Πέμπτη , 30 Νοε 2023

“Τα υπόγεια Χανιά” ήταν ο τίτλος στα “Χ.ν.” για το παλιό αποχετευτικό δίκτυο της πόλης…

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την πόλη και το νομό μας όπως και άλλες περιοχές της χώρας τα τελευταία χρόνια, στάθηκαν αφορμή να  αναζητήσουμε από το αρχείο ένα παλιό ρεπορτάζ στα “Χ.ν.”, που έχει δημοσιευθεί στις 14 Απριλίου του 2012 και αφορά “Τα υπόγεια Χανιά”, με την πετρόκτιστη ευρύχωρη κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου της πόλης η οποία είχε κατασκευαστεί επί Κρητικής Πολιτείας στα βενετσιάνικα πρότυπα.

Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι πώς χτιζόταν πριν από ένα αιώνα και πιο παλιά οι αποχετεύσεις σε πόλεις, αναδημοσιεύω παλιά στιγμιότυπα με μικρό απόσπασμα της συνέντευξης από τον Παύλο Μπουζάκη, ερασιτέχνη φωτογράφο που τόλμησε παρέα με δύο φίλους του αρχές Απριλίου του 2012 να εξερευνήσουν την υπόγεια πετρόκτιστη αποχέτευση της πόλης. Μεθοδευμένα γινόταν οι τεχνικές εργασίες εκείνα τα χρόνια και ας μην είχαν παρουσιαστεί ακραία καιρικά φαινόμενα. Δυστυχώς, όμως, στα μεταγενέστερα χρόνια οι επόμενες γενιές αντί να συνεχίσουν την επέκταση με τον ίδιο τρόπο στην υπόλοιπη πόλη, αρκέστηκαν σε σωληνώσεις οι οποίες συνεχίζονται παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που μας πλήττουν τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωση την θεομηνία του Φεβρουαρίου του 2019.  

“Τα υπόγεια Χανιά” 

“Ταξιδευτές σε σκοτεινές υπόγειες διαδρομές, τρεις Χανιώτες φωτογράφησαν την ανήλιαγη διαδρομή τους, με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς και έξοδο την παραλία του Κουμ Καπί. Εμπνευστής αυτής της αποστολής ήταν ο ερασιτέχνης φωτογράφος Παύλος Μπουζάκης με παρέα του τον Γιάννη Χναράκη και τον Παύλο Παντελάκη”

Αναφέροντας στη συνέχεια ο κ. Μπουζάκης τις εντυπώσεις του, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “ πρόκειται για πέτρινα αριστουργήματα Τέχνης, τα οποία μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με πολύ μεγάλη προσοχή και είναι κρίμα να παραμένουν στο σκοτάδι. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Μιχάλη Ανδριανάκη, επίτιμο διευθυντή της 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, ο αγωγός κτίστηκε μετά την ανέγερση της νέας Αγοράς το 1908. Είναι μια εντυπωσιακή κατασκευή, όπως όλα τα έργα της Κρητικής Πολιτείας, που συνεχίζουν τη βενετσιάνικη παράδοση”. 

Παραθέτουμε τις παρακάτω φωτογραφίες αρχείου με στιγμιότυπα από την εξερεύνηση των τριών φίλων του υπόγειου τούνελ καθώς επίσης και χθεσινές φωτογραφίες με τον ακαθάριστο ποταμό Κλαδισό και δύο πλημμυρισμένους δρόμους στη Νέα Χώρα… Μέχρι και πριν από 2-3 χρόνια καθαριζόταν κάθε χρόνο όλοι οι ποταμοί για να μπορούν τα νερά τους να εκβάλλουν στη θάλασσα…   

Γιάννης Η. Κάκανος   

Ο Παύλος Μπουζάκης
Αριστερά είναι ο Παύλος Παντελάκης και δεξιά ο Γιάννης Χναράκης

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com