Κυριακή , 3 Δεκ 2023

Στόχος υποψήφιων δημάρχων και περιφερειαρχών το σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) για να εκλεγούν…

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος Υπαστυνόμος Β’ ε.α.

Αδιαφορία και υπευθυνότητα δεν συνάδουν αλλά βολεύει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα στη χώρα μας. Ειδικά στα χρόνια της μεταπολίτευσης με τόσες περιπέτειες που είχε βιώσει η χώρα και ο λαός στην διάρκεια όλου σχεδόν του 20ου αιώνα, επιβαλλόταν η καθιέρωση ενός μικτού εκλογικού συστήματος από το Κοινοβούλιο για να ισχύσει μόνιμα και όχι με τα εκλογομαγειρέματα – σύμφωνα με την λαική ονομασία – των κυβερνήσεων προς όφελος του κόμματός τους αντί του δημοσίου συμφέροντος. 

Μπορούσε να είχε καθιερωθεί στη χώρα ένα καινοτόμο μικτό εκλογικό σύστημα το οποίο θα ήταν ολιγοσέλιδο και κατανοητό στο εκλογικό σώμα αποτρέποντας ή έστω περιορίζοντας σε σημαντικό βαθμό τον διχασμό στις  κοινωνίες. Την “ειρήνη” τελικά, δεν την επιθυμούν οι πολιτικοί μας και αυτό αποδεικνύεται με όσα βιώνουμε καθόσον ο κάθε επόμενος χρόνος αποβαίνει χειρότερος από τον προηγούμενο. 

Κι επειδή στην πλειοψηφία του το εκλογικό σώμα όπως και αρκετοί υποψήφιοι… αδιαφορούν για τις επιζήμιες στη χώρα επιπτώσεις του διαχρονικού ισχύοντος κομματισμού, ας μελετήσουν ένα σημαντικό κεφάλαιο σύμφωνα με το άρθρο 24 που αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις επικείμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού. 

Η συγκεκριμένη νομοθεσία αποσκοπούσα προφανώς να μειώσει το ποσοστό της αποχής δίνει ξανά τη δυνατότητα συμμετοχής αρκετών υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των οποίων το μήκος σε πολλά από αυτά, ίσως να υπερβαίνει το ένα μέτρο…

Προσωπικά – όπως έχουμε δηλώσει – θα απέχουμε από αυτές τις εκλογές… 

                       ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ζ΄ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ Άρθρο 24 

Επιτυχών συνδυασμός δημάρχου και επιλαχόντες συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου – Εκλογή δημάρχου 1. Στις εκλογές των δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων, θεωρείται επιτυχών ο συνδυασμός που πλειοψήφησε με ποσοστό μεγαλύτερο του σαράντα τρία τοις εκατό (43% + 1 ψήφος) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων και επιλαχόντες συνδυασμοί του δημοτικού συμβουλίου αυτοί που έλαβαν έστω και μία (1) έδρα, σύμφωνα με το άρθρο 26. 2. Δήμαρχος εκλέγεται ο επικεφαλής του επιτυχόντος συνδυασμού. Άρθρο 25 Επαναληπτική ψηφοφορία 1. Αν κανένας συνδυασμός δεν πληροί τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 24, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Δήμαρχος εκλέγεται ο 19 υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού που συγκέντρωσε στην επαναληπτική ψηφοφορία την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων. Αν στην επαναληπτική ψηφοφορία οι δύο (2) συνδυασμοί ισοψηφίσουν, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του δημάρχου. 2. Αν υπάρξει ισοψηφία μεταξύ δύο (2) ή περισσότερων συνδυασμών στην πρώτη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία (α΄ γύρος), στην επαναληπτική ψηφοφορία (β΄ γύρος) μετέχουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι όλων των συνδυασμών που ισοψήφησαν στην πρώτη θέση. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται και αν στην αρχική ψηφοφορία μετείχαν μόνο δύο (2) συνδυασμοί που ισοψήφησαν. 3. Αν υπάρξει ισοψηφία μεταξύ δύο (2) ή περισσότερων συνδυασμών στη δεύτερη θέση κατά την αρχική ψηφοφορία (α΄ γύρος), στην επαναληπτική ψηφοφορία (β΄ γύρος) μετέχουν ο υποψήφιος δήμαρχος του πρώτου σε αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων συνδυασμού και οι υποψήφιοι δήμαρχοι των συνδυασμών που ισοψήφησαν στη δεύτερη θέση. 4. Στις περιπτώσεις των παρ. 2 και 3, δήμαρχος εκλέγεται ο υποψήφιος δήμαρχος επικεφαλής του συνδυασμού που έλαβε στην επαναληπτική ψηφοφορία τη σχετική πλειοψηφία. Αν στην ψηφοφορία αυτή ισοψηφίσουν στην πρώτη θέση δύο (2) τουλάχιστον υποψήφιοι δήμαρχοι, το αρμόδιο πρωτοδικείο διενεργεί κλήρωση για την ανάδειξη του δημάρχου. 5. Επιτυχών συνδυασμός θεωρείται ο συνδυασμός του υποψηφίου δημάρχου που εκλέχθηκε σύμφωνα με τις παρ. 1 και 4 και επιλαχόντες συνδυασμοί οι λοιποί συνδυασμοί. 6. Οι τακτικοί και αναπληρωματικοί σύμβουλοι εκλέγονται με βάση την αρχική ψηφοφορία (α΄ γύρος), σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που έλαβε καθένας στην αρχική ψηφοφορία (α΄ γύρος). 7. Η επαναληπτική ψηφοφορία (β΄ γύρος) διεξάγεται στα ίδια εκλογικά τμήματα, με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους ίδιους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους ίδιους εφόρους αντιπροσώπων. 

ΔΗΜΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΧΑΝΙΩΝ 

Στους 7 Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων συμμετέχουν είκοσι τρεις συνδυασμοί ως εξής: Δήμος  Αποκορώνου, τέσσερις (4), Δήμος Γαύδου δύο (2), Δήμος Καντάνου-Σελίνου τρεις (3), Δήμος Κισσάμου πέντε (5), Δήμος Πλατανιά τρεις (3), Δήμος Σφακίων δύο (2) και Δήμος Χανίων τέσσερις (4) συνδυασμοί.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ 

Στην Περιφέρεια Κρήτης κατέρχονται τέσσερις (4) συνδυασμοί:

1. “Για την Κρήτη μας, Συνεχίζουμε”, Αρναουτάκης Σταύρος.

2. “Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης”, Μαρινάκης Αλέξανδρος. 

3. “Η Κρήτη μας Αλλιώς”, Δανέλλης Σπυρίδων. 

4. “Ανυπόταχτη Κρήτη, Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση”, Ζαμπουλάκης Νικόλαος.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com