Πέμπτη , 30 Νοε 2023

Απόστρατοι Χανιώτες Αστυνομικοί στο Σπήλαιο Μελιδονίου και στις Μονές Βωσάκου και Αγίου Ιωάννη στο Ρέθυμνο

Συνεχίζοντας τις ψυχαγωγικές “αποδράσεις” ο Σύνδεσμος Αποστράτων Αστυνομικών Νομού Χανίων πραγματοποίησε το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου μονοήμερη εκδρομή στο γειτονικό Ρέθυμνο. 

Με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας ή Δικαστηρίων αναχώρησαν στις 8 το πρωί δύο λεωφορεία γεμάτα από μέλη του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Νομού Χανίων με τις οικογένειές τους και αρκετούς  φίλους. 

Για την εκδρομή τους μίλησε στα “Χανιώτικα νέα” και στο “Επαρχιακό φως” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σπύρος Μαυράκης, υπογραμμίζοντας τα εξής:  “ Συνεχίζοντας με διάθεση και ενότητα τις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές μας δράσεις  και έχοντας στο πλευρό μας πάρα πολλούς συναδέλφους και φίλους του Συνδέσμου πραγματοποιήσαμε ακόμα μια όμορφη εκδρομή με σειρά να έχει αυτή την φορά το Ρέθυμνο με πρώτο σταθμό το σπήλαιο Μελιδονίου για να συνεχίσουμε στο μοναστήρι Βωσάκου με φρουριακό χαρακτήρα, αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό. Στη συνέχεια γευματίσαμε σε ταβέρνα στο χωριό Δροσιά ή Γενί Γκαβέ όπως το έλεγαν παλαιότερα που σήμαινε νέο καφενείο. Τελευταίος σταθμός μας ήταν ένα ακόμα μοναστήρι στο Μπαλί που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο”.   

ΣΠΗΛΑΙΟ ΜΕΛΙΔΟΝΙΟΥ 

Το σπήλαιο του Μελιδονίου ονομάζεται και  “Γεροντόσπηλιος”. Βρίσκεται 1.800 μέτρα βορειοδυτικά του χωριού και παρουσιάζει ενδιαφέρον εξαιτίας των αρχαιολογικών ευρημάτων εκ των οποίων ορισμένα φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ρεθύμνου.

​Ο Γεροντόσπηλιος υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα λατρευτικά σπήλαια, καθώς στη Μινωική εποχή λατρευόταν εκεί ο Χάλκινος γίγαντας της Κρήτης ο Τάλως, που είχε αναλάβει, σύμφωνα πάντα με τη μυθολογία, την ασφάλεια και την προστασία του νησιού από διάφορους εχθρούς.

​Από αρχαιολογικής όπως και ιστορικής μεριάς έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς υπήρξε καταφύγιο για 370 γυναικόπαιδα και 30 πολεμιστές, για να αποφύγουν τον τούρκικο ζυγό τον Οκτώβριο του 1823. Ιστορικά γεγονότα αναφέρουν ότι ο Χουσεΐν Μπέης όταν πληροφορήθηκε για τη κρυψώνα αυτή , κύκλωσε το σπήλαιο, με το στρατό του , και ζήτησε στους κρητικούς να παραδοθούν.

Η χιλιομετρική απόσταση στον Γεροντόσπηλιο από το Ρέθυμνο είναι 28 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης, σε υψόμετρο 220 μέτρων στις δυτικές υπώρειες του Κουλουκώνα στα Ταλαία Όρη και έχει απεριόριστη θαυμάσια θέα προς την Ίδη και τα 44 χωριά του Μυλοποτάμου στις βόρειες παρυφές της.  

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΒΩΣΑΚΟΥ – ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 

Η Ιερά Μονή Βωσάκου είναι αφιερωμένη στον Τίμιο Σταυρό και βρίσκεται πλησίον του χωριού Δοξαρό στο Ρέθυμνο και έχει φρουριακή αρχιτεκτονική. Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε ιδρύθηκε αλλά λειτουργούσε επί ενετοκρατίας και το 1676 απέκτησε σταυροπηγιακό καθεστώς.  Το έτος 1881 είχε αρκετούς μοναχούς αλλά στα μεταγενέστερα χρόνια η δύναμη της μειωνόταν με αποτέλεσμα το 1900 να διαλυθεί. Το 1941 είχε 3 μοναχούς αλλά μετά τον θάνατο των δύο εκ των τριών το μοναστήρι ερήμωσε. Σήμερα το μοναστήρι διατηρεί άριστη εμφάνιση έχει ανακαινιστεί και διαθέτει ένα πλούσιο λαογραφικό και θρησκευτικό Μουσείο. 

ΓΕΝΙ ΓΚΑΒΕ – ΔΡΟΣΙΑ 

Η Δροσιά ή Γενί Γκαβέ είναι ένα μικρό σε πληθυσμό σήμερα χωριό της Τοπικής Κοινότητας Χώνου του Δήμου Μυλοποτάμου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Οι κάτοικοι του δεν υπερβαίνουν τους 40 αλλά διαθέτει ωραίες ταβέρνες και επειδή η χιλιομετρική απόσταση από το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο είναι κοντινή προσελκύει αρκετούς επισκέπτες. Το χωριό είναι κτισμένο παράπλευρα του παλιού κεντρικού δρόμου αλλά με την χάραξη της νέας εθνικής οδού το 1971 η κίνηση σε σχέση με την παλαιότερη περίοδο έχει περιοριστεί. Η παλιά ονομασία Γενί Γκαβέ που διατηρείται ακόμα σήμαινε νέο καφενείο εξαιτίας ενός Τούρκου που έκτισε εκεί ένα χάνι. .

ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΛΙ  

Το μοναστήρι βρίσκεται στην περιφέρεια του Δήμου Μυλοποτάμου κοντά στο Μπαλί και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο απέχοντας από το Ρέθυμνο 33 χιλιόμετρα. Το σημερινό κτιριακό συγκρότημα χρονολογείται από τους ύστερους Ενετικούς χρόνους 16ος – 17ος αιώνας ενώ η πρώτη φάση του ναού της μονής είναι προγενέστερη. Το μοναστήρι έχει στενόμακρη εσωτερική αυλή και γύρω από αυτή βρίσκονται τα κελιά και το θαυμάσιο Μουσείο. Η εκκλησία του μοναστηριού έχει δύο κλίτη με το ένα αφιερωμένο στη γέννηση του Τιμίου Προδρόμου και το άλλο στην Αποτομή του. Ηγούμενος σήμερα είναι ο αρχιμανδρίτης Παρθένιος Καλυβιανάκης ο οποίος μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους. 

Γιάννης Η. Κάκανος 

Υπαστυνόμος Β’ ε.α. 

  

Άψογη η περιποίηση στην ταβέρνα του “Τζαγκάρη” στο Γενί Γκαβέ ή Δροσιά. Τα τηλέφωνα είναι: 28340 71434 και 698 3428211

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com