Παρασκευή , 29 Μαρ 2024

ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΘΗΜΟ ΚΙΣΑΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ: Ομιλία για τους πρώτους παλιούς Δήμους

Η Πανέθημος από το 1879 έως και το 1911 αποτελούσε έδρα Δήμου με 36 χωριά στη δημοτική της περιφέρεια και αργότερα έδρα Κοινότητας. Στο χωριό αυτό πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ ενημερωτική ομιλία από τον ιστορικό αναλυτή κ. Δημήτριο Νικολακάκη, την οποία παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι του χωριού, της περιοχής καθώς επίσης και αρκετοί πολιτευτές

 

 

Mιλώντας στο “Επαρχιακό φως” και τα “X.N.” ο κεντρικός ομιλητής κ Δημήτρης Νικολακάκης επεσήμανε τα εξής: “Θα αναφερθώ στην ιστορία των Δήμων από την αρχαιότητα, από τη Μυκηναϊκή εποχή, που ήταν ο Δάμος, που ισοδυναμεί με τη λέξη Δήμος και σημαίνει οικισμός με την έννοια του δημοσίου δικαίου, θα αναφερθώ γενικά στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθ’ όλη τη διάρκεια  ζωής του ελληνισμού και θα φτάσω μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα οπότε οι Τούρκοι καθιέρωσαν τον θεσμό των Δήμων στην Κρήτη σε υλοποίηση της σύμβασης της Χαλέπας. Τότε, λοιπόν, στην Κίσαμο ιδρύθηκαν πέντε Δήμοι μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Πανεθήμου. Θα αναφερθώ επίσης στην διοικητική ιστορία του Δήμου Πανεθήμου σε όλη τη διάρκεια της ζωής του από το 1879 μέχρι το 1911 οπότε και καταργήθηκε, θα αναφερθώ σε όλους τους διατελέσαντες δημάρχους, τους παρέδρους, τους δημοτικούς συμβούλους και τους ειδικούς παρέδρους όλων των χωριών του Δήμου Πανεθήμου και θα καταλήξω με μερικά στατιστικά στοιχεία των χωριών που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτό το Δήμο”.

Για την εκδήλωση, μας μίλησαν ακόμα ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Σήφης Μιχελογιάννης, ο πρώην αντινομάρχης κ. Γεώργιος Αγοραστάκης, ο δήμαρχος Κολυμπαρίου κ. Πολυχρόνης Πολυχρονίδης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού κ. Μπ. Παντελάκης.

Σήφης Μιχελογιάνης: “Μετά από την τιμητική πρόσκληση που έλαβα ήρθα κι εγώ απόψε να ακούσω έναν τόσο καλό ομιλητή, τον Δημήτρη Νικολακάκη, για ένα ιστορικό θέμα που αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση με τους Δήμους από την παλιά περίοδο, το οποίο μάλιστα είναι στην επικαιρότητα. Βέβαια, για την ονομασία του νομοσχεδίου «Καλλικράτης», είμαι της άποψης, σύμφωνα με την πολιτική ιστορία ότι έπρεπε να είχε ονομασθεί «Κλεισθένης»…” 

Πολυχρόνης Πολυχρονίδης: “Είναι μια πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, του Τοπικού Συμβουλίου και όλων των κατοίκων της Πανεθήμου οι οποίοι θέλουν πράγματι να μάθουν ποιες είναι οι ρίζες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πως ξεκινάνε”.

Αγοραστάκης Γεώργιος: “Ο παλιός Δήμος Πανεθήμου το 1879 μαζί με όλους τους Δήμους επί τουρκοκρατίας δημιουργήθηκε με απόφαση της συνέλευσης των Κρητών. Τότε  για πρώτη φορά εμφανίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη. Οι πρώτοι δήμαρχοι που υπήρξαν εδώ, οι πρώτες δημοτικές αρχές ήταν σε τουρκοκρατούμενη περίοδο. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας πρόγονος από την οικογένεια μου ο Αναγνώστης Αγοραστάκης. Η αποψινή βραδιά με αυτή την εκδήλωση είναι τιμητική σε όλους όσους διετέλεσαν στο παρελθόν δήμαρχοι, αναδεικνύει το θέμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης την περίοδο της Τουρκοκρατίας και της Κρητικής Πολιτείας, είναι μια δύσκολη και ένδοξη περίοδος για τον τόπο μας και για αυτό αυτή η εκδήλωση έχει σημασία και για το σήμερα, δηλαδή μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα, τα οποία πρέπει να βγουν σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες γίνονται στην εποχή μας και με την ουσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο παρελθόν και τώρα. Κατά τη γνώμη μου το συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει μια παραλληλία σε σχέση με τη μορφή και εν μέρει με το περιεχόμενο σήμερα, ωστόσο αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η Αυτοδιοίκηση στα πρώτα της βήματα επί εποχής που προανέφερα είχε ουσιώδεις αρμοδιότητες, ουσιώδεις εξουσίες στη διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων και αυτό την καθιστά θα έλεγα κατά κάποιο τρόπο, πρωτοποριακή σε σχέση με το τι ακολούθησε μετά, δηλαδή με την μεταρρύθμιση που έγινε και διαλύθηκε το δημοτικό σύστημα και επικράτησε το κοινοτικό σύστημα και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες γίνονται σήμερα, προσπαθώντας να προσεγγίσουν εκείνη τη μορφή και εκείνο το περιεχόμενο εκείνης της εποχής”.  

Παντελάκης Μπάμπης: “Το χωριό μας στα προγενέστερα χρόνια υπήρξε Δήμος με 36 χωριά στη δικαιοδοσία του και κρατούσε τα περισσότερα χωριά των σημερινών Δήμων Μηθύμνης και Κολυμπαρίου και πάντα οι πρόγονοί μας είχαν σαν μέλημα τους την ενωμένη Κίσαμο και την μη ερήμωση της ενδοχώρας”.  

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα από τον Δήμο και τον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού. 

 



  Στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

 


 Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Παντελάκης με τον ομιλητή κ. Δημήτριο Νικολακάκη.

 


Μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου με τον πρόεδρο τους μαζί.

 


 Ο κ Δημήτριος Νικολακάκης με τον κ. Γεώργιο Μαθιουδάκη, συμπαραστάτη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com