Ανακοίνωση

Βίντεο και φωτογραφίες με το οδοιπορικό μας στην θαυμάσια κοιλάδα του ποταμού Κοιλιάρη Αποκορώνου

Ρεπορτάζ: Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

SONY DSC

Η παράλια “Κυανή Ακτή” με την εκβολή του ποταμού Κοιλιάρη κοντά στις “Καλύβες” 

Ανάμεσα στις πλούσιες σε πανίδα και χλωρίδα φυσικές περιοχές του Αποκόρωνα είναι και η περιοχή με  τα “Πλατανάκια” στην παρόχθια περιπατητική διαδρομή του αστείρευτου ποταμού “Κοιλιάρη”, που χωρίζει στα δύο την παραγωγική γη αυτής της εύφορης κοιλάδας με τους πανύψηλους αιωνόβιους βαθύσκιωτους πλατάνους και ευκαλύπτους.     

Στα τέλη του 18ου αιώνα και συγκεκριμένα το 1898 μια ευσεβής οικογένεια έκτισε εκεί ένα μικρό εκκλησάκι το οποίο αφιέρωσε στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο. Στα μετέπειτα χρόνια πέρασε στη δικαιοδοσία της Ενορίας Στύλου, ανακαινίσθηκε πολλές φορές και εορτάζεται όπως πάντα, κάθε χρόνο πανηγυρικά προσελκύοντας αρκετούς προσκυνητές. Στην ευρύχωρη αυλή του εξωκκλησιού έχουν κατασκευασθεί τσιμεντένια τραπέζια και πάγκοι που εξυπηρετούν τους πανηγυριώτες και πολλούς άλλους εκδρομείς που επισκέπτονται την περιοχή, άλλοι για πεζοπορία, άλλοι για κωπηλασία στον ποταμό και άλλοι για να κάνουν ποδήλατο.  Υπάρχουν, όμως, σοβαρές ελλείψεις, γεγονός το οποίο έχουμε επισημάνει από το πρώτο μας οδοιπορικό, πριν από εννέα χρόνια, χαρακτηρίζοντας την κοιλάδα, σύμφωνα με αφήγηση κατοίκου των Καλυβών, ως τα “ Τέμπη της Κρήτης”.  

Ο Δήμος Αρμένων, εκείνη την περίοδο, ενώ είχε προγραμματίσει μελέτη για ανάδειξη της περιοχής με παρόχθιο μονοπάτι από την εκβολή του Κοιλιάρη μέχρι και τον Στύλο, δεν το υλοποίησε. Η περιοχή παρέμεινε αναξιοποίητη και με την επόμενη δημοτική Αρχή ως Δήμος Αποκορώνου.

Από την πρόσφατη, λοιπόν, μετάβαση μας στα “Πλατανάκια” περπατήσαμε τόσο προς τα βόρεια που είναι η εκβολή του Κοιλιάρη όσο και προς τα νότια, στην περιοχή του Στύλου που βρίσκονται οι περισσότερες πηγές του απαθανατίζοντας στιγμιότυπα από την φυσική ομορφιά, τραβώντας αρκετές φωτογραφίες και πλάνα με βίντεο, ενώ καταγράψαμε δηλώσεις από δύο ανθρώπους του τόπου.

Στα βόρεια παρόχθια αγροκτήματα του Κοιλιάρη συναντήσαμε τον αγρότη Δημήτριο Δρουβαλάκη για να μας πει ότι «η ζωή των αγροτών έχει δυσκολέψει για τα καλά αφού τα προϊόντα που παράγουμε δεν έχουν καλή τιμή και είναι ασύμφορη η συγκομιδή τους».

Ο ίδιος συνέχισε επισημαίνοντας: «Γεννήθηκα στο Γαβαλοχώρι, αλλά μένω 57 χρόνια στις Καλύβες κι έχω εδώ περιουσία με πορτοκαλιές και λεμονιές, αλλά μας πληρώνουν για το κιλό τα πορτοκάλια 8 λεπτά μετά από έναν χρόνο. Γι’ αυτό κι εγώ όπως και άλλοι δεν κάνουμε τη συγκομιδή τους, δεν μας συμφέρει» για ν’ αναφερθεί αμέσως μετά στην εγκατάλειψη της περιοχής επισημαίνοντας: «Ο  ποταμός και ο παρόχθιος δρόμος πρέπει να  καθαρίζονται και να αξιοποιηθεί ο τόπος τουριστικά».          

