Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Η εορτή της Αγίας Παρασκευής

 

 

Ανάμεσα σε πολλές ενοριακές εκκλησίες και εξωκλήσια στο νομό μας ανήκει και το εξωκλήσι στο κτήμα της οικογένειας Καλογερή στα Νεροκούρου καθώς επίσης η ενοριακή παλιά εκκλησία στα Κοντόπουλα των Κεραμιών που επισκεφθήκαμε σήμερα το απόγευμα στην ακολουθία του Εσπερινού.  “H Αγία γεννήθηκε σ’ ένα προάστιο της Ρώμης από εύπορους θεοσεβούμενους χριστιανούς γονείς. Επειδή γεννήθηκε ημέρα Παρασκευή αποφάσισαν οι γονείς της, να της δώσουν το όνομα της ημέρας αυτής. Η ανατροφή της από μικρή ηλικία έγινε με βάση Χριστιανικά πρότυπα. Ενήλικη πλέον αφού έχασε τους γονείς της και έμεινε μόνη με πολλά χρήματα, τα διέθετε σε φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό έργο. Η μνήμη της τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Ιουλίου”.

 

Στο εξωκλήσι της οικογένειας Καλογερή














Λίγο παραπάνω από τα Νεροκούρου – ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο για τη Μαλάξα – βρίσκεται το νοικοκυρεμένο  κτήμα της οικογένειας Καλογερή που είναι κτισμένο το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής το οποίο λειτουργείται κάθε χρόνο πανηγυρικά. Το ιστορικό του εορταζόμενου εξωκλησιού το πληροφορηθήκαμε από τον κ. Εμμανουήλ Καλογερή ως εξής: “Η κυριότητα του μετοχιού ήρθε στην οικογένεια μας το 1956 ύστερα από δημοπρασία του Εφεδρικού Ταμείου με αγοραστή τον μακαρίτη τον πατέρα μας Νικόλαο Ιωάννου Καλογερή που για την περίοδο εκείνη πλήρωσε πάρα πολλά χρήματα. Μέσα στο μετόχι υπήρχε ένα σπήλαιο που φιλοξενούσε το εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής, δίχως να γνωρίζουμε πώς βρέθηκε εκεί. Αρχίσαμε να κάνουμε
λειτουργία κάθε χρόνο στη γιορτή της και στη δεκαετία του 1970 κτίσαμε από πάνω του το σημερινό εκκλησάκι για να εξυπηρετούνται καλύτερα οι προσκυνητές”.

Την ακολουθία του Εσπερινού τέλεσε ο εφημέριος της Ενορίας π. Κωνσταντίνος Τζαγκαράκης βοηθούμενος στο ψαλτήρι από μια ομάδα καλλικέλαδων ιεροψαλτών την οποία αποτελούσαν οι εξής. Γεώργιος Παυλάκης από τον Άγιο Γεράσιμο Νεροκούρου, Αντώνιος Κωνστανταράκης από τον Άγιο Λουκά. Ανδρέας Σταυρακάκης και Κώστας Χαζιράκης από τον Άγιο Ιωάννη.  Παραθέτομε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον Εσπερινό, το σπήλαιο της Αγίας και το πανηγύρι που ακολούθησε στο κτήμα με πλουσιοπάροχο κέρασμα και θέα τον κόλπο της Σούδας και τα Χανιά.

     


Η Αγία Παρασκευή στα Κοντόπουλα. 





Εκατόν τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που κτίστηκε ο περικαλλής Ενοριακός Ιερός Ναός στα Κοντόπουλα, αφιερωμένος στην μεγαλομάρτυρα Αγία Παρασκευή. Πρόσφατα κτίστηκε και αίθουσα φιλοξενίας, η οποία ήταν απαραίτητη μιας και ο Ναός είναι και νεκροταφείο για το χωριό. Παραθέτουμε φωτογραφίες μ’ εξωτερικές όψεις του Ναού και την ακολουθία του Εσπερινού που τελέστηκε από τον εφημέριο της Ενορίας με ιερατικό συλλείτουργο.

 



Ο Ιερός Ναός στα Κοντόπουλα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com