Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΒΑΤΟΛΑΚΚΟΥ ΧΑΝΙΩΝ : Με λαμπρότητα ο Εσπερινός των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου

 

Χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου, κ. Δαμασκηνού, έχοντας την συμμετοχή πολλών κληρικών αλλά και του καταγόμενου από την περιοχή, αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνού Λιονάκη, τελέσθηκε – μέσα σε κλίμα χαράς και πανηγυρικής διάθεσης – η ακολουθία του Εσπερινού στον ιστορικό Καθεδρικό εορταζόμενο Ιερό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

 


 

Tιμώντας με λαμπρότητα τη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που είναι αφιερωμένο το δεξιό, πλέον, κλίτος από το 1995 του Ιερού Καθεδρικού Ναού, πανηγύρισε με λαμπρότητα όλη η Ενορία. Ιστορικά στοιχεία για τον εορταζόμενο Ιερό Ναό  πληροφορηθήκαμε από τον εφημέριο της Ενορίας, π.  Ιωάννη Γομπάκη, που μας  είπε τα εξής: “Τριάντα έξι (36) χρόνια διακονώ την Ενορία έχοντας χειροτονηθεί ιερέας εδώ, τον Σεπτέμβριο του 1975. Ο ναός είναι πολύ παλιός και απ’ ό,τι γνωρίζουμε είναι κτισμένος τον 16οαιώνα και αφιερωμένος στους Αγίους Αποστόλους. Πολύ αργότερα, κατά τον 19οαιώνα, οι οικογένειες του χωριού Πετραντωνάκη και Παυλουδάκη δώρισαν γύρω από την Εκκλησία αρκετή έκταση για να διαμορφωθεί αυτός ο θαυμάσιος και άνετος χώρος στο κέντρο του Βατολάκκου. Στο καμπαναριό υπάρχουν δύο κεφαλαία γράμματα ( Π. Π.), τα οποία συμβολίζουν τ’ αρχικά των επωνύμων αυτών των μακαριστών οικογενειών δωρητών της έκτασης, αιτία που δημιούργησε τις προϋποθέσεις να μετονομασθεί η Εκκλησία στους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο.  Επί των ημερών μου, το 1995 αρχίσαμε τη θεμελίωση του αριστερού κλίτους το οποίο έχουμε αφιερώσει στον Άγιο Φανούριο…”. 

Γιατί η Εκκλησία μας κοιτά στην Ανατολή καθώς επίσης και για τον βίο όπως και για τη σημαντική συμβολή των κορυφαίων Αποστόλων, αναφέρθηκε ο μητροπολίτης, κ. Δαμασκηνός, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: “ Κάθε Εκκλησία κοιτάζει προς την ανατολή, που σημαίνει την ενατένιση των εσχάτων δηλαδή βλέπουμε τα έσχατα και προσπαθούμε να τα βιώσουμε… Εορτή Αγίων σημαίνει μίμηση Αγίου, δηλαδή παίρνεις – αντλείς – παραδείγματα από τη ζωή των Αγίων και προσπαθείς να ταυτίσεις την ζωή σου με τη ζωή αυτή. Ο Απόστολος Πέτρος είναι εκείνος ο οποίος εκπροσωπεί την Εκκλησία των Ιουδαίων ενώ ο Απόστολος Παύλος, εκπροσωπεί
την Εκκλησία των Εθνών. Έτσι, λοιπόν, πρωτοποριακά μαζί με τη σύναξη τους και τη μνήμη τους υπάρχει ενότητα μέσα στην Εκκλησία, διότι παλαιότερα υπήρχανε διαφορές μεταξύ των Ιουδαίων και των εξ’ εθνών…”.  

Μετά την ακολουθία του Εσπερινού άρχισε το πατροπαράδοτο πανηγύρι στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου καθώς επίσης και σε πολλά σπίτια του χωριού, όπως στο σπίτι της οικογένειας του κ. Νίκου Δασκαλάκη, με πλουσιότατη περιποίηση. Παραθέτουμε αρκετά φωτογραφικά στιγμιότυπα. 

 








Εσωτερικά και εξωτερικά στιγμιότυπα από τον Εσπερινό. 





Από το πανηγύρι στην πλατεία.




Στο σπίτι της οικογένειας Δασκαλάκη. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com