Η επόμενη διαδρομή μας ήταν προς τη νότια πλευρά για τον Στύλο όπου με ξεναγό τον πρόεδρο της τοπικής Κοινότητας κ. Γιάννη Γαβριλάκη σε δύο ιστορικά μνημεία πληροφορηθήκαμε σημαντικά ιστορικά στοιχεία σύμφωνα με γνωμοδοτήσεις της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Το ένα από αυτά αφορούσε τον παλιό νερόμυλο και το άλλο μια εκκλησία του 11ου αιώνα. «Πολλά έπρεπε να είχαν γίνει σ’ αυτόν τον θαυμάσιο φυσικό, αλλά και ιστορικό τόπο» υπογράμμισε ο κ. Γαβριλάκης για να συνεχίσει τονίζοντας τα εξής: « Όχι μόνο ο Αποκόρωνας αλλά όλος ο νομός θα είχε ωφεληθεί με την αξιοποίηση και ανάδειξη της κοιλάδας και των ιστορικών μνημείων της. Ο παλιός μοναστηριακός νερόμυλος Στύλου είναι ένα κτήριο προβιομηχανικής περιόδου και χρησιμοποιούσε ως κινητήρια δύναμη ένα μέρος από το νερό του ποταμού. Πρόκειται για δίχωρο νερόμυλο των χρόνων της βενετοκρατίας που άλεθε πάσης φύσεως σιτηρά μέχρι το 1960. Αποτελεί μοναδικό δείγμα μύλου με δύο λαξευτούς λίθινους υδατόπυργους και ξύλινα “βαγένια” αγωγούς δηλαδή μεταφοράς του νερού στις φτερωτές. Διαθέτει πέντε στόμια εξόδου νερού και είναι κτισμένος πάνω στον ποταμό Κοιλιάρη. Στο δυτικό τμήμα του υπάρχει ενσωματωμένο μεταγενέστερο κτίριο ελαιοτριβείο ή φάμπρικα όπως την έλεγαν εκείνα τα χρόνια. Ο χρόνος, όμως, είχε προκαλέσει τεράστια φθορά, αλλά τα τελευταία χρόνια εντάχθηκε σ’ ένα πρόγραμμα Λίντερ και ανακαινίσθηκε. Χρειάζονται, βέβαια κι άλλες εργασίες με ουσιαστική αξιοποίηση και ανάδειξη όλης της περιοχής».

Αμέσως μετά επισκεφτήκαμε την παλιά εκκλησία που είναι αφιερωμένη στην Παναγία κοντά στην παρόχθια διαδρομή του Κοιλιάρη, για να μας πει ότι «στο μέσο της εύφορης πεδιάδας του Στύλου, είναι κτισμένος ο ναός της Παναγίας, που πήρε το όνομα Ζερβιώτισσα από κάποια εικόνα της Παναγίας της “αριστεροκρατούσας”. Λέγεται και “Μοναστήρα”, λόγω του σχετικά μεγάλου μεγέθους του κτηρίου. Ο ναός είναι κτισμένος στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς με τρούλο, με τις εξωτερικές επιφάνειες διαμορφωμένες πλαστικά με τυφλά αψιδώματα από λίθους και πλίνθους, που συνδέονται με την καλλιτεχνική παράδοση της Κωνσταντινούπολης και χρονολογείται τον 11ο αιώνα. Η κάτοψη του κτηρίου συνδέεται με τους ελλαδικούς μεταβατικούς ναούς όπως και η ψευδοπλινθοπερίκλειστη τοιχοποιία του. Κατά πάσα πιθανότητα η οικοδόμηση του συνδέεται με τις δραστηριότητες στην περιοχή της Μονής της Πάτμου, λόγω της υψηλής ποιότητας της αρχιτεκτονικής του μνημείου».

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι «ο Αποκόρωνας, όπως όλος ο Νομός και η Κρήτη μας έχουν πολλές κρυφές φυσικές ομορφιές, ιστορικά κτήρια, εκκλησίες και μνημεία που δεν έγιναν μέχρι σήμερα ευρέως γνωστά. Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να συνδράμουν με συλλογικότητα και θέληση οι φορείς κάθε περιοχής σε συνεργασία με την Αρχαιολογία, την Εκκλησία, τους Δήμους και την Περιφέρεια για το απαραίτητο νοικοκύρεμά, ώστε με την περαιτέρω ανάδειξή τους να υπάρξουν πολλαπλά οφέλη για το μέλλον των επόμενων γενεών» κατέληξε ο κ. Γαβριλάκης.  

Το ρεπορτάζ στα Χανιώτικα νέα θα το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. 

https://eparxiakofos.gr/reportaz-sta-chaniotika-nea-tin-kilada-tou-potamou-kiliari-apokoronou/ 

SONY DSC

SONY DSC

 Όψεις με το εξωκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στα “Πλατανάκια”

SONY DSC

 Ο αγρότης Δημήτριος Δρουβαλάκης στο αγρόκτημά του

SONY DSC

SONY DSC

 Η διαδρομή στην βόρεια παρόχθια διαδρομή του ποταμού Κοιλιάρη χρειάζεται νοικοκύρεμα!

SONY DSC

 Μια ωραία κατοικία ξένων, φίλων του Αποκόρωνα που λατρεύουν την περιοχή

SONY DSC

Ξενάγηση στη νότια πλευρά του ποταμού Κοιλιάρη από τον κ. Γιάννη Γαβριλάκη

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 Όψεις του παλιού νερόμυλου ο οποίο αν και ανακαινίσθηκε παραμένει εγκαταλελειμμένος!

SONY DSC

 Η πλούσια φύση κατά μήκος της παρόχθιας διαδρομής

SONY DSC

SONY DSC

Όψεις με την παλιά εκκλησία της Παναγίας    

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com