Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Λιγόστεψαν τα πανηγύρια της τσικουδιάς στα λαβέντζια!

Το ένα κακό μετά το άλλο δέχεται ο αγροτικός πληθυσμός με αποκορύφωμα τα δυσάρεστα νέα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα για την απόσταξη  παραγωγής της τσικουδιάς με τον παραδοσιακό τρόπο, αιτία που έκανε πολλούς «καζανάδες» να παραμείνουν κλειστοί όπως και πολλούς αγρότες να πετάξουν τα στράφυλα ή να τα δώσουν στα ζώα τους για τροφή.

Η φετινή χρονιά δεν θύμιζε τίποτα από την παλιά καλή εποχή στα χωριά όπου στην κάθε γειτονιά έστηναν το καζάνι για την απόσταξη και την παραγωγή της τσικουδιάς τους. Ελάχιστοι φέτος οι «καζανάδες» που συνέχισαν την παράδοση, αλλά δίχως τα καθιερωμένα… πανηγύρια που κρατούσαν όλες τις μέρες που παραγόταν αυτό το υγιεινό ποτό. Βέβαια, το κακό ολοκληρώθηκε φέτος, αφού από χρόνια τα χωριά, ειδικά των ορεινών περιοχών, ερήμωσαν από νέους. Σε άλλα που παραμένουν μεγάλα εξαιτίας του τουριστικού ρεύματος όπως για παράδειγμα στην Πάνω Αγία Μαρίνα, λειτουργούσαν μόνο δύο «καζανάδες», ενώ πριν από χρόνια, η αγροτική περιοχή του χωριού ήταν ένας απέραντος αμπελώνας και οι «καζανάδες» αρκετοί. Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από τις επισκέψεις μας στους χώρους παραγωγής της τσικουδιάς μεταφέροντας στους αρμόδιους με δυο λέξεις το κοινό αίτημα των αγροτών που ρωτήσαμε: “Βοηθήστε την αγροτιά”.   

 

   Από το καζάνι του Μανώλη Πετράκη.

 

  Σε κοντινή απόσταση και το καζάνι του Γιώργ

ο Γωνιωτάκη. 
















Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com