Σάββατο , 2 Μαρ 2024

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ – Ημέρα Τιμής Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ.

image0021

Με δοξολογία που τελέσθηκε στις 11 π.μ. της Κυριακής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου εορτάσθηκε η καθιερωμένη γιορτή προς τιμήν των αποστράτων της ΕΛ.ΑΣ. παρουσία της τοπικής ηγεσίας με πλήθος αξιωματικών και άλλων αστυνομικών καθώς επίσης και με αρκετούς απόστρατους του Σώματος.

Την  Ημερήσια Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας ανέγνωσε η Αστυνόμος Β’ Ειρήνη Φουτάκη υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αναμφίβολα, η Κυριακή των Αγίων Πάντων είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία. Γιατί η μέρα αυτή δεν καταγράφεται στην ατομική και συλλογική συνείδηση του προσωπικού του Σώματος μόνον ως ημέρα μνήμης των γνωστών και αγνώστων Αγίων που αγωνίστηκαν με ακρίβεια και συνέπεια στον αγώνα της Χριστιανικής ζωής. Η μέρα αυτή, με την ξεχωριστή αξία και σημασία, καταγράφεται στη συνείδηση όλων των μελών της αστυνομικής οικογένειας ως Ημέρα Τιμής για τους Απόστρατους του Σώματος.

Γιατί οι απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας, με το έργο, την παρουσία και το παράδειγμά τους δημιούργησαν την παρακαταθήκη εκείνη η οποία συμπυκνώνει την ιστορία, συντηρεί την παράδοση και διαμορφώνει την προοπτική και την πορεία του Σώματος. Είναι οι άνθρωποι εκείνοι, οι παλαιότεροι συνάδελφοι, που με το μόχθο, τον αγώνα, την αυταπάρνηση και τη θυσία τους ενίοτε, επέτρεψαν σ’ εμάς τους νεώτερους να είμαστε υπερήφανοι που τους διαδεχθήκαμε σ’ αυτήν την κοπιώδη μα εξαιρετικά σημαντική και ενδιαφέρουσα επαγγελματική διαδρομή.

Η καθιέρωση της  Ημέρας Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας αποτυπώνει, ουσιαστικά, τη βούληση της Πολιτείας να αποδείξει και να αναγνωρίσει, σ’ ένα επίπεδο υψηλού συμβολισμού, τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η τιμή που αποδίδουμε σήμερα στους αποστράτους μας αντανακλά στο σύνολο του αστυνομικού Οργανισμού, σ’ εμάς τους ίδιους, το εν ενεργεία προσωπικό του Σώματος, που ανεξαρτήτως βαθμού, θέσης, Υπηρεσίας και καθηκόντων υπερασπιζόμαστε τις παρακαταθήκες και συνεχίζουμε το έργο των προκατόχων μας. Όμως, το έργο και η προσφορά εκείνων που σήμερα τιμούμε, των αποστράτων μας, δεν εξαντλείται και δεν πρέπει να εξαντλείται στα χρονικά όρια της επαγγελματικής τους διαδρομής.

Η γνώση, η συσσωρευμένη εμπειρία, οι συμβουλές, οι παραινέσεις, οι προτάσεις τους είναι πολύτιμα εφόδια που επιβάλλεται να αξιοποιούνται προς όφελος της Ελληνικής Αστυνομίας και κατ’ επέκταση προς το συμφέρον της πατρίδας και της κοινωνίας, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο της βαθειάς δημοσιονομικής κρίσης, της γενικευμένης αμφισβήτησης και της κοινής απαίτησης για ηρεμία, εσωτερική ασφάλεια, ομαλότητα».

Σε άλλο σημείο ο Αρχηγός του Σώματος τονίζει: «Oφείλω, λοιπόν, αυτήν την ημέρα, την Ημέρα Τιμής των Αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας, ως Αρχηγός του Σώματος να υπενθυμίσω και να αναγνωρίσω όλα όσα έχουν προσφέρει και εξακολουθούν να προσφέρουν και να τους διαβεβαιώσω πως εξακολουθούν πάντοτε να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες του ενιαίου Αστυνομικού Οργανισμού. Πως συνεχίζουν να μετέχουν, με άλλον αλλά πάντοτε σημαντικό ρόλο, στο έργο, την πορεία, την Ιστορία του Σώματος. Μια Ιστορία μακρόχρονη, σημαντική, ταυτισμένη με την Ιστορία της πατρίδας μας. Μια Ιστορία που οφείλουμε να θυμόμαστε, να σεβόμαστε, να διαφυλάσσουμε, να τιμούμε”.

Αναμφισβήτητα οι μέχρι σήμερα “Ημερήσιες Διαταγές” από τότε που καθιερώθηκε αυτή η εορτή, θα είχαν νόημα και θα ήταν ότι καλύτερο για την κοινωνία και το Σώμα, αν τα λάθη του παρελθόντος εκ των άνω διορθωνόταν με αντίστοιχες δικαιώσεις για όσους άδικα ταλαιπωρήθηκαν στην προσπάθειά τους να προσφέρουν… 

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την δοξολογία προς Τιμή των Αποστράτων.

Γιάννης Η. Κάκανος    

https://eparxiakofos.gr/stin-kikloforia-apo-tin-pempti-to-vradi-sto-nomo-to-14o-eparchiako-fos/ 

image0006

image0008

image0009

image0017

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com