι Μάηδες, τότε βλέπουν οι κοπελιές ποιες είναι ελεύθερες και ποιοι ελεύθεροι και αρχίζει ο κύκλος των γνωριμιών τους. Θα διασκεδάσουμε, θα χορέψουμε, θα φάμε τα ψητά που ετοιμάζουμε, θα πιούμε το κρασάκι μας και θα αρχίσουμε να λέμε τις…καυτές  μαντινάδες σύμφωνα με την παράδοση του εθίμου”. . 

Δήλωση επίσης έκανε και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος Σούδας Σταύρος Μυριδάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων τα εξής: “ Ένα από τα πιο όμορφα Κρητικά έθιμα είναι ο Κλήδονας που γιορτάζεται στις 24 Ιουνίου. Το όνομα Κλήδονας προέρχεται από την αρχαία λέξη Κλειδών – Κλειδόνος που σημαίνει τον οιωνό, το σημάδι, το μάντεμα, αλλά η λαική μούσα το έχει ταιριάξει με την λέξη κλειδί που ανοίγει και κλείνει το κουτί της τύχης εξ ου και οι μαντινάδες. 

Κλειδώνουμε τον Κλήδονα με ένα μικρό κλειδάκι και απόης

το αφήνουμε έξω στο φεγγαράκι.

Η προετοιμασία του Κλήδονα  ως πρώτη ενέργεια είναι να βρουν τον τόπο που θα γίνει ο Κλήδονας, ένα μεγάλο σπίτι, μια ευρύχωρη αυλή, μία απλωσιά στη γειτονιά ή ακόμα και σε ένα κήπο ή περιβόλι. Από το βράδυ παίρνουν την στάμνα οι κοπελιές και πάνε να φέρουν το αμίλητο νερό από τρεις ανατολικές βρύσες ή από τρία ανατολικά πηγάδια. Πρέπει να πάνε και να επιστρέψουν δίχως καθόλου να μιλήσουν γιατί τότε χάνει τη δύναμη του την μαντική το αμίλητο νερό. Το έθιμο ορίζει να πειράζουν τις κοπελιές οι νεαροί για να τις κάνουν να μιλήσουν και τότε πρέπει να επιστρέψουν ξανά για νερό. Παίρνουν μετά ένα μεγάλο κλειδί εξώπορτας και σταυρώνουν τρεις φορές την στάμνα και τοποθετούν το κλειδί πάνω στο σκεπασμένο στόμιο με το κόκκινο πανί…”.   

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη εκδήλωση. 

Ηλίας Ι. Κάκανος

……………………………………………………………………………………………………………………..

Παραθεριστική απόλαυση στα studios Erotokritos αντικριστά με την ιστορική νησίδα Θοδωρού Αγίας Μαρίνας Χανίων 

Διανύοντας τον τρίτο χρόνο λειτουργίας τα μικρά πολυτελέστατα διαμερίσματα μας με την επωνυμία Ερωτόκριτος, Studios Erotokritos, στο όγδοο χιλιόμετρο του κεντρικού δρόμου Χανίων Πλατανιά, θα μας βρείτε στην αρχή της Αγίας Μαρίνας με την θαυμάσια αμμώδη και μεγάλη σε έκταση παραλία της έχοντας αντικριστά το ιστορικό νησάκι Θοδωρού. Οι τιμές μας, όπως και στις προηγούμενες χρονιές, εξακολουθούν να παραμένουν φιλικές τόσο για την διαμονή σας όσο και στα είδη του καταστήματος μας με την ίδια ονομασία.  Περισσότερα στην ιστοσελίδα μας. Καλές διακοπές. 

Ηλίας Ι. Κάκανος 

Τηλ. 6906020120

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com