Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΓΟΣ: Αφιέρωμα στον γιο ενός Μικρασιάτη

 

Το άρθρο μας αυτό αποτελεί “μνημόσυνο” στη μνήμη ενός άξιου Έλληνα αξιωματικού του στρατού και μετέπειτα πρωθυπουργού της χώρας από το 1952 μέχρι το 1955.

Ο λόγος για τον Αλέξανδρο Παπάγο, ο οποίος κατόρθωσε να “δαμάσει” σημαντικά την κρατική διαφθορά, όπως για παράδειγμα αφορά στο κεφάλαιο “Κρατικά οχήματα” για το οποίο συνεχίζω τον προσωπικό μου αγώνα πάνω από 30 χρόνια χωρίς δικαίωση.

Πλούσιο το βιογραφικό του αείμνηστου Αλέξανδρου Παπάγου το οποίο όμως αγνοούν οι μεταγενέστερες γενιές, ενώ αδιαφορία επιδεικνύουν και οι επόμενοι πρωθυπουργοί και τα πολιτικά κόμματα. 

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η επιτυχής έκβαση του εμφυλίου πολέμου για τις εθνικές δυνάμεις, οδήγησε τη Βουλή των Ελλήνων στο να ανακηρύξει με νομοθετικό διάταγμα στις 17 Οκτωβρίου 1949 τον Αλέξανδρο Παπάγο σε Στρατάρχη, τίτλος που απονεμήθηκε για πρώτη φορά σε Έλληνα στρατιωτικό. 

Ο Αλέξανδρος Παπάγος ήταν και αυτός γιος μικρασιάτη… Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 9 Δεκεμβρίου 1883 και πέθανε στην Αθήνα το έτος 1955 σε ηλικία 72 ετών ως πρωθυπουργός.  

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη στους οικονομικούς τομείς και υλοποιήθηκαν αρκετές μεταρρυθμίσεις. 

Κατά τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησής του ασθένησε με αποτέλεσμα να αναπληρωθεί στα καθήκοντα του. Η αιτία, όμως δυστυχώς του  θανάτου του παραμένει “μυστήριο”, αφού δεν έγινε νεκροψία. 

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος Υπαστυνόμος Β’ ε.α.

Για να μάθουν οι νέοι και ίσως θυμηθούν οι παλιοί αντιγράφω ένα μικρό απόσπασμα από τοποθέτηση του Χρήστου Χρηστίδη, διδάκτορα Ιστορίας και επιστημονικού συνεργάτη του Ιδρύματος της Βουλής για όσα ακολούθησαν από τον θάνατο και μετά του πρωθυπουργού Αλέξανδρου Παπάγου το 1955.

“Ποιος ήταν ο Παπάγος, ο αρχιστράτηγος στον πόλεμο του ‘40, αρχηγός του Εθνικού Στρατού στον Εμφύλιο και μετέπειτα πρωθυπουργός – κόντρα στη θέληση του παλατιού;

Πώς πέθανε και γιατί δεν τον διαδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Στέφανος Στεφανόπουλος, αλλά ένας “απλός” υπουργός όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Ποιον ρόλο διαδραμάτισε το Παλάτι και ποιον οι Αμερικανοί στην αναρρίχηση στην εξουσία του Σερραίου πολιτικού; “. 

Παραθέτουμε και τον παρακάτω σύνδεσμο από την ιστοσελίδα μου με πολλά δημοσιεύματα Τύπου και πολλές αναρτήσεις για μελέτη και προβληματισμό…

Σημείωση: Το άρθρο μεταβιβάστηκε με εμαιλ στον πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των κομμάτων, στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, σε βουλευτές επικρατείας και σε πρώην υπουργούς Προστασίας του Πολίτη.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com