Τρίτη , 19 Μαρ 2024

ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ – Εγκαίνια βιβλιοθήκης και κοπή βασιλόπιτας

image0011

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης του Αναπτυξιακού Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά πραγματοποιήθηκαν σήμερα στις 5 το απόγευμα στο πρώην κτίριο που στέγαζε την Κοινότητα Πλατανιά ενώ παράλληλα τελέστηκε Αγιασμός και κόπηκε η βασιλόπιτα του Συλλόγου. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αρκετός κόσμος ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά κ. Νίκος Δασκαλάκης και δημοτικοί σύμβουλοι.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Τιμολέων Φραγκάκης ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους  και ανέπτυξε τη σημασία που θα έχει στο μέλλον η βιβλιοθήκη κάνοντας μνεία στη μέγιστη συμβολή δύο δωρητών σε ιστορικό αρχείο, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Αφορμή για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης, μας έδωσε η δωρεά που έγινε στο Σύλλογο μας και κατ’ επέκταση στο χωριό μας ενός σημαντικού μέρους από τη βιβλιοθήκη του αξέχαστου χωριανού μας Μιχάλη Πρωιμάκη, από τον αδερφό του Βασίλη και την οικογένειά του. Ο Μιχάλης, γιος του Πρωιμοσήφη και της Βασιλικούλας που γεννήθηκε το 1950 ζούσε στην Αθήνα, μετά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Βιομηχανική Πειραιά. Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα, μέχρι την πρόσληψή του στην Εμπορική Τράπεζα» για να συνεχίσει το πλούσιο βιογραφικό του μακαριστού φιλομαθή που διψούσε για να διαβάζει βιβλία έχοντας μετατρέψει το σπίτι του στην Αθήνα σε μια απέραντη εγκυκλοπαίδεια επισημαίνοντας ακόμα: «Ένα μέρος από αυτά βρίσκονται εδώ, χάρις και την φροντίδα του αδελφού του Βασίλη, τον οποίο θερμά ευχαριστούμε, που εκπλήρωσε την τελευταία επιθυμία του αδερφού του Μιχάλη, που έφυγε δυστυχώς πολύ νωρίς από τη ζωή στις 29-5-2013».

Ο ίδιος συνεχίζοντας αναφέρθηκε σ’ ένα τμήμα που διασώθηκε από τη βιβλιοθήκη του παλιού δασκάλου του χωριού, επίσης μακαριστού Αθανασίου Καλογιαννίδη, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ήλθε από την Ανατολική Θράκη το 1908 και παντρεύτηκε την Πλατανιανή Μαρία Φουμάκη αποκτώντας δύο κόρες, την Αργυρώ και την Έλλη. Ο άνθρωπος αυτός υπήρξε μια ολοκληρωμένη πνευματική προσωπικότητα, πολύ μπροστά για την εποχή του. Μιλούσε πολύ καλά γαλλικά, έπαιζε αριστοτεχνικά βιολί, διάβαζε βυζαντινή μουσική, ήταν ερασιτέχνης φωτογράφος, φυσιολάτρης και φυσικά ικανότατος δάσκαλος χωρίς παρωπίδες, αλλά αυστηρός και απαιτητικός. Πάντα μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ασχολήθηκε με τα κοινά του Πλατανιά επιδιώκοντας να ανεβάσει το επίπεδο αλλά και ηθικό των χωριανών μας σε δύσκολες εποχές» για να καταλήξει επισημαίνοντας ότι « τα βιβλία του που βρίσκονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μας είναι ευρύτατου ενδιαφέροντος, από θρησκευτικά, εκπαιδευτικά, μυθιστορήματα, μουσικά, ξενόγλωσσα και λογοτεχνικά. Έχουν όμως και ιστορική αξία και διαφυλάττομε βιβλία  του 1878, του 1880 και 90, εκδοθέντα στην ακμάζουσα τότε Κωνσταντινούπολη».

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα από κυρίες μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.

image0003

image0001

image0002

image0000

image0013

image0012

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση  

31-20150216 Βιβλιοθήκη Πλατανιά - Αντίγραφο

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com